20.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Χάγη: Το μισό χημικό της οπλοστάσιο έχει παραδώσει μέχρι τώρα η Συρία

Ημερομηνία:

Η Συρία έχει παραδώσει μέχρι στιγμής σχεδόν το ήμισυ του χημικού της οπλοστασίου, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). Τη σχετική πληροφορία είχε πρώτη η εφημερίδα μας μεταδώσει πανελλαδικά από την Τετάρτη στο κείμενο με τίτλο “Για την επίθεση στη Λατάκια της Συρίας“.

Στην είδηση τώρα αναλυτικά, η Κοινή Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων σε δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει ότι δύο ακόμα φορτία παραδόθηκαν από το λιμάνι της Λατάκια την προηγούμενη εβδομάδα. Έως σήμερα, 11 φορτία έχουν μεταφερθεί εκτός Συρίας.

Συνολικά, 34,8% των χημικών πρώτης προτεραιότητας και το 82,6% των χημικών δεύτερης προτεραιότητας και συνολικά 49,3% των χημικών έχουν μεταφερθεί εκτός Συρίας, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΑΧΟ, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, η Συρία παραμένει δεσμευμένη στην καταστροφή ολόκληρου του χημικού της οπλοστασίου έως την 30ή Ιουνίου. «Δύο φορτία μεταφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα από το λιμάνι Λαττάκεια (της Συρίας) σε νορβηγικά και δανέζικα πλοία με σκοπό την καταστροφή τους εκτός της χώρας». Επίσης, η Συρία έχει παραδώσει όλο το απόθεμα του φονικού αερίου μουστάρδας που διέθετε.

Νωρίτερα εντός του μήνα ο ΟΑΧΟ είχε ανακοινώσει πως η Συρία έχει αυξήσει «το ρυθμό αφαίρεσης ή καταστροφής του οπλοστασίου της αν και παραβίασε ορισμένες κρίσιμες προθεσμίες».

«Η Συρία βρίσκεται πίσω στο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο μπορεί ακόμα να προλάβει (να τηρήσει) την προθεσμία», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Μάικλ Λούχαν, εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί τα χημικά πρώτης προτεραιότητας να έχουν απομακρυνθεί από τη Συρία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, ενώ για τα χημικά δεύτερης προτεραιότητας η προθεσμία ήταν για τις 2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Συρία οφείλει να παραδώσει και τους 1,300 τόνους χημικών που διαθέτει για να καταστραφούν ως τα μέσα του 2014. Όπως είναι φανερό, ήδη ο προγραμματισμός είναι τουλάχιστον 2 ½ μήνες πίσω.

Να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση του Οργανισμού επαναλαμβάνεται ότι τα χημικά πρώτης προτεραιότητας θα ουδετεροποιηθούν εν πλω στο πλοίο MV Cape Ray ενώ μία μικρότερη ποσότητα θα ουδετεροποιηθεί σε ειδικές εγκαταστάσεις στο Ellesmere της Αγγλίας. Τα χημικά 2ης προτεραιότητας θα καταστραφούν σε εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ και στη Φινλανδία ενώ σε ειδική εγκατάσταση στη Γερμανία θα καταστραφεί τμήμα των αποβλήτων που θα προκύψουν από τη διαδικασία στο MV Cape Ray.

–  http://www.dailymail.co.uk

–   http://www.reuters.com

–  http://www.opcw.org

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ