20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Αµερικανική γωνιά µέσα στο κεντρικό αναγνωστήριο της Δηµοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων!

Ημερομηνία:

Ύστερα από πληροφορίες που είχαμε και υποβολή δημόσιου ερωτήματος του διευθυντή μας από την εκπομπή “Χθες – Σήμερα – Αύριο” από την παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων” μας γνώρισαν τα εξής σχετικά με τη δημιουργία αμερικανικής γωνιάς 20τ.μ. εντός του χώρου του κεντρικού αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.“Ο Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε ερώτηση 2 φορές σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προς την Δημοτική Αρχή σχετικά με την δημιουργία Αμερικανικής γωνιάς 20m2  εντός του χώρου του κεντρικού αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

Την πρώτη φορά με αφορμή την κάθοδο στα Χανιά και την επίσκεψη της μορφωτικής επιτετραμμένης της Αμερικάνικης πρεσβείας στον Δήμαρχο Χανίων όχι τυχαία επιλογή η επίσκεψη στα Χανιά και όχι σε άλλη πόλη της Ελλάδας βλέπε Αμερικανική Βάση και στα πλαίσια του περάσματος της Αμερικανικής προπαγάνδας, η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν θα βάλουμε ότι γουστάρουμε στη Βιβλιοθήκη του Δήμου.

Στην παρατήρηση του κου Παπαντωνάκη άλλο πράμα βάζω και Αμερικανική λογοτεχνία η οποία έχει αξιόλογους συγγραφείς και ποιητές και άλλο πράμα η παραχώρηση χώρου προπαγάνδας σε αμερικανικά κυβερνητικά έντυπα ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή εσιώπησαν.

Ο κος  Παπαντωνάκης επανήλθε πάλι για το ίδιο θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αρχές του Ιούλη με αφορμή επιστολή που απέστειλαν οι εργαζόμενοι στην βιβλιοθήκη προς τον Δήμαρχο τον αντιδήμαρχο Λειψάκη τον Γ.Γ Κουρή, την Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Σύλλογο εργαζομένων του Δήμου Χανίων και την προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών κ. Β. Χουδαλάκη.

Υπ’ όψιν ότι μόνο 5 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα αποδέχτηκαν την συνεργασία απ’ ότι γνωρίζουμε προβλέπεται:

α) Δωρεά 1000 βιβλίων και εντύπων και τοποθέτηση τους στο χώρο.

β) Δωρεάν χρηματικού ποσού (47.000 δολάρια) για εξοπλισμό και μηχανογραφικό υλικό

γ) Δέσμευση για αριθμό εκδηλώσεων ετησίως στα Αγγλικά προβάλλοντας τον Αμερικανικό πολιτισμό (ποιο;)

δ) Εκπαίδευση προσωπικού βιβλιοθήκης στην Αμερικανική πρεσβεία !!!

Οι Αμερικανικές γωνιές δίνουν πληροφορίες για τις ΗΠΑ μέσα από το διαδίκτυο, βίντεο, CDs και CD-ROMs. Η  συλλογή περιλαμβάνει τίτλους βιβλίων λογοτεχνικών αλλά και εκδόσεις για το περιβάλλον (λέτε να λέει για τους βομβαρδισμούς π.χ. Γιουγκοσλαβία – Ιράκ- Αφγανιστάν;) για την οικονομία και κυβερνητικές εκδόσεις.

Στη δεύτερη ερώτηση η Δημοτική Αρχή ήταν πιο μαζεμένη έναντι της πρώτης προκλητικής στάσης της ότι τάχα θα ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ τόσους μήνες δεν το έκανε και άλλες αστείες δικαιολογίες φοβούμενη την αντίδραση και την αποκάλυψη των προθέσεων και των δεσμεύσεών της.”

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Δεν συμφωνούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του δήμου Χανίων υπέγραψαν από κοινού ανακοίνωση διαφωνίας τους όσο αφορά την παραπάνω καταγγελόμενη μεθόδευση της Δημοτικής Αρχής Χανίων.

"google ad"

“Αντιτιθέμεθα σε αυτό για τους παρακάτω λόγους:

1. Η υποχρέωση των βιβλιοθηκονόμων και των βιβλιοθηκών γενικότερα έγκειται στην παραλαβή – δωρεά υλικού και τη βιβλιοθηκονομική επεξεργασία που απαιτείται (όπως η ταξινόμηση, η καταλογογράφηση, η καταχώρηση του υλικού στο βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ) και η ένταξη του, μέσα στην ευρύτερη συλλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η Βιβλιοθήκη Βενιζέλου κ.λ.π.)

2. Η Διοργάνωση εκδηλώσεων που έχουν άμεση σχέση με τους σκοπούς και τους στόχους των Βιβλιοθηκών, και σε θέματα που αφορούν μεγάλο ποσοστό αναγνωστικού κοινού  της πόλης μας

3. Πιστεύουμε ότι αν υπάρξει αποδοχή στη συγκεκριμένη πρόταση, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να δεχτούμε αντίστοιχη από οποιοδήποτε άλλο φορέα ή χώρα που θα διεκδικούσε κάτι παρόμοιο και θα εξυπηρετούσε κατά κύριο λόγο ιδία συμφέροντα.

4. Τα παραπάνω θα λειτουργούσαν σε βάρος του βασικού σκοποί ύπαρξης και λειτουργίας των βιβλιοθηκών, και θα ενέτειναν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως την έλλειψη χώρου, προσωπικού κ.λ.π.

5. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει αντίδραση μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας στη συνεργασία αυτή, επειδή θα φανεί ότι προωθούμε συμφέροντα και σκοπούς που αφορούν συγκεκριμένη χώρα, τον πολιτισμό και τις πολιτικές της πεποιθήσεις.

6. Είναι γνωστή η συνεργασία μας από το 2011 με τον οργανισμό Future Library, που έχει άμεση σχέση με τις βιβλιοθήκες της χώρας μας και την επιλογή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για ανακαίνιση μέσα στο 2013, μέρους του αναγνωστηρίου και χρηματοδότηση για αγορά επίπλων, σύγχρονων υπολογιστών και άλλων υψηλών τεχνολογικών μέσων, καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες που ακολουθούνται με τη δέσμευση για σειρά εκδηλώσεων και νέων δραστηριοτήτων.

Αποδεχτήκαμε αυτή τη συνεργασία και προχωρούμε, γιατί πιστεύουμε ότι πραγματικά εκπληρώνει τους σκοπούς και τους στόχους λειτουργίας των Βιβλιοθηκών μας κι ότι καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή, εκπαίδευση και δράσεις για τα επόμενα χρόνια.

7. Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, θεωρούμε ότι μια παράλληλη συνεργασία με έναν φορέα άσχετο με τους στόχους, το αντικείμενο σπουδών μας και τα υπηρεσιακά μας καθήκοντα, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει και αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε ότι έχει να κάνει με αυτόν, πέρα του βιβλιοθηκονομικού αντικειμένου και συγκεκριμένα τη δωρεά υλικού και την ένταξή του στη συλλογή μας, χωρίς άλλους όρους.

8. Τις αντιρρήσεις μας τις είχαμε εκφράσει κατά καιρούς προφορικά, στην προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, όχι σθεναρά – ομολογουμένως – και όχι γραπτά, και προφανώς δεν είχαμε ενημερωθεί πλήρως για τις υποχρεώσεις που απαιτούνταν.

Αφορμή στάθηκε το e-mail που ήρθε στα χέρια μας και συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για ξεκάθαρη συνεργασία με Πρεσβεία άλλης χώρας, που δεν έχει καμιά σχέση με βιβλιοθήκες, πρόσκληση σε σεμινάριο στην αγγλική και προώθηση συγκεκριμένων δράσεων, σύμφωνα  με τις κατευθύνσεις της Αμερικάνικης Πρεσβείας.”

Οι Υπογράφοντες:

Από την Δημοτική Βιβλιοθήκη:

Αντωνακάκη Χρυσή

Καρβέλη Αρετή

Μποράκη Θεανώ

Σατλάνης Ανδρέας

Από την Παιδική – Εφηβική του Δημ. Κήπου:

Μαραβελάκη Μαρία

Μαστορακάκη Ευαγγελία

Από την Παιδική Βιβλ. Δημοτικής Ενότητας Σούδας:

Βαρανάκη Αικατερίνη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...