21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Χρυσή Αυγή: το δεκανίκι του συστήματος ή ποιοι και γιατί επιθυμούν τη φασιστική οργάνωση μέσα στη Βουλή

Ημερομηνία:

Πολλές αναλύσεις γίνονται για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και για το αν η παρουσία της στα ελληνικά ΜΜΕ θα συμβάλει στην αποδυνάμωσή της ή όχι. Σε αυτή τη συζήτηση θα ήθελα να συμβάλω με μερικές σύντομες παρατηρήσεις.

· Ο φασισμός (ιδιαιτερότητα του οποίου υπήρξε ο ναζισμός) είναι μια ιδεολογία/πρακτική που εναγκαλίζεται η εξουσία σε περιόδους κρίσης και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της. Ο λόγος είναι η εδραίωση του Τρόμου, μιας συνθήκης που παραλύει τη σκέψη και αποδυναμώνει τη δράση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο συντηρητισμός, που πάντα εγκαλείται από την Εξουσία, στηρίζεται στο τρίπτυχο «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια». Αυτό εμφανώς. Στο παρασκήνιο χρησιμοποιεί τις παρακρατικές ομάδες για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά που η ίδια δεν μπορεί, μιας και επιθυμεί να κρατάει κάποια προσχήματα.

· Η εξουσία είναι μια συνθήκη που περιλαμβάνει τόσο την εκτελεστική εξουσία, όσο και την προπαγάνδα, που εκπορεύεται από τα ΜΜΕ.

· Η Χρυσή Αυγή είναι μια αδελφή οργάνωση του ακροδεξιού κόμματος ΛΑ.Ο.Σ. που στο πρόσφατο παρελθόν έχει επαινεθεί ανοιχτά από αυτό. Μάλιστα, στελέχη του ενός έχουν υπάρξει και στελέχη του άλλου.

· Ο ΛΑ.Ο.Σ. μπήκε στη Βουλή το 2007 μέσα από την στοχευμένη προβολή του από τα ΜΜΕ – ας μην ξεχνάμε τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. στο προεκλογικό τότε debate παρόλο που δεν ήταν μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου. Έκτοτε, ο «πολιτικός πολιτισμός» αυτού του κόμματος επικυριάρχησε στο δημόσιο λόγο μέσω της καθημερινής προβολής των μελών του από τα ΜΜΕ. Μέσα σε 5 χρόνια από τότε, όλη η προβληματική των Ελλήνων πολιτών κινήθηκε, όλως τυχαίως, γύρω από το πρόβλημα της μετανάστευσης. Η μετανάστευση, προς και όχι από την Ελλάδα, έγινε τεχνηέντως κομμάτι του κυρίαρχου πολιτικού λόγου. Δεν είναι ασύνδετο με αυτό το πόσα πολλά κόμματα αυτή τη στιγμή προβάλουν ρατσιστικές και φοβικές θέσεις.

Πέντε χρόνια μετά ο ΛΑ.Ο.Σ. επέδειξε ότι ο λόγος που υπερθεματίζει την Πατρίδα και την καθαρότητα αυτής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος, με τη συμμετοχή του στην «κυβέρνηση» Παπαδήμου, χωρίς καν να χρειάζονται οι βουλευτές του προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση! Αλλά και πολύ νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2010, τότε που έλεγε «Όχι στο μνημόνιο», είχε ψηφίσει μαζί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τη Ν.Δ. το νομοσχέδιο «Για την επιτάχυνση και διαφάνεια των στρατηγικών επενδύσεων», ή αλλιώς «fast-track», με το οποίο δρομολογείται και σε νομικό επίπεδο το ταχύτατο ξεπούλημα της Ελλάδας και της περιουσίας της σε ξένους «επενδυτές». [Όπως έχουν καλά βιώσει οι άνθρωποι στην Κρήτη, και αλλού, οι επενδύσεις αυτές ήδη βάζουν «χέρι» στα υδάτινα αποθέματα του τόπου τους και υφαρπάζουν τις μικρές ιδιωτικές περιουσίες τους μέσω της εφαρμογής των νόμων που ψήφιζαν και την καταστολή μέσω των ΜΑΤ και των δικαστηρίων.]

Φυσικά, η δημοσκοπική κατρακύλα έπληξε, εκτός των ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. και το ακροδεξιό δεκανίκι τους. Πρόβλημα. Και τώρα, τι κάνουμε;

Ξαφνικά, ενώ ο Καρατζαφέρης και τα στελέχη του συνέχισαν να κάνουν σημαντικά λάθη που έπλητταν την εικόνα τους, μάθαμε στις δημοσκοπήσεις ότι η Χρυσή Αυγή, το κόμμα του 0,5% (που θα έπρεπε να μην είναι νόμιμο φυσικά) μπαίνει από το πουθενά με άνετη πλειοψηφία στη Βουλή! Και όλα συνεχίστηκαν όπως έπρεπε: τα ΜΜΕ μας έλεγαν τι κακή που είναι η Χρυσή Αυγή αναφέροντάς την συνεχώς, και μάλιστα χωρίς ποτέ να δείξουν τις συγκεντρώσεις τους όπου χαιρετούν με τον ναζιστικό χαιρετισμό ή τις καταδίκες μελών τους για επιθέσεις –όχι σε μετανάστες αλλά- σε Έλληνες! Ή τις φάτσες τους, που είναι ενδεικτικότατες. Ο κ. Βενιζέλος μήνυε στον κόσμο να κάνει ότι θέλει, αλλά, προς θεού όχι Χρυσή Αυγή! Να έχεις τον Βενιζέλο να σου λέει «Όχι αυτόν»! Τι να κάνεις κι εσύ μετά, εφόσον ενημερώνεσαι από τα τηλεοπτικά δίκτυα αυτόν ακριβώς θα ψηφίσεις.

Ο κ. Βενιζέλος είναι έξυπνος πολιτικός. Το ίδιο και ο κ. Καρατζαφέρης. Τέτοια λάθη δεν τα κάνουν, και σίγουρα δεν τα επαναλαμβάνουν. Αν είναι λάθη… Στις 18/04/2012 στην εκπομπή του Alpha «Αυτοψία» του κ. Σρόϊτερ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, κάνουν μεταμεσονύχτια αυτοψία στο κέντρο της Αθήνας, με βασικό θέμα την εγκληματικότητα φυσικά. Όλως τυχαίως ξανά, εργαζόμενος σεκιούριτι λέει στο ρεπορτάζ, ότι «Ναι, η περιοχή έχει καθαρίσει, αλλά αυτό οφείλεται στη Χρυσή Αυγή και όχι στην ελληνική αστυνομία». Μπροστά στον Χρυσοχοϊδη αυτά! Και το βίντεο δεν κόπηκε στο μοντάζ. Κι ας προωθούσε τη Χρυσή Αυγή. Κι ας δυσφημούσε τον κ. Χρυσοχοϊδη. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Σρόϊτερ και ο Alpha έκαναν ανεξάρτητη δημοσιογραφία;

Τελικά η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή με ποσοστό 7%. Την ψήφισαν όλοι οι απογοητευμένοι ακροδεξιοί του ΛΑ.Ο.Σ., μερικοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είχαν βολευτεί με μέσο ως τώρα στη δημόσια διοίκηση και στις μίζες του «κινήματος» (4,5% των ψηφοφόρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκτιμάται ότι μετακινήθηκαν προς τη Χρυσή Αυγή), απληροφόρητοι και αδιάφοροι πολίτες αγανακτισμένοι με την παρούσα κατάσταση και αρκετοί ευθυνόφοβοι που «θέλουν να δουν ξύλο στη Βουλή», και γενικά κάτι extreme να γίνει φτάνει να το κάνουν οι άλλοι. Εκτός της πρώτης κατηγορίας, οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν τι είναι η Χρυσή Αυγή και δεν θέλουν να μάθουν – αλληλοεπικαλύπτονται άλλωστε ενίοτε. Πάντα ο φασισμός στέριωνε στην άγνοια, τη βλακεία και στο φόβο άλλωστε.

Ακούγεται ακραίο το σενάριο: το πασοκικό σύστημα εξουσίας, με τη συνέργια της ΝΔ και των μεγαλοκαναλαρχών-εργολάβων που με τις μπίζνες από το ξεπούλημα της Ελλάδας θα συσσωρεύσουν κι άλλο από τον πλούτο της κοινωνίας, έβαλαν τη Χρυσή Αυγή; Ναι, ακούγεται ακραίο αλλά δεν είναι: το είχαμε προβλέψει, πολλοί από μας. Για να… ευλογήσω τα γένια μου, να θυμίσω την πιο πρόσφατη προειδοποίηση που είχα απευθύνει, στις 10/04/2010 στο κείμενό μου με τίτλο Αυτοεκπληρούμενες Προφητείες (στο www.nellypsarrou.com) όπου στα συμπεράσματα έγραφα ότι:

” Οι στόχοι του εν λόγω σχεδιασμού [της οικονομικής κρίσης] είναι καθαρά συστημικοί και εντοπίζονται στην επιβολή των σκληρότερων μορφών που μπορεί να πάρει ο ακραίος καπιταλισμός με την πιο καθαρή μεταβολή του συστήματος της κοινοβουλευτικής «δημοκρατίας» σε αυταρχικό κράτος. […] τα πολιτικά και οικονομικά καρτέλ προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες της λαϊκής δυσαρέσκειας, εναγκαλίζονται την καταστολή και την προπαγάνδα, καθώς επίσης και τις παραδοσιακές μορφές εξουσίας και ελέγχου: την Εκκλησία και τον πατερναλισμό, τη φασίζουσα δεξιά και την συντηρητική-πατριωτική αριστερά. Ταυτόχρονα, προβάλλεται ο Τρόμος, ο οποίος είναι πάντα ο συνδετικός κρίκος των παραπάνω.

Με αυτές τις συνθήκες, και ο ίδιος ο νέο-φιλελεύθερος καπιταλισμός οδηγείται στα άκρα, οδηγώντας στην αυτοαναίρεσή του. […] Αυτό το σκηνικό το έχουμε ξαναδεί: πρόκειται για το ίδιο σκηνικό που έδωσε τροφή στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη από το 1928-9 και μετά. Και η άνοδος του φασισμού, μιας παραδοσιακά αυταρχικής ιδεολογίας που εξιδανικεύει την μάχη και την πολεμική ιαχή, όλοι ξέρουμε που οδηγεί.”

Αλλά και στη διδακτορική μελέτη μου Εθνική ταυτότητα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, που γράφτηκε το 2000-2 αναφέρονταν με σαφήνεια οι αντιδημοκρατικές συνθήκες που δημιουργεί στις χώρες η επέμβαση του ΔΝΤ – γιατί περί επέμβασης πρόκειται.

Γιατί, θα μου πείτε τώρα, το κάνουν αυτό; Επειδή όταν ένας ισχυρός καταρρέει συμπαρασύρει ότι βρίσκεται δίπλα του: σαν τον γίγαντα που πέφτει και ψάχνει κάπου να πιαστεί, γκρεμίζοντας αδιάφορα ότι υπάρχει γύρω του. Και κυρίως επειδή η αυταρχική εξουσία τώρα χρειάζεται τις εφεδρείες της. Στην περίπτωση κυβέρνησης με ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Ν.Δ., το παρακράτος θα χρειαζόταν διότι ακόμη και η επίσημη καταστολή δείχνει ήδη ανύμπορη μπροστά στους χιλιάδες πλέον εξοργισμένους αντιδρώντες Έλληνες. Σε περίπτωση μη κυβέρνησης, όμως, μια Χρυσή Αυγή που θα κάνει μπάχαλο όλες τις διαδικασίες, εντός ή εκτός Βουλής, είναι ιδιαιτέρως βολική. Άσε που υπάρχει πάντα ως βολική στρατιά για το μεγαλύτερο και διαχρονικότερο κόλπο του διαίρει και βασίλευε: την εμφύλια διαμάχη.

"google ad"

Θέλετε και άλλη απόδειξη; Ας κλείσω με αυτό: όλοι ξέρουμε το επεισόδιο με τον κ. Κασιδιάρη, που πέταξε νερό στη βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έμυ Δούρου και στην βουλευτή του Κ.Κ.Ε. Λιάνα Κανέλη. Φυσικά το ξέρουμε όλοι, αφού έγινε πρώτο θέμα στα κανάλια. Τα οποία φώνασκαν για τις ακρότητες και τη βία. Και επιτίθονταν δήθεν στη Χρυσή Αυγή. Και προέβαλλαν συνεχώς αυτό το βίντεο, συν μερικά άλλα που βρήκαν από κάποιες επιθέσεις εναντίον βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συγχέοντας εσκεμένα το αγανακτισμένο γιουχάισμα των πολιτών με τα ακροδεξιά στοιχεία. Και το έδειχναν αυτό γνωρίζοντας ότι πολύς κόσμος τους ψήφισε ακριβώς για να δει ξύλο μέσα στη Βουλή. Ταυτόχρονα, δημοσιογράφοι όπως η Σία Κοτσώνη έλεγαν στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι «βία όμως είναι και η απεργία των ναυτεργατών(!) και το βρίσιμο των πολιτικών». Το περιστατικό παρέμεινε πρώτο στην μιντιακή ατζέντα για μέρες.

Και λίγες μέρες μετά μπήκαν 20 μέλη της Χρυσής Αυγής σε ένα σπίτι μετά τα μεσάνυχτα και έχουν στείλει έναν μετανάστη σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Αυτό το περιστατικό την επόμενη μέρα στην ΝΕΤ δεν ήταν φυσικά πρώτο θέμα: έπαιξε για λίγο μετά το πρώτο μισάωρο των ειδήσεων χωρίς μάλιστα να αναφερθεί ότι ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής ή έστω ακροδεξιά ή ρατσιστικά άτομα – όπως σε άλλη περίπτωση σπεύδουν να αναφέρουν ότι πρόκειται για «αντιεξουσιαστές» από το πρώτο λεπτό της είδησης. Και δεν ξανάπαιξε άλλη μέρα. Και αντί της δήλωσης υποψηφίου της Χρυσής Αυγής ότι θα μπαίνουν στα νοσοκομεία και τους παιδικούς σταθμούς να διώχνουν τους μετανάστες, έπαιξαν την ανακοίνωσή τους ότι θα απαιτήσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Είναι σαφές τώρα; Το μήνυμα του συστήματος είναι ότι, Η Χρυσή Αυγή είναι σαν κι εμάς, που θέλουν να τιμωρήσουν το σύστημα. Όχι εγκληματίες. Όχι εγκληματίες. Όχι εγκληματίες. Ένα μήνυμα που μεταδίδεται με κάθε τρόπο από το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Χμ…

ΥΓ: αισθάνομαι σαν να τα γράφω αυτά μάτια: η δική μου προσπάθεια πληροφόρησης είναι πολύ μικρή μπροστά στην συστημική προπαγάνδα. Αλλά δεν πειράζει, έτσι πρέπει να γίνει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...