17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Βάνδαλοι έκαψαν ξενόγλωσσα βιβλία στην Πλατεία Αγοράς [φωτός]

Ημερομηνία:

Έστω και σε μικρογραφία, εικόνες που έφεραν στη μνήμη τις απεχθείς πράξεις του ναζιστικού καθεστώτος είδαμε στα Χανιά, όταν άγνωστοι έκαψαν δημοσίως, στην Πλατεία Αγοράς, ξενόγλωσσα βιβλία.. Τα ξενόγλωσσα βιβλία αφού τα έβγαλαν από τις θήκες της υπαίθριας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης που λειτουργεί στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, τα πέταξαν στο πλακόστρωτο και τα πυρπόλησαν.

Η πράξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις  από πολίτες που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους ενώ αναμένεται και η επίσημη αντίδραση από τον Δήμο Χανίων.

Η συγκεκριμένη δράση των υπαίθριων ανταλλακτικών βιβλιοθηκών μετά από το Δήμο Αθηνών εγκαινιάστηκε προ ολίγων ημερών από το Δήμο Χανίων σε 4 διαφορετικά σημεία.

Για πρώτη φορά την πρωτοβουλία και τη χρηματοδότηση για τη δράση είχε η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους φορείς που ενεπλάκησαν, σε αντίθεση με την αποδοχή δωρεάς που είχε γίνει ως τώρα στους άλλους δήμους.

Η κάθε βιβλιοθήκη τοποθετήθηκε μόνιμα σε διαφορετική πλατεία του Δήμου, με την υπογραφή διαφορετικού καλλιτέχνη στις όψεις της, διατηρώντας κατα τα άλλα το σχεδιασμό και τη λειτουργία της. Η πρώτη βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στην Πλατεία Αγοράς, η δεύτερη στην Πλατεία Σούδας, η Τρίτη στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στα Κουνουπιδιανά και η τέταρτη στην Πλατεία Ελευθερίας.

Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι, η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη», φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή των Ελευθέριου Αμπατζή και Ειρήνης – Αιμιλίας Ιωαννίδου, και είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μίας παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι χρήστες της, δίχως εγγραφή, συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο και με ελεύθερο ωράριο λειτουργίας.

Το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Ο επισκέπτης της μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και πάλι μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει. Η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού την διέπει η προϋπόθεση πως κάθε προσφορά έντυπου υλικού είναι δεκτή. Ο εκάστοτε αναγνώστης μπορεί παράλληλα να είναι και δωρητής βιβλιογραφικού υλικού. Στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης ενώ σημαντικό στοιχείο είναι ότι μέσω αυτής αναβαθμίζεται αισθητικά ο δημόσιος χώρος δίνοντας τη δυνατότητα για πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση.

Aπο τις πρώτες ημέρες η προσέλευση ήταν σημαντική και στις προθήκες της βιβλιοθήκης στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, δεν είχαν μείνει παρά μόνο κάποια λίγα ξενόγλωσσα βιβλία. Αυτά έβαλαν στο στόχαστρό τους οι άγνωστοι οι οποίοι αφού βανδάλισαν τη βιβλιοθήκη, μετά έκαψαν τα βιβλία.

Το βίαιο γεγονός έφερε μνήμες – έστω και σε πολύ μικρότερη κλίμακα – απο την νύχτα της 10ης Μαίου 1933 όταν 70.000 ναζιστές φοιτητές, στο Βερολίνο, υπό τις εντολές του υπουργού Προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς, έκαψαν χιλιάδες βιβλία που θεωρήθηκαν αντιγερμανικά.

Τότε, μεταξύ των συγγραφέων που τέθηκαν στη πυρά ήταν ο Κάρλ Μαρξ, ο Σίγκμουντ Φρόυντ κι ο ΄Τόμας Μαν. Η νύχτα αυτή έμεινε στην ιστορία ως σύμβολο σκοταδισμού και μίσους. Σήμερα, στο σημείο, υπάρχει μνημείο όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν μέσα απο μια γυάλινη πλάκα στο έδαφος, υπόγεια άδεια ράφια μιας μεγάλης βιβλιοθήκης.

Οι φωτός του βανδαλισμού στην Πλατεία Αγοράς από την ομάδα στο facebook “Κάτω απο τα καθίσματα υπάρχει η πλατεία” και τον χρήστη Harry Thephotofreak.

"google ad"

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...