20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Εκδρομή στον Δημοτικό Κήπο με τους μικρούς Σύρους πρόσφυγες [φωτός]

Ημερομηνία:

Στα Χανιά, φιλοξενούνται Σύροι πρόσφυγες που φτάσανε εδώ με την πρόσφατη καραβιά που μετέφερε 360 μετανάστες από την Αίγυπτο με προορισμό την Ιταλία. Η καραβιά αναχαιτίστηκε εν πλω και το σύνολο των Αιγύπτιων και Σύρων προσφύγων μεταφέρθηκε στα Χανιά. Οι Αιγύπτιοι απελάθηκαν ή μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης εντός της Ελλάδας, με την υποστήριξη και της Frontex που επέβλεπε την όλη επιχείρηση, ενώ οι Σύροι πήραν προσωρινή άδεια παραμονής, ως πρόσφυγες πολέμου

Από εκείνη την ημέρα και μετά, πάνω από 100 Σύροι μεταξύ των οποίων και 47 παιδιά παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο στη Νέα Χώρα, όπου και φιλοξενούνται προσωρινά. Αίτημα τους, όλο αυτό τον καιρό, είναι να τους δοθούν νόμιμα άδειες εξόδου από την χώρα και να ταξιδέψουν προς άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως την Σουηδία που έχει δηλώσει ότι δέχεται να τους υποδεχτεί στα εδάφη της και να τους παραχωρήσει άσυλο, ώστε να μπορέσουν αργότερα να επανενωθούν με άλλα μέλη της οικογένειάς τους που παραμένουν στη Συρία ή σε γειτονικές χώρες που έχουν καταφύγει προκειμένου να αποφύγουν την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα εδάφη της χώρας τους.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται προσωρινά στη Νέα Χώρα, κατάφεραν να αποδράσουν από δραματικές καταστάσεις που τα έχουν στιγματίσει ψυχολογικά. Πολλά από αυτά έχουν χάσει κοντινά μέλη της οικογένειάς τους και τα περισσότερα έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες αποτρόπαιων καταστάσεων.

Σε μια προσπάθεια του “Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης” να απαλύνουν λίγο την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, σχεδόν ιδρυματοποίησής τους αφού ο χώρος ο οποίος κινούνται είναι αυτός πέριξ ενός ξενοδοχείου, που όσο ωραίο και αν είναι το περιβάλλον της παραλίας της Νέας Χώρας δεν παύει να παραμένει περιορισμένος, αποφάσισαν να συνοδεύσουν τα παιδιά σε μία εκδρομή στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Οι μικροί Σύροι έπαιξαν στις κούνιες, γέλασαν και χάρηκαν, είδαν σημεία της πόλης, περπάτησαν στους δρόμους της, σαν σε μία σχολική εκδρομή. Τάισαν τις πάπιες και έπαιξαν ξεχνώντας για λίγο τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στην χώρα τους και την κατάσταση την οποία ζουν τώρα εγκλωβισμένοι σε μία χώρα που δεν τους επιτρέπει την έξοδο από αυτή αλλά ούτε και την ενσωμάτωση τους στην κοινωνία που ζούνε έστω και προσωρινά.Μένει να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη της κατάστασης μετά τις εκλογές αφού εκφράζονται φόβοι ότι θα αφεθούν στην τύχη τους, δίχως κατοικία, χρήματα, ταυτότητα και υποστήριξη να βρουν τις λύσεις τους μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους.

Αγώνας της Κρήτης facebook page

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νίκος N.Αγγελάκης
Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...