16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων : Φορέας διαχείρισης για την Αγιά τώρα!

Ημερομηνία:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί την κυβέρνηση και το Δήμο Χανίων να προχωρήσουν άμεσα στη σύσταση και λειτουργία Φορέα Διαχείρισης για τη λίμνη της Αγιάς, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχουμε εικόνες σαν κι αυτές που βλέπουμε αυτές τις μέρες με τη λίμνη σχεδόν αποξηραμένη,  με ελάχιστο νερό σε λακκούβες και ζώα και πουλιά να πασχίζουν να επιβιώσουν. Η εικόνα της λίμνης της Αγιάς χωρίς νερό είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τις γεμάτες πισίνες των ξενοδοχείων δίπλα στη θάλασσα και την κατασπατάληση νερού από κακές γεωργικές πρακτικές (ανεξέλεγκτο πότισμα με κανονάκια αντί για σταγόνες) και υδροβόρες καλλιέργειες που έχουν αντικαταστήσει τις ξερικές, τη στιγμή μάλιστα που τα μισά τρόφιμα που παράγονται καταλήγουν στα σκουπίδια!

Πέρα από τη γενικότερη αλλαγή στάσης και πολιτικής τόσο στον τουρισμό όσο και στη γεωργία σε σχέση με την κατανάλωση νερού, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε ο μοναδικός αυτός υγρότοπος να έχει μια ελάχιστη στάθμη νερού, η οποία είχε συμφωνηθεί πριν μερικά χρόνια, μια συμφωνία που, όπως όλοι μπορούν σήμερα να διαπιστώσουν, δεν τηρείται.

Για το λόγο αυτό, πρέπει η νέα δημοτική αρχή να δεσμευτεί και να προχωρήσει άμεσα στη λειτουργία Φορέα Διαχείρισης για τη λίμνη της Αγιάς και να πιέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίσημη θεσμοθέτησή του με Προεδρικό Διάταγμα ή Νόμο.

Στο Φορέα Διαχείρισης της λίμνης επιβάλλεται να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τη λίμνη, ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, το Δασαρχείο και όλες οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Έργο του θα είναι η διασφάλιση της ελάχιστης στάθμης νερού που έχουν υποδείξει οι Μελέτες Διαχείρισης και η γενικότερη φροντίδα και προστασία της λίμνης.

Η λίμνη της Αγίας είναι ο σημαντικότερος ίσως υγρότοπος της Κρήτης, με πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών να έχουν καταγραφεί, ανάμεσά τους και αρκετά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση που προστατεύονται από τη νομοθεσία. Είναι μια περιοχή που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000 των προστατευόμενων τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων και προστατεύεται από την ελληνική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία. Αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τα πουλιά στο μεγάλο μεταναστευτικό τους ταξίδι από την Ευρώπη προς την Αφρική και αντίστροφα, αλλά και για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες χειμώνα και καλοκαίρι. Αποτελεί περιοχή οικοτουριστικού ενδιαφέροντος αλλά και πεδίο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για σχολικές ομάδες.

Αξίζει να την προστατέψουμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα κι αλλάζοντας στάση απέναντι στο νερό και στη φύση γενικότερα: Το νερό το μοιραζόμαστε με τους άλλους κατοίκους του πλανήτη, ανθρώπους και ζώα. Πρέπει να το ξοδεύουμε με φειδώ και περίσκεψη και οι αρμόδιοι πρέπει να φροντίσουν γι’ αυτό

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ