15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ξεκίνησε η καταστροφή των χημικών της Συρίας

Ημερομηνία:

Κι ενώ η διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας, σύμφωνα με μήνυμα στο twitter της γερμανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, έχει ήδη ξεκινήσει, με τη γερμανική φρεφάτα Ausburg να περιπολεί γύρω από την περιοχή που βρίσκεται το MV Cape Ray, o OAXO σε χθεσινή ανακοίνωσή του περίπου θριαμβολογεί για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιο ατύχημα στο λιμάνι Gioia Tauro της Νότιας Ιταλίας κατά τη διαδικασία μεταφόρτωσης των 600 τόνων χημικών πρώτης προτεραιότητας.

Daily Mail
Ο χάρτης δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στην αγγλική εφημερίδα Daily Mail και δείχνει όλα τα σημεία απ’ όπου θα περάσουν τα χημικά του Ασάντ έως την τελική καταστροφή τους.

Πιο αναλυτικά, με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία μεταφόρτωσης. Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο Ahmet Uzumcu o οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση της Ιταλίας για την προσφορά του λιμανιού. Επίσης εξήρε τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα όλου του προσωπικού που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, το Cape Ray κατευθύνεται σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου, δίχως να διευκρινίζεται το ακριβές σημείο, για να ξεκινήσει τη διαδικασία ουδετεροποίησης των χημικών εν πλω με τη χρήση δύο μετακινούμενων συστημάτων υδρόλυσης (FDHS). Αμερικάνοι αξιωματικοί – οι οποίοι έχουν και τον έλεγχο της επιχείρησης – εκτιμούν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 60 ημέρες.

Το Ark Futura θα συνεχίσει το ταξίδι του έως το Ηνωμένο Βασίλειο όπου θα εκφορτώσει το υπόλοιπο φορτίο των χημικών πρώτης προτεραιότητας από τη Συρία για να καταστραφούν σε εμπορικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Ellesmere. Μετά, πάντα σύμφωνα με τον Οργανισμό, θα κατευθυνθεί προς τη Φιλανδία με κάποια χημικά δεύτερης προτεραιότητας όπου θα καταστραφούν στις εγκαταστάσεις στο Riihimaki.

Ένα δεύτερο πλοίο, το νορβηγικό Taiko, έχει ήδη παραδώσει ένα φορτίο με χημικά δεύτερης προτεραιότητας στις ίδιες εγκαταστάσεις στηΦιλανδία. Τώρα, κατευθύνεταιπρος το Port Arthur, στο Τέξας των ΗΠΑ με το υπόλοιπο των χημικών δεύτερης προτεραιότητας όπου θα καταστραφούν στις εκεί εγκαταστάσεις.

Ο Οργανισμός ενημερώνει ότι εντός του πλοίου Cape Ray θα παραμείνει μία ομάδα παρατηρητών του ΟΑΧΟ καθ’  όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ουδετεροποίησης ώστε να διασφαλίσουν ότι τα χημικά θα καταστραφούν σύμφωναμε τις προϋποθέσεις της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα και σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας όπως ορίζονται στο άρθρο IV, παράγραφος 10: «Κάθε κράτος που συμμετέχει, κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης, της μεταφοράς, της αποθήκευσης και της καταστροφής των χημικών όπλων, θα έχει ως ύψιστη προτεραιότητά του την ασφάλεια των ανθρώπων και την προστασία του περιβάλλοντος».

Να σημειώσουμε ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ανά καιρούς, ουδείς άλλος παρατηρητής από την Ελλάδα ή αλλού, πέραν αυτών του ΟΑΧΟ δεν έχει επιτραπεί να είναι παρών κατά τη διαδικασία της υδρόλυσης

Χαρακτηριστικό επίσης μιας πιθανής προχειρότητας που αντιμετωπίζουν το θέμα είναι το γεγονός ότι ένα πληροφοριακό διάγραμμα το οποίο επισύναψαν στην σχετική ενημέρωση του ΟΑΧΟ που αναφερότανστην ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφόρτωσης δε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ενώ ακόμα και η ονομασία του αρχείο ήταν γραμμένη λάθος.

Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε δύο χάρτες όπως παρουσιάστηκαν αυτές τις ημέρες στην εφημερίδα “Independent” και στην εφημερίδα “DailyMail” που δείχνουν το πιθανό σημείο που γίνεταιη διαδικασία της υδρόλυσης.

Independent
Πληροφοριακά διαγράμματα και χάρτης που δημοσιεύτηκε στην αγγλικη εφημερίδα “Independent” ενόψει της έναρξης της διαδικασίας υδρόλυσης των χημικών.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...