13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ένα προφητικό κείμενο του σεβασμιώτατου Ειρηναίου από το 1997: Ποιοι κλέψανε τα κεφάλαια από την Τράπεζα του Ελληνισμού; *

Ημερομηνία:

Του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Ειρηναίου  | Αστυνομικοί, ελεγκτές, επίτροποι, δικαστικοί, πολιτικοί και διπλωμάτες ψάχνουν καιρό τώρα να βρούνε «Κάποιον», που έκλεψε τα κεφάλαια από την ταλαίπωρη Ελλάδα.

Καθημερινά οι εφημερίδες γεμίζουν τις στήλες των με ειδήσεις, σχόλια και κρίσεις, πάνω σ’ αυτό το θέμα, που χαρακτηρίζεται «το σκάνδαλο του αιώνα’ και ξεσηκώνει ερωτηματικά και υποψίες για χίλια μύρια πράγματα….

Καιρό τώρα οι Έλληνες ταΐζονται καθημερινά με σκάνδαλα, οικονομικά, πολιτικά, οικογενειακά, λες και δεν υπάρχει άλλο θέμα να τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον μας σ’ αυτόν τον έρημο τόπο.

Γινήκαμε λοιπόν τόσο φτηνοί; Ξεπέσαμε λοιπόν τόσο πολύ σαν Λαός, για να τρεφόμαστε καθημερινά μόνο με σκάνδαλα;

Αλλά στο γραπτό μας αυτό, εμείς θ’ αφήσομε τις εφημερίδες και τους επιτρόπους να ερευνούνε τα σκάνδαλα στην Ελλάδα και θίγομε άλλο σκάνδαλο ασύγκριτα μεγαλύτερο: Θέτομε λοιπόν το ερώτημα:

Ποιοι κλέψανε τα κεφάλαια από την τράπεζα του Ελληνισμού; Και λέγοντας τράπεζα του ελληνισμού δεν εννοούμε βέβαια τα καταστήματα των Τραπεζών στην Ελλάδα. Τράπεζα του ελληνισμού εννοούμε αυτή που έχουν κατατεθεί τα πνευματικά και ηθικά κεφάλαια του ελληνικού Λαού και του Ελληνικού Γένους. Εννοούμε τα Ιστορικά και ηθικά κεφάλαια, που έχουν κατατεθεί από αιώνες και χιλιετίες στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού και  κάνουνε τον πνευματικό του πλούτο και τον δυναμισμό του.

Εννοούμε τα ηθικά και συνειδησιακά Κεφάλαια, που έχουν αποκτηθεί με σκληρούς αγώνες του Λαού και του Γένους των Ελλήνων και κρατούνε σταθερό τον τιμάριθμο των «αξιών» της καθημερινής μας ζωής και της ιστορικής μας πορείας. Εννοούμε τα πνευματικά και ηθικά Κεφάλαια, που έχουν καταθέσει οι γενεές των προγόνων, για να τα δανείζονται και οι γενεές των απογόνων μας και να συνεχίζουν τη ζωή και την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους και του Γένους, που ‘ναι σκορπισμένο στα πέρατα του κόσμου.

Και μιλούμε για την τράπεζα του Ελληνισμού, γιατί το οικονομικό σκάνδαλο στην Ελλάδα, πήρε έκταση και βάθος κι αφήνει να φανεί μια γενικότερη διάβρωση ηθών, μια σήψη, μια κατάπτωση που πρέπει να μας συγκλονίζει όλους τους Έλληνες.

Δεν θέλουμε να πούμε πως χάθηκαν από τον τόπο μας τα ηθικά και πνευματικά κεφάλαια, αλλά κλοπές μικρές ή μεγάλες, έγιναν και γίνονται καθημερινά κι αυτό πρέπει να μας συνεγείρει.

Το Κεφάλαιο θρησκευτική πίστη και ηθική

Από την εποχή του Ομήρου, ως το Χριστιανικό Βυζάντιο και το νεώτερο Ελληνισμό, η θρησκευτική πίστη στάθηκε βασική δύναμη δημιουργίας και αντοχής του Ελληνισμού.

Κι όμως το κεφάλαιο αυτό το κατακλέψανε και το καταχραστήκανε πολλοί, στην εποχή μας. Άλλοι στο όνομα της επιστήμης και της προόδου κι άλλοι στο όνομα του  Διαφωτισμού και της Απελευθέρωσης, μικροί και μεγάλοι υποσκάψανε στη συνείδηση του Λαού μας αυτό το κεφάλαιο και τον αφήνουν καθημερινά άθρησκο, γυμνό δηλαδή και άοπλο σε μια εποχή, που ο άνθρωπος χρειάζεται κραταιό ηθικό οπλισμό.

Γιατί η θρησκευτική αποδυνάμωση οδηγεί πάντα, άτομα και Λαούς, όπως το βεβαιώνει η καθημερινή ζωή και η παγκόσμια ιστορία, στην ηθική πτώση. Η περιλάλητη τίμια ελληνική οικογένεια διαλύεται σ’ αυτήν την ηθική διάβρωση. Η νεολαία μας λερώνεται και κινδυνεύει στα ναρκωτικά και το aids.

Η κοινωνική δυσπιστία καταστρέφει την ομαλή συμβίωση και συνεργασία μας. Ποιοι κλέβουν λοιπόν το κεφάλαιο της πίστης και της ηθικής από την Τράπεζα της Ελλάδος;

"google ad"

Το Κεφάλαιο του Πατριωτισμού.

Ο Πατριωτισμός, Κεφάλαιο πολύτιμο στην Τράπεζα της ιστορικής μας κατάθεσης, χάνεται κι αυτό στις μέρες μας.

Άλλοι αλλοιώνουν την Ιστορία μας και την παραχαράσσουν κι άλλοι την κουκουλώνουν με δικά των ευτελή συμφέροντα και τρόπαια. Τα πατριωτικά αισθήματα και οι γλώσσες που τα διερμήνευαν παλαιότερα, περιγελούνται σήμερο.

Δεν έχει κανείς παρά να δει πώς γιορτάζονται οι εθνικές μας εορτές και πως ξεφαντώνονται οι «κομματικές και συνδικαλιστικές φιέστες».

Το Κεφάλαιο Ελληνική Παιδεία

Εδώ έχουν γίνει ίσως οι μεγαλύτερες κλοπές και καταχρήσεις. Αλλεπάλληλες «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις», γλωσσικά θέματα, «εκδημοκρατισμός του Σχολείου», μαθητικός συνδικαλισμός και άλλα παρόμοια τρωκτικά μπήκανε στα ντουλάπια της Ελληνικής μας Παιδείας και ροκανίσανε τα βιβλία και τους δασκάλους μαζί.

Και τα Ελληνικά νιάτα μένουν τώρα αγράμματα, άνεργα, απελπισμένα, οργισμένα, δηλ. εύκολο θήραμα εμπόρων και πρακτόρων παντός είδους. Με πόνο ψυχής μεγάλο είδαμε αυτές τις μέρες να καίνε τα πτυχία των οι Μηχανικοί των Πολυτεχνείων μας.

Και όταν στοχάζεται κανείς πως τα Ελληνικά νιάτα είναι κείνα που κάνουν την «Άμυνα» και το Μέλλον του έθνους μας, μπορεί να λογαριάσει και το μέγεθος της κλοπής που γίνεται στο Κεφάλαιο της Ελληνικής Παιδείας.

Κεφάλαιο Εργασίας και οικονομίας

Φιλότιμος και εργατικός χαρακτηριζόταν πάντα ο Έλληνας και πλήθος «μύθων» και γεγονότων μιλούνε για την εργατικότητα και την προκοπή του. Στο σημερινό Ελληνισμό όμως έχουν γίνει φοβερές κλοπές και καταχρήσεις και σ’ αυτό το κεφάλαιο. Λαθεμένες οικονομικές θεωρίες, ανεφάρμοστες στη γεωγραφία και την οικονομία της χώρας μας ξερίζωσαν, ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τον Έλληνα  από το χώμα του και τον ρίξανε στους δρόμους των αστικών κέντρων και στα κανάλια της ξενιτειάς. Τον ρίξανε, άτεχνο, άνεργο, για να γίνει αεριτζής, κομπιναδόρος και τσαντάκιας.

Ύστερα η πολιτική δημαγωγία, πότε με την αργομισθία και πότε με την επιδοματοφθορά, αποτελειώσανε τη ληστεία και στο κεφάλαιο αυτό.

Σήμερο κανείς Έλληνας δε θέλει να δουλέψει σε παραγωγικό έργο. Και περιμένουμε να ζήσουμε από τον τουρισμό και τα κονδύλια της ΕΟΚ, από ξένα δηλ. χρήματα προς δόξαν της «εθνικής μας ανεξαρτησίας» και «υπερηφάνειας».

Το μέγα και συγκλονιστικό λοιπόν ερώτημα μας είναι: Ποιοι κλέψανε τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ από την Τράπεζα του Έλληνισμού, όπως πολύ περιληπτικά το αναφέραμε εδώ; Γιατί υπάρχουν ασφαλώς και άλλα, που τα παραλείψαμε. Πόσοι και ποιοι κλέψανε και κλέβουνε καθημερινά τα Πνευματικά και ηθικά Κεφάλαια του ελληνισμού κι αφήνουνε τη συνείδηση και τη ζωή μας σε μύριους κινδύνους; Ποιά αστυνομία θα τους βρει; Ποιο δικαστήριο θα τους δικάσει;

Και άλλα ερωτηματικά:

 Τι κάμανε οι φύλακες των Κεφαλαίων αυτών; Και πώς τα διαχειριστήκανε οι υπεύθυνοι διαχειριστές των;

Οι φύλακες: Στην πρώτη γραμμή η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και η πνευματική μας ηγεσία γενικά. Σκάνδαλο είναι η απρέπεια κάποιου ρασοφόρου και η ταινία κάποιου Σκορτσέζε. Μα δεν είναι τάχα μέγα σκάνδαλο η σιωπή της Εκκλησίας, σε μερικές κρίσιμες στιγμές του έθνους μας, σαν κι αυτή που ζούμε σήμερο;

Διαχειριστές των κεφαλαίων του Ελληνισμού: Η πολιτεία με τους εκάστοτε κυβερνήτες της. Αυτοί κρατούνε τα κλειδιά του θησαυροφυλακίου κι αυτοί έχουν τη μεγάλη ευθύνη, όταν σπαταλούνε στις εφήμερες τετραετίες των τα πεπρωμένα του Ελληνισμού.

Κι αυτή η μεγάλη ευθύνη που κουκουλώνεται συχνά σε μια τυπική λογοδοσία στη Βουλή των Ελλήνων, μένει τρομακτικά ακάλυπτη μπροστά στη συνείδηση του Έθνους και στα πεπρωμένα του.

Ποιοι κλέψανε, το ξαναλέμε, τα κεφάλαια από την τράπεζα του Ελληνισμού;

Ποια «Επιτροπή εξέτασης των πραγμάτων» θα ασχοληθεί μ’ αυτό το μέγιστο σκάνδαλο; Μπορεί να αφυπνιστεί η καθαρή και τίμια συνείδηση του Ελληνισμού, να κυνηγήσει τους κλέφτες και να περισώσει ότι μένει ακόμη στο ηθικό μας θησαυροφυλάκιο;

Κι αν τόσοι και τόσοι ρήμαξαν το εθνικό μας θησαυροφυλάκιο, ποιοι θα γίνουν τώρα οι νέοι «καταθέτες» του; Ποιοι θα ‘ναι κείνοι, που με το ήθος των  και το παράδειγμά των θα καταθέσουν τα νέα ηθικά κεφάλαια, για να αυξηθεί το ηθικό μας συνάλλαγμα;

Αυτά τα ανήσυχα ερωτήματα θέτομε στη συνείδηση του έθνους, στη συνείδηση του Ελληνικού μας Λαού και τον καλούμε να στοχαστεί, να αφυπνισθεί και να πράξει τα δέοντα στην ώρα του.

*«ΧΡΙΣΤΟΣ & ΚΟΣΜΟΣ» τεύχος 42, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2013 (άρθρο από το βιβλίο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ειρηναίου: Θέματα Ελληνισμού & Ορθοδοξίας», Χανιά 1997)


Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...