16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Απίστευτα “νούμερα” έκαναν τα αεροδρόμια της Κρήτης!

Ημερομηνία:

Μπουμ» στα αεροδρόμια της Κρήτης – Το αεροδρόμιο Ηρακλείου εξυπηρέτησε 6.405 πτήσεις!

Την πολύ θετική πορεία των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού την τρέχουσα χρονιά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που καταγράφουν αύξηση της κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια, προερχόμενη κυρίως από τις αγορές του εξωτερικού.

Ειδικότερα από τα στοιχεία της ΥΠΑ, που αφορούν τον Ιούνιο, καταγράφεται αύξηση 14,9% στις πτήσεις εξωτερικού ενώ μικρή, αλλά ελπιδοφόρα, ενίσχυση της τάξης του 2,2% υπάρχει και στις πτήσεις εσωτερικού. Σε επίπεδο εξαμήνου ο συνολικός αριθμός των επιβατών έφτασε σχεδόν τα 17 εκατομμύρια, εκ των οποίων λιγότεροι από το 1/3 ήταν οι επιβάτες των πτήσεων εσωτερικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίδοση των πτήσεων εξωτερικού για τον Ιούνιο του 2014 βελτιώνεται για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο αγγίζοντας τις 50 χιλιάδες πτήσεις. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο έγιναν 49.917 έναντι 45.188 τον Ιούνιο του 2013.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο αριθμός των διακινουμένων τουριστών για τον ίδιο μήνα που αγγίζει τα 4,8 εκατομμύρια επιβάτες, αυξημένος κατά περίπου 700.000 σε σχέση με πέρυσι και σχεδόν 1 εκατομμύριο σε σχέση με το 2012.

Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας η βελτίωση της επιβατικής κίνησης (εσωτερική και εξωτερική) επιτυγχάνεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα μέσα στο 2014 με διψήφιες αυξήσεις και στις δύο κατηγορίες. Ωστόσο αξίζει να επισημανθεί ότι ο αριθμός των πτήσεων charter που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Αθήνας φέτος είναι μικρότερος από πέρυσι.

Θεαματικές επιδόσεις από τα αεροδρόμια της Κρήτης

Τον Ιούνιο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν το αεροδρόμιο που εξυπηρέτησε τις περισσότερες (14.190) πτήσεις. Ακολουθούν το Ηράκλειο με 6.405 πτήσεις, η Ρόδος με 5.212 πτήσεις, η Θεσσαλονίκη με 4.906 πτήσεις, Κέρκυρα 2.882 πτήσεις, Κως 2.643 πτήσεις, Χανιά 2.328 πτήσεις, Ζάκυνθος 1.505 πτήσεις, Σαντορίνη 1.411 και Μύκονος 1.226 πτήσεις.

Από τα στοιχεία αυτά καταγράφεται η τεράστια δυναμική της αγοράς της Κρήτης, καθώς τα δύο μεγάλα αεροδρόμια του νησιού σε Ηράκλειο και Χανιά εξυπηρέτησαν σχεδόν 9.000 πτήσεις, προερχόμενες στη συντριπτική τους πλειονότητα από τις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΥΠΑ για το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος 2014 οι αφίξεις επιβατών εσωτερικού σε όλα τα αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση 21,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, και έφτασαν τους 1,585.322. Οι αναχωρήσεις επιβατών εσωτερικού το συγκεκριμένο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 20,4% (1.598.678). Για το εξωτερικό δίκτυο οι αφίξεις το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2014 παρουσίασαν αύξηση 16,1% (5.104.632) και οι αναχωρήσες παρουσίασαν αύξηση 17,1% (4.361.853).

Ρεκόρ επταετίας για την κίνηση από το εξωτερικό

Ο διοικητής της ΥΠΑ Δημήτρης Κούκης σχολιάζοντας τις επιδόσεις των ελληνικών αεροδρομίων για το πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσε ότι η κίνηση από το εξωτερικό είναι η καλύτερη που καταγράφεται τα τελευταία επτά χρόνια σε ότι αφορά των αριθμό των διακινούμενων επιβατών. Αντίθετα η κίνηση εσωτερικού, παρότι είναι βελτιωμένη, υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τα μεγέθη που είχε το 2010.

Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο εξάμηνο του 2010 στο εσωτερικό της χώρας έγιναν περίπου 110 χιλιάδες πτήσεις που μετέφεραν 6,1 εκατομμύρια επιβάτες. Αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο φέτος έγιναν στο εσωτερικό περίπου 75 χιλιάδες πτήσεις με τις οποίες μετακινήθηκαν 5,1 εκατομμύρια επιβάτες.

Στην κατηγορία των πτήσεων εξωτερικού το πρώτο εξάμηνο του 2010 με περίπου 85 χιλιάδες πτήσεις μετακινήθηκαν 9,3 εκατομμύρια επιβάτες. Φέτος στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν περίπου 88,5 χιλιάδες πτήσεις με τις οποίες διακινήθηκαν 11,1 εκατομμύρια επιβάτες.

"google ad"

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα καλύτερα για τα ελληνικά αεροδρόμια είναι σίγουρα μπροστά αφού παραδοσιακά η υψηλότερη κίνηση καταγράφεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ καλός μήνας σε επιδόσεις είναι και ο Σεπτέμβριος.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...