28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Όλες οι λεπτομέρειες από τη σημερινή συνέντευξη τύπου για όλα όσα συνέβησαν στο ταξίδι των τριών πλοιαρίων για το Cape Ray και τι θα ακολουθήσει [φωτός]

Ημερομηνία:

Λεπτομέρειες για το σχέδιο προσέγγισης του Cape Ray, τον χαρακτήρα του ταξιδιού και τα απρόοπτα που προέκυψαν καθώς και για τις πληροφορίες τους για το πού βρίσκεται το Cape Ray αλλά και τις επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω της συνέντευξης τύπου μελών των τριών πλοιαρίων.
Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν ο Γιώργος Πολάκης, εκ μέρους των θεσμικών φορέων και ο Ευάγγελος Πισσίας εκ μέρους των ακτιβιστών. Πέρα από τα κοινά σημεία στις ομιλίες και των δύο, όσον αφορά τον Παύλο Πολάκη ξεχωρίζει η αναφορά του στα ζητήματα ΑΟΖ καθώς και η επίθεση που εξαπέλυσε εις βάρος των μεγάλων δήμων της Κρήτης που απουσιάζουν από την όλη διαδικασία των λαϊκών αντιδράσεων και διαμαρτυριών. Τέλος, ζήτησε την εντονότερη δραστηριοποίηση των πολιτών και των κινημάτων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά ο Ευάγγελος Πισσίας έδωσε σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τεχνικές λεπτομέρειες της επιχείρησης, την πολιτική στόχευση και τις πιθανές συνέπειες που θα έχει στις ζωές όλων μας η ολοκλήρωση ενός τέτοιου πειράματος στα νερά της Μεσογείου, ανέφερε ότι το Cape Ray δε βρίσκεται σταθερά σε κάποιο σημείο αλλά αναλόγως καιρικών συνθηκών και άλλων παραγόντων κινείται σε μία ευρύτερη περιοχή, άλλοτε πιο κοντά στην Κρήτη και άλλοτε κάπως πιο μακριά ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι μία τέτοια επικίνδυνη διαδικασία θα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων εφόσον είχε συμβεί από τις ΗΠΑ και όχι υπό τη σκεπή του ΟΗΕ. Μάλιστα, προανήγγειλε νέα Αποστολή πριν τον Οκτώβρη.

Παραθέτουμε εκταταμμένα αποσπάσματα της συνέντευξης τύπου του πληρώματος των τριών πλοιαρίων που ξεκίνησαν να βρουν το Cape Ray.

Δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολάκης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Ολοκληρώνοντας έναν πρώτο μεγάλο κύκλο κινητοποιήσεων απέναντι στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στα νερά της Μεσογείου και δίπλα στην Κρήτη τελείωσε χθες μία κίνηση πολύ υψηλού πολιτικού συμβολικού και κοινωνικού ακτιβισμού.

Όπως είχαμε υποσχεθεί από τη μεγάλη συγκέντρωση του Αρκαδίου ο λαός της Κρήτης μέσω των εκπροσώπων του και των εκπροσώπων του κινήματος θα έβγαινε στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να συναντήσει το πλοίο το οποίο με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης πραγματοποιεί το εγκληματικό πείραμα της υδρόλυσης στα νερά της Μεσογείου. Αυτό που είπαμε το κάναμε.

Είχαμε πληροφορίες συγκεκριμένες και διασταυρωμένες ότι το Cape Ray βρισκόταν την Τετάρτη και την Πέμπτη σε μια περιοχή 70 με 80 μίλια δυτικά της Κρήτης στην ευθεία περίπου της Παλιόχωρας.

Πολύ δύσκολο το ταξίδι λόγω καιρικών συνθηκών – προέκυψε πρόβλημα ανεφοδιασμού

Κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί περιμένωντας να το συναντήσουμε με έναν εξαιρετικά άσχημο καιρό ειδικά το βράδυ της Παρασκευής που έφτανε τα 7 μποφόρ με πάρα πολύ ψηλά κύματα και με πολύ δύσκολο ταξίδι.

Φτάσαμε στο σημείο αυτό περίπου στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου. Το πλοίο δεν ήταν εκεί. Είναι προφανές ότι είχε μετακινηθεί αρκετά μίλια δυτικότερα. Συνεχίσαμε την πορεία προς αυτή την κατεύθυνση για άλλα 25 με 30 μίλια σε μια προσπάθεια να το συναντήσουμε αλλά δυστυχώς σταματήσαμε την περαιτέρω αναζήτηση, διότι, με το να μην καταφέρει εξαιτίας του εξαιρετικά κακού καιρού το «Άγιος Νικόλαος» να αποπλεύσει από την Παλιόχωρα, είχαμε πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό των ιστιοπλοϊκών ενώ το θέμα της έλλειψης ραντάρ δε μας επέτρεπε να σαρώνουμε την περιοχή για να ξέρουμε πού θα κατευθυνθούμε.

Είναι προφανές ότι ήταν κάπου εκεί κοντά. Επέλεξαν απ’ ότι φαίνεται και είναι σαφές αυτό, γιατί εμείς περιμέναμε και το βράδυ αργά – δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα μας άφηναν να δούμε το Cape Ray –ότι θα βγει κάποιο πολεμικό να μας σταματήσει.

Νατοϊκό πολεμικό πλοίο ακολουθούσε τα πλοιάρια

Αυτό δεν εμφανίστηκε. Είναι λοιπόν προφανές ότι μετακινήθηκαν. Απ’ ότι μαθαίνουμε από κάποιους συναγωνιστές που παρακολουθούσαν την κίνηση μέσα marinetraffic υπήρχε νατοϊκό πολεμικό περίπου στα 30 μίλια από εμάς. Άρα εκεί είναι η περιοχή. Αυτή τη στιγμή η υδρόλυση γίνεται σε νερά 70 μέχρι 150 μίλια δυτικά της Κρήτης, μέσα στην ελληνική ΑΟΖ. Αυτό πλέον το λέμε επίσημα και διασταυρωμένα.

"google ad"

Στείλανε και ένα μη επανδρωμένο αεροπλανάκι να κάνει κύκλους από πάνω. Αυτοί επέλεξαν να μη μας συναντήσουν γι’ αυτό τραβήχτηκαν προς τα πίσω. Αν έμεναν εκεί που ήταν θα ήταν σίγουρο ότι θα συναντιόμασταν. Δε θέλησαν να έρθουν σε καμία επαφή, συνεχίζουν να κάνουν το έγκλημα εν κρυπτώ. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, ο ΟΗΕ, οι Αμερικάνοι κρύβονται. Κρύβονται σε ελληνική ΑΟΖ, δεν επιθυμούν να συναντηθούν με εκπροσώπους του λαού της Κρήτης και του κινήματος.

«Στα καράβια δεν ήταν κομάντος, ήταν απλοί αγωνιστές»

Θεωρώ ότι δώσαμε ένα μήνυμα πολύ δυνατό, κατ’ αρχήν ότι δεν τους φοβόμαστε. Να πούμε ότι στα καράβια δεν ήταν κομάντος, ήταν φυσιολογικοί απλοί αγωνιστές, άνθρωποι του κινήματος κι εκπρόσωποι θεσμικοί οι οποίοι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να συμπυκνώσουν όλη την προηγούμενη διαμαρτυρία του λαού της Κρήτης.

Πιστεύω ότι σπάσαμε σε ένα βαθμό το τείχος της σιωπής που υπήρχε μέχρι τώρα και με αυτά που αφήσαμε στη θάλασσα στείλαμε και ένα άλλο μήνυμα και προς τους κυβερνώντες μας και γενικότερα. Στείλαμε ένα μήνυμα ότι δε θέλουμε τα χημικά στη Μεσόγειο, στείλαμε ένα άλλο μήνυμα ότι δε θέλουμε η ελληνική ΑΟΖ να χρησιμοποιείται για οτιδήποτε άλλο και δεν αναγνωρίζουμε δικαιώματα χρήσης. Στείλαμε ένα μήνυμα ότι δείχνουμε την αλληλεγγύη μας προς τους Σύριους πρόσφυγες.

Να προχωρήσουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κινητοποιήσεις

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ήτανε μία κίνηση που κατάφερε να αναδείξει και να συμπυκνώσει την πρώτη περίοδο των κινητοποιήσεων. Από εκεί και πέρα αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί και σε διπλωματικό και πολιτικό αλλά και σε ακτιβιστικό επίπεδο.

Περιμένω και το ζητώ και από άλλες περιοχής της Ελλάδας να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες. Πρέπει να συνεχίσουμε να τους ενοχλούμε. Το ότι δεν επέλεξαν να μας συναντήσουνε αλλά τραβήχτηκαν δυτικότερα δείχνει ότι έχουν λερωμένη τη φωλιά. Κάτι δε θέλουν να δούμε.

Απουσιάζουν οι μεγάλοι δήμοι του νησιού και σιωπεί η ελληνική κυβέρνηση

Ξέρουν το πολιτικό θέμα που δημιουργείται, πρέπει και άλλα μέρη της Ελλάδας να το πάρουν πάνω τους, πρέπει και άλλοι φορείς του δικού μας νησιού που τόσο διάστημα ούτε ο Δήμος Χανίων, ούτε ο Δήμος Ρεθύμνου, ούτε ο Δήμος Ηρακλείου έκαναν το παραμικρό για όλη αυτή τη διαδικασία που έχουμε κάνει έως τώρα. Αυτή την ιστορία τη σηκώσαμε μια σειρά από περιφερειακοί δήμοι, μια σειρά από συλλογικότητες και κινήματα του νησιού, δεν έχουμε αναλάβει εργολαβία τίποτα, πιστεύουμε αυτά που κάνουμε γι’ αυτό τα κάνουμε.

Αλλά από εκεί και πέρα δε μπορεί να μην αποδώσουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι σε κάποιους που σφυρίζουν αδιάφορα όταν δίπλα μας εξελίσσεται η τοξική απειλή και όλα τα άλλα που έχουμε πει με αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Και βέβαια περιμένουμε και μια αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση τώρα που πλέον διαπιστωμένα φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία γίνεται σε δικά μας νερά. Δε γίνεται στην Τυνησία. Αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό από την κυβέρνησή μας;

Βαγγέλης Πισσίας, συντονιστής αποστολών «Ένα Καράβι για τη Γάζα»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Βαγγέλης Πισσίας, καθηγητής διαχείρισης υδατικών πόρων, συντονιστής στις αποστολές «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και «Ελεύθερη Μεσόγειος» και της διεθνής πρωτοβουλίας ειρήνευσης στη Συρία είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Εμείς ξεκινήσαμε από τα Χανιά το μεσημέρι της Παρασκευής 3 η ώρα και βγήκαμε ανοιχτά. Σκοπός μας ήταν τελικά ύστερα από πολλούς μήνες κοινωνικοπολιτικού έργου να αποκρυσταλλώσουμε την δράση μας σε ένα ταξίδι το οποίο θα μας έφερνε κοντά σε αυτούς που πραγματοποιούν αυτό το οικοσυστημικό έγκλημα.

Ημασταν ευθύς από την αρχή, δεν ήμασταν αισιόδοξοι στο σκέλος τους συναντάμε δεν τους συναντάμε.

Ήμασταν όμως αισιόδοξοι στο ότι θα κατορθώναμε και θα φτάναμε κάποια στιγμή μέσα στη θάλασσα 30 – 35 άνθρωποι, διαφορετικοί χαρακτήρες, με διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικά σκεπτικά, άνθρωποι που δεν ήταν όλοι της θάλασσας, να βρεθούμε πολύ κοντά στο Cape Ray.

To Cape Ray είχε δύο δυνατότητες. Η μία ήτανε η αναχαίτιση και η άλλη ήταν η αποφυγή. Την αναχαίτιση δεν την επέλεξαν. Δεν την επέλεξαν γιατί τους ευνόησαν και τα καιρικά φαινόμενα. Τα οποία αποτελούν έναν από τους παράγοντες, μία από τις σοβαρές παραμέτρους αυτού του εγχειρήματος.

Ήταν σωστή η εκτίμησή για την τοποθεσία του Cape Ray

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Υπήρχε ένας δυνατός καιρός, πολύ δυνατόν καιρός μέχρι Τετάρτη, που κατέβαινε από Μάλτα, ένα φοβερό μπουγκάζι που έφτανε τα 8 μπορεί και τα 9 μποφόρ το οποίο τους έφερε πολύ κοντά.

Αυτοί όταν έχουν τέτοιους καιρούς έρχονται κοντά προς εμάς, προς τα δικά μας νερά. Και γι’ αυτό ήρθαν σε αυτή την περιοχή την οποία εμείς σωστά εκτιμήσαμε. Για το θέμα αυτό το οποίο είναι πολύ βασικό και που ένας κόσμος ίσως και από τις μέχρι τώρα πληροφορίες έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι πρόκειται περί πλοίου φαντάσματος εμείς θέλουμε να πούμε ότι τέτοιο πλοίο φάντασμα δεν υπάρχει.

Όσοι γνωρίζουν φωτοερμηνεία και τηλεπισκόπηση, όσοι μπορούν να κάνουν ανάλυση δορυφορικών εικόνων, όσοι μπορούν να βάλουν λογισμικά για να αφαιρέσουν τα φίλτρα και τα ράστερ και τα όσα άλλα κάνουν, μπορεί να έχουν μία καλή εικόνα της Μεσογείου και να καταλάβουν ποιες είναι αυτές οι περιοχές οι οποίες υφίστανται μία αλλοίωση ως προς τις εκπεμπόμενες δορυφορικές εικόνες. Μπορεί συνεπώς να πιθανολογήσει αρκετά καλά για το πού μπορεί να βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Cape Ray.

Αν αυτά τα βάλεις σε κάποια layers και βάλεις τις παραμέτρους τις καιρικές, βάλεις παραμέτρους ναυτιλιακές, ποιες είναι οι μεγάλες βασικές διαδρομές των πλοίων, εύκολα μπορείς να ορίσεις τις λεγόμενες buffer zones, όπου εκεί ισχυροποιείται η εκτίμηση για το πού πιθανώς βρίσκεται αυτό το πλοίο και κάνει τη δουλειά του. Με αυτά τα δεδομένα εμείς ξεκινήσαμε.

Κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές

Η δυσκολία βρισκόταν στο ότι από τη στιγμή που ο καιρός άλλαζε αυτοί μπορούσαν να απομακρυνθούν, αλλά ο καιρός άλλαζε κυρίως στη δική μας την πλευρά.

Στα ανοιχτά της δυτικής Κρήτης είχαμε πολύ δυνατούς αέρηδες και είχαμε πολύ υψηλό κύμα. Ένα σκάφος δικό μας το οποίο ήταν αναγκαίο για τη στήριξη της επιχείρησης – δύο φορές προσπάθησε – να αποπλεύσει από την Παλιόχωρα.

Τα κύματα ξεπέρναγαν τα 3 – 4 μέτρα, κινδύνευσαν οι άνθρωποι. Εμείς τους είπαμε και εκείνοι το σκέφτηκαν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να επιχειρήσουν ξανά. Θα είχαμε ενδεχομένως ανθρώπινες απώλειες γι’ αυτό και εμείς τραβήξαμε τον δρόμο μας.

Πήγαμε εκεί που είχαμε εκτιμήσει ότι βρίσκονται. Εκεί βέβαια είχαμε πάνω από το κεφάλι μας πτήσεις αλλά το Cape Ray είχε ήδη απομακρυνθεί. Μπορεί να εκτιμήσουμε ότι πήγε δυτικά για άλλα 50 με 100 μίλια. Τους το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.

Νέα αποστολή με πιο έμπειρο πλήρωμα και πιο γρήγορα σκάφη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εμείς όταν βγήκαμε στη θάλασσα δεν είπαμε ότι θα πάμε οπωσδήποτε να τους αναζητήσουμε και να τους συναντήσουμε. Αν θες να τον συναντήσεις πας με άλλα σκάφη, και βέβαια φροντίζεις οι επιβάτες και το πλήρωμα να είναι διαφορετικής σύνθεσης. Μπορούν πάλι να είναι άνθρωποι της κοινωνίας των πολιτών και πάντα έτσι θα είναι όταν μιλάμε για εμάς και για τον τρόπο δράση μας αλλά βέβαια θα είναι άνθρωποι πιο δοκιμασμένοι στη θάλασσα και τα σκάφη θα μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερες ταχύτητες.

Αυτοί θα είχαν τη δυνατότητα αν τους πλησιάζαμε πάλι προς εκείνη την κατεύθυνση να απομακρυνθούν – αν και υπάρχει μια δυσκινησία σε αυτούς τους στόλους – αλλά θα μπορούσανε και πάλι να απομακρυνθούν νότια.

Σε δηλώσεις μας πριν ξεκινήσουμε είχαμε πει: αν αυτοί κρύβονται, αν αυτοί φεύγουν σα τα ποντίκια και πάνε και χώνονται στο λιμάνι της Βεγγάζης, στη Μισράτα, πάνε σε περιοχές της Λιβύης όπου εκεί κανείς δεν τους ελέγχει, εμείς δε μπορούμε να φτάσουμε εκεί ούτε και θα φτάσουμε.

Μπορούμε όμως σε μια επόμενη ημέρα, σε μια επόμενη προσπάθεια την οποία υποσχόμαστε θα προσπαθήσουμε ήδη από αυτή τη στιγμή που μιλάμε να την βάλλουμε στα σκαριά λέγοντάς σας ότι τουλάχιστον σε ότι αφορά εμάς που γνωρίζετε ότι έχουμε ταξιδέψει νοτιοανατολικά πηγαίνοντας στην Παλαιστίνη, κάθε φορά που ξεκινούμε να υλοποιούμε ένα σχέδιο, την ίδια στιγμή έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό της επόμενης κίνησής μας.

Η μεγάλη επιτυχία το ότι μπήκαμε στη θάλασσα

Δεν είναι δυνατόν να τελειώσεις με τόσο δύσκολες υποθέσεις με την πρώτη. Θα ήτανε μια πολύ ευκαιριακή αντίληψη για τα πράγματα. Θα ήταν και ίσως και αφελής όποιος το πίστευε ότι μπορείς να βγεις και να τους συναντήσεις και να γυρίσεις θριαμβευτής.

Η μεγάλη επιτυχία είναι ότι φτάσαμε να μπούμε στη θάλασσα, να πάμε προς τα εκεί, δοκιμάσαμε και τις πληροφορίες μας, τον τρόπο που επεξεργαστήκαμε αυτές τις πληροφορίες, δοκιμάσαμε τα επιχειρησιακά μας δεδομένα, είχαμε πολύ μεγάλη επιτυχία στο να συγκροτήσουμε αυτό τον μικρό στολίσκο των τριών πλοίων, σε μια στιγμή που βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση κατορθώσαμε μέσα σε τρεις μέρες να βρεθούν οι άνθρωποι που θα φεύγανε.

Βρήκαμε αυτά τα ιστιοπλοϊκά, παλιά ιστοπλοϊκά, τέτοια θέλαμε, δε θέλαμε γκλαμουράτα κότερα, αυτά τα παλιά ιστιοπλοϊκά τα οποία μας παραχωρήθηκαν από σωστούς και έντιμους ανθρώπους, βρέθηκαν και οι άνθρωποι να τα ταξιδέψουν, αυτοί οι άνθρωποι που μέσα σε λίγες ώρες προθυμοποιήθηκαν, αυτό το ταξίδι έγινε από ανθρώπους που είχανε ψυχή, έγινε από ανθρώπους οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, με το που τους δόθηκε η ευκαιρία επιβιβάστηκαν και έκαναν αυτό το ταξίδι.

Θεωρούμε ότι αυτό το πρώτο ταξίδι ήταν επιτυχές, δώσαμε έμφαση βέβαια στην κοινωνικότητα και κινηματικότητα και στο γενικό σχεδιασμό την επόμενη φορά θα δώσουμε στην αποτελεσματικότητα.

Αν ολοκληρωθεί το πείραμα δεκάδες πολυεθνικές θα πάρουν σειρά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Και τότε θα σας έχουμε και εσάς καλύτερα νέα. Γιατί όπως και εσείς έτσι και εμείς θέλουμε να τελειώσει αυτό το κρυφτούλι, να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, και εκεί να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει.

Εκεί να υπάρξει αυτή η τριβή η οποία θα τους εκθέσει ανεπανόρθωτα και θα τους κάνει να σηκωθούν να φύγουν από τη Μεσόγειο και να σταματήσουν αυτά τα σχέδια που έχουν ξεκινήσει.

Σε λίγο καιρό θα βλέπουμε δεκάδες πολυεθνικές εταιρείες με πλοία κατάλληλα κατασκευασμένα και προσαρμοσμένα, με αυτές εδώ τις μονάδες υδρόλυσης εν πλω να περιφέρονται στις θάλασσες και να επεξεργάζονται τοξικά. Αν αυτό συνεχιστεί, θα είναι ένας εφιάλτης για τις θάλασσες του πλανήτη.

Βέβαια η μικρή Μεσόγειος με το 1% του νερού του πλανήτη, αυτή η μικρή θάλασσα είναι από τις πρώτες που θα καταδικαστούν.

Δεν υπάρχουν οι καιρικές συνθήκες για να γίνεται υδρόλυση εν πλω

Ερώτηση δημοσιογράφου: Σκοπεύετε να οργανώσετε νέα Αποστολή στον Αύγουστο; Μπορείτε να αργήσετε παραπάνω εφόσον ήδη έχει καταστραφεί ένα μεγάλο τμήμα των χημικών;

Εάν εσείς οι δημοσιογράφοι κάνατε τον κόπο, αλλά μπορούμε να τον κάνουμε κι εμείς για εσάς, να σας δώσουμε τα μετεωρολογικά δεδομένα της Μεσογείου εδώ και ενάμιση μήνα θα δείτε ότι οι καιρικές συνθήκες του μισού μέτρου κύμματος – που επιτρέπει να γίνεται η διαδικασία της υδρόλυσης – δεν υπάρχουν.

Θα δείτε ότι αν τήρησαν τις προδιαγραφές, αν δεν εγκληματούν εις τη νιοστή, εάν δηλαδή δεν κάνουν υδρόλυση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αδιαφορώντας για το τι θα συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος, τότε είναι πιθανό να έχουν προχωρήσει.

Και τι να έχουν κάνει; Να έχουν πετύχει μιας κάποιας μορφής αραίωση όπου θα έχουν βγάλει ένα μεγαλύτερης ποσότητας διάλυμμα, μικρότερης τοξικότητας, θα το έχουν στις δεξαμενές που έχουν ετοιμάσει και βέβαια αυτό το διάλυμα εάν βιαστούν να φύγουν δεν ξέρουμε αν πραγματικά θα το μεταφέρουν, εάν όλο το ποσό, όλα αυτά τα οποία έχουν να υδρολύσουν θα τα έχουν υδρολύσει και εάν τελικά θα τα μεταφέρουν στη Φιλανδία ή στις Ηνωμένες Πολιτείες ή εάν κάπου αυτό θα χαθεί στη διαδρομή.

Συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι οι Αμερικάνοι

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εμείς, δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά τα οποία λένε. Και είμαστε σε θέση αν κάποτε ένας εκπρόσωπός τους θελήσει να εμφανισθεί σε δημόσια αντιπαράθεση, εμείς θα του τα θέσουμε αυτά τα προβλήματα.
Αυτή η τηλεδιάσκεψη θα μπορούσε να είναι ένα δημόσιο γεγονός και εκεί πολλά θα ειπωθούν και πολλά θα μάθει ο κόσμος.

Όμως αυτοί συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι. Οι Αμερικάνοι οι οποίοι μόνοι τους δε θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αυτό το εγχείρημα, δε θα είχαν καμία νομιμοποίηση, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες εάν οι ΗΠΑ, ερχόταν στη Μεσόγειο απροκάλυπτα να κάνουν την υδρόλυση και μάλιστα μέσα στην Ελλάδα, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με την έννοια της ΑΟΖ, να είστε βέβαιοι ότι θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες αντιδράσεις από τον κόσμο.

Κρύβονται υπό τη σκεπή του ΟΗΕ

Όμως μπήκαν κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, ενός ελεγχόμενου δυστυχώς οργανισμού ο οποίος πολλά λέει και τίποτα δεν κάνει. Μέσα σε αυτή την ομπρέλα κρύφτηκαν πολιτικά και ως Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αυτά λένε, αυτά λέει και ο κ. Βενιζέλος ότι συνομιλεί με τον ΟΗΕ αλλά δε συνομιλεί με τους επιχειρησιακούς παράγοντες οι οποίοι διευθύνουν την επιχείρηση στο Cape Ray και τίποτα δε γνωρίζει πραγματικά.

Αλλά όπως φαίνεται η Ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να γνωρίζει απολύτως τίποτα. Μία περαστική κυβέρνηση η οποία δεν ενδιαφέρεται για το παρόν αλλά προπαντώς δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον αυτής της χώρας.

Μία τέτοια επόμενη Αποστολή δε θα γίνει τον Αύγουστο. Εμείς θεωρούμε ότι αν γίνεται πραγματικά το πείραμα με τις προδιαγραφές που λένε θα πρέπει να βρίσκονται εκεί μέχρι και τον Οκτώβρη. Αν βρίσκονται εκεί μέχρι και τον Οκτώβρη εμείς θα έχουμε βγει στη θάλασσα.

Αλλά έτσι κι αλλιώς αν σηκωθούν και την κοπανήσουν, όπως λέει ο ελληνικός λαός, και πούνε ότι τελείωσαν με την υδρόλυση, είμαστε βέβαιοι ότι θα επανέλθουν.

«Τώρα ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου»

Θα επανέλθουν με άλλο τρόπο πολύ σύντομα. Δεν την έκαναν για να τελειώσουν μια φορά με τα χημικά της Συρίας. Αυτό το πείραμα αποτελεί προπομπό, είναι ένα πρόπλασμα ενός επιχειρησιακού σχεδίου στο οποίο εμπλέκονται και πολύ μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται οι εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι αποβλήτων τα οποία παράγονται σήμερα στον πλανήτη να τα καταστρέφουν κάπου στις θάλασσες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και τα μέγιστα περιθώρια κέρδους.

Τώρα ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Θα ξαναεμφανιστούν. Εμείς έχουμε πλέον την τεχνογνωσία, με ποια οργανωτική υποδομή και με ποια υποδομή θα μπορέσεις να τους κάνεις δυσκολότερη τη ζωή του και βέβαια να ενημερώσεις τον κόσμο για το τι του μέλλει αν δεν αναλάβει τις ευθύνες του κάθε πολίτης όπως πρέπει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κ. Καλαϊτζάκης Γιώργος, αντιδήμαρχος Πλατανιά που συμμετείχε και αυτός στην Αποστολή, εκ μέρους της Αποστολής ευχαρίστησε τους τρείς δήμους Πλατανιά, Αποκορώνου και Σφακίων οι οποίοι βοήθησαν υλικά την προσπάθεια, το Επιμελητήριο Χανίων, την ΕΤΑΝΑΠ και το ΙΝΚΑ Χανίων για τη βοήθεια σε τρόφιμα για την επιχείρηση και όλο τον κόσμο που συμπαραστάθηκε, τα μέσα ενημέρωσης που βοηθήσατε στην προσπάθεια που καταβάλλαμε.

Συνέλευση αύριο Τρίτη

Να σημειώσουμε ότι αύριο Τρίτη στις 8.30 μ.μ. όπως κάθε Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνέλευση του Ανοιχτού Συντονιστικού Χανίων και καλούνται οι πολίτες των Χανίων να συμμετάσχουν.

10λεπτο ντοκιμαντέρ για λατινοαμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο από τον Άρη Χατζηστεφάνου

Τέλος, να αναφέρουμε ότι σε συνομιλία που είχαμε με τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου μας ενημέρωσε ότι το υλικό που έχει συλλέξει θα χρησιμοποιηθεί σε 10λεπτο ντοκιμαντέρ για το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο των χωρών της Λατινικής Αμερικής Telesur ενώ βρίσκεται σε διαπραγμάτευση και με άλλα τηλεοπτικά δίκτυα καθώς και εφημερίδες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι σοκαριστικοί διάλογοι των χούλιγκαν μετά τα επεισόδια στου Ρέντη

Τα σοκαριστικά συνθήματα που φώναζαν οι χούλιγκαν που πραγματοποίησαν...

Συγκέντρωση και πορεία στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για τον Κ. Μανιουδάκη | Βίντεο

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως στην υπόθεση θανάτου του...

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...