13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ποιοι είναι οι Κρητικοί ευρωβουλευτές που καταψήφισαν την πρόταση για να γίνει συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις γερμανικές αποζημιώσεις;

Ημερομηνία:

Ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς από 23 Σεπτεμβρίου, είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα της Επιτροπής Αναφορών για το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων προκειμένου να γίνει γνωστό στους ευρωβουλευτές, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

 

Στο αίτημά του ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι το ζήτημα της αποζημίωσης των συγγενών των θυμάτων από τις θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής δεν αφορά μόνο Έλληνες πολίτες αλλά και άλλους ευρωπαίους πολίτες και ιδίως Ιταλούς και Πολωνούς.

Αυτή πρόταση του Νότη Μαριά που τέθηκε τελικά σε ψηφοφορία στην κλειστή συνεδρίαση των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών στις 07/10/2014 υπερψηφίστηκε μόνο από τους Ευρωπαίους Αντιφεντεραλιστές και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Αντιθέτως, την καταψήφισαν τόσο η K.O. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο συμμετέχει η ΝΔ, όσο και η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οποία συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και οι Πράσινοι.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που καταψήφισαν ακόμα και τη συζήτηση του θέματος στο ευρωκοινοβουλίο είναι, δυστυχώς, και ευρωβουλευτές από την Κρήτη.

Πρόκειται για τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, επικεφαλή του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος δεν διαφοροποίησε τη στάση του και ψήφισε «ΟΧΙ» στις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και ο Γιώργος Γραμματικάκης, γνωστός πανεπιστημιακός και καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τώρα ευρωβουλευτής με «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» του Σταύρου Θεοδωράκη.

Πιο αναλυτικά, υπέρ της συζήτησης του θέματος ψήφισαν οι ευρωβουλευτές:

ΣΥΡΙΖΑ (ΝΑΙ)
Μανώλης Γλέζος, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Γιώργος Κατρούγκαλος, Κωνσταντίνος Χρυσόγονος

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (ΝΑΙ)
Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης, Γιώργος Επιτήδειος

ΚΚΕ (ΝΑΙ)
Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος

ΑΝΕΛ (ΝΑΙ)
Νότης Μαριάς

Ενώ ενάντια στην οποιαδήποτε σύζητηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην ευρωβουλή ψήφισαν οι ευρωβουλευτές:

ΝΔ (ΟΧΙ)
Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Γιώργος Κύρτσος,
Θοδωρής Ζαγοράκης

"google ad"

ΕΛΙΑ (ΟΧΙ)
Εύα Καϊλή, Νίκος Ανδρουλάκης

ΠΟΤΑΜΙ (ΟΧΙ)
Γιώργος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος

Να υπενθυμίσουμε ότι, μετά την καταψήφιση της πρότασης του, ο Νότης Μαριάς, ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Επιτροπής Αναφορών προκειμένου να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία και να διαφανεί δημόσια η θέση κάθε Πολιτικής Ομάδας και κάθε Ευρωβουλευτή.

Μετά από συνεχείς αντεγκλήσεις του Νότη Μαριά με την Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Αναφορών, τα μνημονικά Ευρωπαϊκά κόμματα ανέκρουσαν πρύμνα, άλλαξαν τη στάση τους και προκειμένου να μην εκτεθούν δημόσια δέχθηκαν το ζήτημα της δημόσιας ακρόασης για τις γερμανικές αποζημιώσεις να παραμείνει ανοικτό στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Αναφορών, ενόψει της διοργάνωσης των δημοσίων ακροάσεων κατά το β’ εξάμηνο του 2015.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ