15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Άλλα ψηφίζει η Ελληνική Βουλή και άλλα συμφωνούν με τις Βρυξέλλες

Ημερομηνία:

Ερώτηση Νίκου Χουντή στην Κομισιόν

Τεράστιας οικονομικής σημασίας διαφοροποιήσεις υπάρχουν ανάμεσα σε αυτά που ενέκρινε η Κομισιόν για την Ολυμπία Οδό και σε όσα ψηφίστηκαν από τη Βουλή για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης του εν λόγω οδικού άξονα. Αυτό αποκαλύπτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, λίγα μόλις 24ωρα μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Μεταφορών ότι τα τμήματα της Ολυμπίας Οδού «Πάτρα-Πύργος» και «Καλό Νερό-Τσακώνα» θα αφαιρεθούν από τη σύμβαση παραχώρησης και θα εκτελεστούν ως δημόσια έργα, φέρνει στο φως εξαιρετικής σημασίας διαφοροποιήσεις μεταξύ της σύμβασης παραχώρησης που ενέκρινε η ελληνική Βουλή με τον Νόμο 4219/2013 και της απόφασης της Κομισιόν «Επανεκκίνηση των συμβάσεων παραχώρησης των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων – Ολυμπία Οδός Α.Ε.» (C(2013)9253).

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ενδεικτικά ότι:

  • Παρ’ όλο που αφαιρέθηκε τμήμα του έργου από τη σύμβαση, δεν μειώθηκε αντίστοιχα και η χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου, οδηγώντας σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
    • Στην απόφαση της Κομισιόν ορίζεται ότι το έργο θα περατωθεί τον Δεκέμβριο του 2015 ενώ στην σύμβαση που υπεγράφη, υπολογίζεται ότι το έργο θα περατωθεί το Δεκέμβριο του 2017!!
    • Στην απόφαση της Κομισιόν εγκρίνεται αποζημίωση προς τον παραχωρησιούχο για την «προς τα πάνω αναθεώρηση του κόστους κατασκευής» ίση με 93 εκ ευρώ. Στη σύμβαση που υπεγράφη το ποσό αυτό περιγράφεται ως «τίμημα εκτελεσμένων μελετών – κατασκευών του τμήματος Τ2»
    • Στην απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «επειδή τα τμήματα Πάτρα-Πύργος και Πύργος-Τσακώνα δεν αναμένεται να έχουν τόσο μεγάλη κυκλοφορία, όπως το τμήμα Ελευσίνα-Πάτρα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει συμφωνήσει με τον Παραχωρησιούχο ότι η κατασκευή αυτών των τμημάτων θα πρέπει να αναβληθεί για μέχρι 3 έτη μετά το πέρας της περιόδου Τ1». Στη σύμβαση που υπεγράφη αναφέρεται ότι το δημόσιο έχει το δικαίωμα να εξαιρέσει τα τμήματα αυτά από την κατασκευή του έργου»
    • Σύμφωνα με τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, η δημοπράτηση των τμημάτων «Πάτρα-Πύργος» και «Καλό Νερό-Τσακώνα» ως δημόσιο έργο, θα έχει προϋπολογισμό 470 εκατομμύρια ευρώ, όταν στη σύμβαση που υπεγράφη από το ελληνικό Κοινοβούλιο το κόστος κατασκευής από τον παραχωρησιούχο εκτιμάται σε 881.466.405 ευρώ!

Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα που προκύπτουν από τα ανωτέρω, και τα οποία ο Νίκος Χουντής θέτει προς την Κομισιόν:

Τι τελικά ισχύει; Η απόφαση της Κομισιόν ή ο Νόμος που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...