17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ένα χωριό επενδύει στα φωτοβολταϊκά κόντρα στα μονοπώλια της ενέργειας

Ημερομηνία:

Το μικρό χωριό Balcombe στο δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας είναι ένας γραφικός τόπος όπου τα πράγματα κυλούν αργά χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις.

Στην πραγματικότητα “ήταν” μέχρι που η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης, η Cuadrilla Resources, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διενεργήσει ερευνητικές εξορύξεις σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιόμετρα από το χωριό.

Οι κάτοικοι αντέδρασαν και για δύο μήνες έστησαν μια πρόχειρη κατασκήνωση κατά της εταιρείας στα περίχωρα του χωριού.

Τελικά, η εταιρεία εγκατέλειψε τα πλάνα της: όχι επειδή υπολόγισε τις αντιδράσεις αλλά διότι τα πετρώματα περιείχαν ήδη φυσικές ρωγματώσεις και ήταν ακατάλληλα για εκμετάλλευση.

Ωστόσο, οι κάτοικοι δεν σταμάτησαν τις δράσεις τους. Αντιθέτως ίδρυσαν την REPOWERBalcombe, μια κοινοτική συμμαχία που φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει κοινοτικά φωτοβολταϊκά πάρκα και κάποια μέρα να καταστήσει το Balcombe ενεργειακά αυτόνομο χωριό.

Στόχος της κίνησης REPOWERBalcombe είναι να “οργανώσει ένα πρόγραμμα λύσεων ανανεώσιμης ενέργειας εγκατεστημένων εντός και γύρω από την κοινότητα. Στόχος είναι το επόμενο εξάμηνο, φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών του χωριού να καλύψουν το 10% της συνολικής ζήτησης με απώτερο σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών εξολοκλήρου από ΑΠΕ” αναφέρει η συλλογικότητα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος απαιτείται το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300.000 στερλινών το οποίο θα συγκεντρωθεί με την έκδοση μετοχών.

Η αναμενόμενη απόδοση των επενδυτών-κατοίκων είναι 5% ετησίως σε χρονικό ορίζοντα 20 ετών.

Στα τέλη το προηγούμενου μήνα, η REPOWERBalcombe ανακοίνωσε την υπογραφή μιας μίσθωσης για να εγκαταστήσει την πρώτη φωτοβολταϊκή συστοιχία ισχύος 19 Κιλοβάτ στην οροφή ενός βουστασίου.

“Όλοι χρειαζόμαστε ενέργεια, ωστόσο η αγορά βρώμικης ενέργειας από τις μεγάλες εταιρείες παροχής δεν είναι η μόνη μας επιλογή” λέει ο εκπρόσωπος της REPOWER Balcombe, Τζο Νίξον.

“Η ώθηση στις ΑΠΕ σημαίνει ότι κοινότητες όπως η δική μας μπορούν να παράξουν την ενέργεια που χρειάζονται, τοπικά, με τρόπο που ωφελεί τις ίδιες και όχι τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας. Και που βοηθά το περιβάλλον και δεν το βλάπτει”.

econews

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίκαιρα θέματα: Περί ανεμογεννητριών

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Απρίλης μήνας και η εικόνα...

Τα Χανιά υποδέχονται την Ολυμπιακή Φλόγα

Ο Δήμος Χανίων υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα, το απόγευμα της Πέμπτης...

Διαμαρτύρεται ο Δήμος Σφακίων για Γιορτή Σφακιανής Πίτας στη Θεσσαλονίκη

Επιστολή διαμαρτυρίας υπογεγραμμένη από τον Δήμαρχο Σφακίων Ιωάννη Ζερβό...