19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κύθηρα: Ξεκίνησε το σκάφος Άγιος Νικόλαος από το «Ένα Καράβι για τη Γάζα» για τα Σφακιά

Ημερομηνία:

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις πλέον και από άλλες περιοχές της Ελλάδας για το ζήτημα της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου. Σχετική ανάκοινωση για το θέμα εξέδωσε και το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας αλλά και η Επιτροπή Πρωτοβουλία Κυθήρων. Ξεκίνησε το σκάφος Άγιος Νικόλαος από το “Ένα Καράβι για τη Γάζα” με προορισμό τα Σφακιά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δικτύου της Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας έχει ως εξής:

«Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας είναι κάθετα αντίθετο στην εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, καθώς εκτιμούμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μέγιστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη. Πόσο μάλλον όταν η διαδικασία που επιλέγεται, αυτή της υδρόλυσης, θα εφαρμοσθεί πρώτη φορά εν πλω, χωρίς κανείς να απαντά στο ερώτημα του τι θα γίνει εάν κάτι πάει στραβά ή γίνει κάποιο λάθος ή κάποιο ατύχημα. Κι αυτό διότι, όπως οι «αρμόδιοι» παραδέχονται, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις ρίσκου τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους.

1907282_10203171021429253_5637285377736000252_n

Ο κίνδυνος είναι άμεσος ΚΑΙ για τις ακτές της Λακωνίας.

Ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών όπλων, οι οποίες έχουν τις σχετικές υποδομές τόσο για την εξουδετέρωση των υλικών αυτών, όσο και για την αποτροπή και αντιμετώπιση τυχόν ατυχήματος.

Η άρνηση πολλών χωρών να δεχθούν τα συγκεκριμένα χημικά στο έδαφός τους προκειμένου να εξουδετερωθούν, αν και διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει.

Ως εκ τούτου, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στον αγώνα της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κυθήρων Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου, αλλά και των υπολοίπων συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και όλη τη Μεσόγειο που αντιδρούν στη διαδικασία που θα λάβει χώρα στη Μεσόγειο, μια ανάσα από την Κρήτη, τα Κύθηρα, τη Λακωνία, την Πελοπόννησο.
Ζητούμε, έστω και την υστάτη ώρα, από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της στον Ο.Η.Ε.»

Διαμαρτυρία και στα Κύθηρα – 1558523_10203171222514280_3679188817239680123_n

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις και στα Κύθηρα. Μάλιστα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας  πραγματοποιήθηκε στο Καψάλι,, ενώ από το λιμάνι ξεκίνησε και το σκάφος «Αγιος Νικόλαος» με ακτιβιστές των Οικολόγων Πράσινων από το «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

Η αποστολή ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Απριλίου και θα κάνει τη διαδρομή Πειραιάς, Μονεμβάσια, Κύθηρα, Σφακιά. Στο τρεχαντήρι επιβαίνουν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Βαγγέλης Πισσίας και μέλη του κόμματος.
Το «Άγιος Νικόλαος» θα λάβει μέρος στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την Κυριακή 27 Απριλίου η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο.

Αναλυτικά, τώρα η ανακοίνωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κυθήρων:

Οι πολίτες των Κυθήρων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στη σχεδιαζόμενη «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, ανοικτά των ακτών των Κυθήρων, και απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, που σήμερα έχει την Προεδρία της Ε.Ε., να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβαση της στον Ο.Η.Ε.

"google ad"

•    Η «εξουδετέρωση» αποτελεί μεγίστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη, γιατί ακόμα και αν οι μέθοδοι που έχουν επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών όπλων είναι ασφαλείς από χημική άποψη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ατυχήματος (πχ. διαφυγή αερίου) ή ακόμα και την αποτυχία πλήρους καταστροφής όλης αυτής  της ποσότητας όπλων.
•    Εκτός από το θαλάσσιο περιβάλλον που θα καταστραφεί μόνιμα σε ενδεχόμενο ατυχήματος, τα θαλάσσια ρεύματα είναι βέβαιο ότι θα μεταφέρουν τις τοξικές ουσίες στα γειτονικά παράλια, (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα Κύθηρα), με επιπτώσεις στην υγεία των λαών που κατοικούν στα παράλια στις οικονομίες των περιοχών αυτών (αλιεία, τουρισμός),αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

κιθιρα
•     Όπως επισημαίνουν καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, πέφτει στη θάλασσα,και δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του».
•    Δεν θα δεχθούμε την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου, Εθνικού ή Διεθνούς, που λαμβάνεται ερήμην των  τοπικών κοινωνιών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια τόσο σοβαρή απόφαση που θα πλήξει την ήδη επιβαρημένη περιβαλλοντικά με μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων θάλασσα της περιοχής των Κυθήρων.
•    Πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία.

Πώς θα φθάσετε στα Σφακιά και τι θα συμβεί εκεί

Να υπενθυμίσουμε ότι για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, η αναχώρηση μρ λεωφορεία θα γίνει από το Δημαρχείο Χανίων 10 π.μ της Κυριακής (με 2 πούλμαν και εισιτήριο 5 euro) και άφιξη στο παλιό λιμάνι Σφακίων στις 12.00 το μεσημέρι.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες από εκπρόσωπους των Συντονιστικών Επιτροπών της Κρήτης, ενώ η επιστημονική κάλυψη του θέματος θα γίνει από τον Ε. Πισσία,  συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία και υπεύθυνο της Ελληνικής  Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

Θα ακολουθήσει πορεία προς το Λιμάνι Σφακίων όπου οι συγκεντρωμένοι θα επιβιβαστούν στο καράβι της ΑΝΕΝΔΥΚ

« Δασκαλογιάννης» που μαζί  με φουσκωτά, αλιευτικά, και άλλα σκάφη καθώς και το γνωστό σκάφος «Άγιος Νικόλαος» της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» ( που αποτελεί ένα από τα δυο Ελληνικά ψαροκάικα που τον Αύγουστο του 2008, έσπασαν για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ακτιβιστές), θα ανοιχτούν στα 3-5 μίλια.

Την εν πλω διαμαρτυρία θα βιντεοσκοπήσει  αεροπλάνο της Αερολέσχης Χανίων.

Με πληροφορίες από stokokkino.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...