22.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

«Μάθε να ζεις αυτόνομα!» – Μαθήματα αγροτικής ζωής στα Χανιά

Ημερομηνία:

Πολλοί από εμάς που έχουμε μεγαλώσει στην επαρχία και ζούμε εδώ στα Χανιά, δε γνωρίζουμε πολύ βασικές αγροτικές διαδικασίες που θα έκαναν τη ζωή μας – ειδικά εν μέσω κρίσης – πολύ πιο εύκολη αλλά και περισσότερο όμορφη.

Αυτό το κενό γνώσεων έρχεται να καλύψει ένα φιλόδοξο σεμινάριο που ξεκινά αυτή την Κυριακή και που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες σε διαδικασίες της καθημερινής αγροτικής ζωής.

Όσοι από εμάς αποφασίσουμε να συμμετάσχουμε θα εκπαιδευτούμε στο ζύμωμα και στο φούρνισμα ψωμιού, στο άρμεγμα κατσίκας, στην εκτροφή κατόπουλων και κουνελιών και την κατασκευή σταύλου, θά μάθουμε να ξεχωρίζουμε τα άγρια χόρτα που τρώγονται και να τα συλλέγουμε, θα διδαχτούμε στο γνέσιμο και στη βαφή μαλλιού και στη μελισσοκομία.

Σε σχετική ανάρτηση σε γκρουπ στο facebook εξηγείται η λογική:

«Τα γεγονότα τρέχουν κι εμείς κάποιες φορές δεν τα προλαβαίνουμε..Μας έχουν πείσει για ένα τρόπο ζωής που δεν συνάδει και με την “ποιότητα” αλλά αφού το κάνουν όλοι.. εμείς θα το πάμε αλλιώς; Κι όμως, αν υπάρχει κάποιος που θέλει “να το δει αλλιώς”, αν κάποιος θέλει να μάθει αυτά που ανα τους αιώνες γνώριζαν οι άνθρωποι για να επιβιώσουν κι εμείς δεν έχουμε ιδέα, μέσα απο αυτα τα σεμινάρια θα μας δωθεί η ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπρος»

Ο πρωτεργάτης πατήρ Γαβριήλ

10678800_10152727408344774_7116016460521331838_n

 

Η αρχική πρωτοβουλία ανήκει στο Πατήρ Γαβριήλ της Ενορίας Αγίου Νικολάου από τα Νεροκούρου. Ένας άνθρωπος με ευαισθησίες που ζει κοντά στη φύση και θέλει να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη του γι’ αυτή αλλά και τις γνώσεις του. Μαζί του, νέοι άνθρωποι που βοηθούν με τις δικό τους φάσμα γνώσεων στην επιτυχή πραγματοποίηση των σεμιναρίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πατήρ Γαβριήλ λαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες. Πριν δύο χρόνια είχε προχωρήσει σε δωρεάν μαθήματα κατασκευής λαχανόκηπου που είχαν μεγάλη επιτυχία. Όμως πλέον αυτή η προσπάθεια αποκτά μία πιο οργανωμένη μορφή, εμπλουτίζεται και μεγαλώνει.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν αρκετές συμμετοχές. Όπως μας πληροφόρησε η Δήμητρα Ξηράκη η οποία συμμετέχει κι ενεργά στη διοργάνωση των σεμιναρίων, στο πρώτο μάθημα – που θα γίνει αυτή την Κυριακή – θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ από βιομηχανοποιημένη παραγωγή κοτόπουλων για να γίνει κατανοητή η αντίθεση από τη φυσική εκτροφή τους, και να αντιληφθούμε τι πραγματικά τρώμε. Μετά από την προβολή θα γίνει μάθημα εκτροφής κοτόπουλων.

Πρέπει να θυμηθούμε αυτά που έχουμε ξεχάσει

Η κ. Ξηράκη πιστεύει ότι ένας επιπλέον λόγος για να συμμετέχουμε είναι «για να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας και να κάνουμε κάτι ενεργό», για να μην αφήσουμε τη μιζέρια να μας κυριαρχήσει.

Όπως μας είπε: «Είναι κάτι που προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να κάνει μία αλλαγή στον τρόπο ζωής του, αφού έτσι όπως είναι τώρα η κατάσταση, είναι όλα πολύ δύσκολα. Βρισκόμαστε στην προνομιακή θέση να είμαστε κοντά στη φύση οπότε ένα κομμάτι γης μπορούμε να βρούμε και να ασχοληθούμε. Και μέσω ομαδών ανθρώπων αυτό μπορεί να εξελιχθεί και να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις ζωές μας. Και είναι αλήθεια ότι πολλοί έχουμε μεγαλώσει εδώ, αλλά δε γνωρίζουμε. Είναι χρήσιμες γνώσεις. Από τότε που υπήρξε ο άνθρωπος έτσι ζούσε. Εμείς έχουμε ξεχάσει».

"google ad"

Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει με αυτή τη διαπίστωση;

Για όποιον θέλει να αντλήσει παραπάνω πληροφορίες μπορεί να τηλεφωνήσει στο 6978 407180.

Γ.Α.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στο UCLA: Επίθεση της Αστυνομίας σε χιλιάδες διαδηλωτές με πλαστικές σφαίρες | Ζωντανή μετάδοση

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται στο campus του Πανεπιστημίου της...

O Μαζωνάκης τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein

Σε ρυθμούς Rammstein μπαίνει το ελληνικό κοινό, καθώς στο τέλος του...

Παζάρι Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σας προσκαλεί και φέτος, τη Μεγάλη...