20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά με τοπικά προϊόντα

Ημερομηνία:

Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες, λέει η παλιά παροιμία. Και στην περίπτωσή μας όποιος σπέρνει μνημόνια με περικοπές μισθών, εφεδρείες κι απολύσεις, θερίζει λιποθυμίες μαθητών στα σχολεία από την ασιτία και συσσίτια.

Η πρόθεση της κυβέρνησης  να ξεκινήσει συσσίτια σε σχολεία μετά τις λιποθυμίες μαθητών από την πείνα, κατόπιν εορτής, θυμίζει και την παλιά ιστορία από τη μυθολογία με τον Επιμηθέα και τον Προμηθέα. Ο Προμηθέας προέβλεπε, ο Επιμηθέας αντιμετώπιζε οτιδήποτε κατόπιν εορτής, ακριβώς όπως η κυβέρνηση που δεν προέβλεψε (;) τις επιπτώσεις των χαρατσιών στα φτωχά στρώματα (ως και χαράτσι για το …ακίνητο κοντέινερ όπου τους έχουν ξεχασμένους έστειλαν οι αθεόφοβοι στους σεισμόπληκτους!), στους άνεργους και τους υποαπασχολούμενους. Το ένα εκατομμύριο άνεργοι κι οι σχεδιαζόμενες νέες απολύσεις ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγούσαν παιδιά στην πείνα κυριολεκτικά.

Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι δεν το περίμεναν. Λόγω της κατακραυγής που προκαλούν οι λιποθυμίες μαθητών στα σχολεία, αναγκάζονται τώρα να παραστήσουν τους φιλάνθρωπους. Πρώτα σε εξαθλιώνω, σε αφήνω χωρίς δουλειά κι ύστερα έρχομαι ως φιλάνθρωπος να σου πετάξω ένα κομμάτι ψωμί ως φιλοδώρημα.

Αυτό που χρειάζονται όμως οι άνθρωποι είναι δουλειά κι αξιοπρέπεια κι όχι να εξαρτώνται από τη «φιλανθρωπία» μιας κυβέρνησης που τους οδηγεί στην ανεργία, τη φτώχεια και την απόγνωση.

Γι’ αυτό και δεν είναι λύση τα κουπόνια των 2-3 ευρώ που σχεδιάζει να δώσει το Υπουργείο στους άπορους μαθητές ορισμένων περιοχών. Πρώτα απ’ όλα γιατί διαχωρίζει τους μαθητές ορισμένων περιοχών από τους άλλους. Μετά γιατί διαχωρίζει τους άπορους μαθητές από τους υπόλοιπους (και ποιος αλήθεια θα κρίνει ποιοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη;).

Πραγματική λύση θα είναι να σταματήσουν τα χαράτσια, οι απολύσεις κι οι εφεδρείες, να δοθεί δουλειά σε όλους, λιγότερη δουλειά για όλους με αξιοπρεπή μισθό.

Και σ’ ό,τι αφορά τα συσσίτια, αφού πρέπει να θερίσουμε και τις θύελλες που έσπειραν οι «σωτήρες», αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η πρόταση που ψηφίστηκε και στη Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων: Ένα δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία με τοπικά υγιεινά προϊόντα.

Σε όλα τα παιδιά κι όλα τα σχολεία για να μην υπάρχει διαχωρισμός και διακρίσεις σε «χρήζοντες ελεημοσύνης». Αλλά και γιατί θέλουμε να παρέμβουμε ουσιαστικά στη διατροφή των παιδιών καταπολεμώντας την παιδική παχυσαρκία στηρίζοντας την υγιεινή διατροφή. Η οικονομική κρίση οδηγεί –εκτός των άλλων- πολλούς στη «φτηνή» διατροφή των αλυσίδων φαστ φουντ που πολλές έρευνες δείχνουν ότι οδηγεί στην παχυσαρκία.

Η καθιέρωση δωρεάν υγιεινής διατροφής σε όλα τα σχολεία θα συμβάλλει και στη στήριξη των τοπικών προϊόντων και του αγροτικού μας κόσμου, εάν βεβαίως δεν επιλέξει η κυβέρνηση βιομηχανοποιημένα προϊόντα διατροφής.

Η κρίση μας οδηγεί να κάνουμε επιλογές ουσίας. Έφτασε ο καιρός να στηρίζουμε τα παιδιά μας με την υγιεινή κρητική διατροφή στα σχολεία πλέον, να στηρίξουμε τον αγροτικό μας κόσμο, να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους και να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Και ν’ αγωνιστούμε για μια κοινωνία για όλα τα παιδιά, που θα έχει δουλειά για όλους τους πολίτες της, που δε θα πληρώνουν οι φτωχοί χαράτσια για να σώζονται οι τράπεζες.

Φώτης Ποντικάκης

Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν Χανίων

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...