23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΑΠΕΡΓΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ COCA COLA: Μποϊκοτάζ σε όλες τις εταιρίες που θέλουν καταναλωτές αλλά όχι εργαζόμενους

Ημερομηνία:

Κλιμακώνεται και παράλληλα γιγαντώνεται ο πολύμηνος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της COCACOLA του εργοστασίου Θεσσαλονίκης.

Το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε τo Εθνικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με μοναδικό θέμα τη στήριξη και υποστήριξη του τιτάνιου απεργιακού αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην CocaCola του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.

Στην αίθουσα στο Εργατικό Κέντρο ήταν κατάμεστη από απολυμένους και εργαζομένους της πολυεθνικής εταιρίας, απ’ ολόκληρη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν.

Έξω από το Εργατικό Κέντρο υπήρχαν αρκετά ιδιωτικά αυτοκίνητα που διαφήμιζαν το μποϊκοτάζ στα προϊόντα της CocaCola, την ώρα που η αφισοκόλληση για το μποϊκοτάζ συνεχίζονταν σε όλους τους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Σύσσωμο το προεδρείο της ΠΟΕΕΠ έδωσε το παρόν, με δυναμικές ομιλίες προς τους παρευρισκόμενους συναδέλφους τους.

Αρτεμίου: «Μποϊκοτάζ σε όλες τις εταιρίες που θέλουν καταναλωτές αλλά όχι εργαζόμενους»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, Βασίλης Αρτεμίου, στην ομιλία του μίλησε για κυνισμό της πολυεθνικής, η οποία έκλεισε 6 εργοστάσια πανελλαδικά, πετώντας στον δρόμο περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους.

«Η εταιρία έχει κερδοφορία και νοιάζεται μόνο για το κέρδος. Χρειάζεται να γίνουν επιπλέον επενδύσεις, όχι απολύσεις. Αλλά αυτοί επέλεξαν να φύγουν στη Βουλγαρία. Παράγουν το προϊόν, αναγράφοντας χώρα προέλευσης την ΕΕ. Ξέρουμε ότι τα μεροκάματα στη Βουλγαρία είναι πιο φτηνά. Ποιον συμφέρει αυτό;» ανέφερε ο Αρτεμίου και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Μποϊκοτάζ σε όλες τις εταιρίες που θέλουν καταναλωτές και όχι εργαζόμενους. Όχι άλλες εταιρίες σαν την κόκα κόλα. Πετύχαμε πολλά με το μποϊκοτάζ εδώ και 11 μήνες. Οργώσαμε ολόκληρη την Ελλάδα. Σπάσαμε τα στεγανά και στο ίντερνετ. Δείξαμε στα γκόλντεν μπόις της κόκα κόλα ότι δεν κωλώνουμε».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, η ομοσπονδία κάνει εκστρατεία ενημέρωσης για όλους τους εργαζόμενους, απ’ όλους τους κλάδος και έχει αλληλέγγυους στον αγώνα τους τους σχολικούς φύλακες, τους εργαζομένους της ΕΡΤ3, τις καθαρίστριες από το ΥΠΟΙΚ, το SOS Χαλκιδική, τους εργαζομένους στα τσιμέντα Χαλκίδας.

«Η κόκα κόλα έχει 6.500 σημεία πώλησης στη Θεσσαλονίκη. Να βρουν απούλητα όλα τα βουλγάρικα τενεκεδάκια. Εδώ και 11 μήνες εμείς οι απεργοί δεχόμαστε απειλές, αλλά δεν φοβόμαστε. Όλοι μαζί μπορούμε να τους κερδίσουμε», είπε ο Βασίλης Αρτεμίου, αναφέροντας παράλληλα την αντιδεοντολογική συμπεριφορά της πολυεθνικής εταιρίας, η οποία μπορεί να της επιβλήθηκε πρόστιμο από την επιτροπή ανταγωνισμού, ύψους 8,7 εκ. ευρώ, αλλά το ποσό αυτό μπροστά στα κέρδη της είναι… ψίχουλα.

Γ. Παπαδόπουλος: «Θα συνεχιστεί ο αγώνας»

Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι να ανοίξει το εργοστάσιο της COCACOLAστη Θεσσαλονίκη, αλλά φυσικά να ανοίξουν και όλα όσα έκλεισαν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Είμαστε όπως ο Δαυίδ με τον Γολιάθ. Η εταιρία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για σταματήσει ο αγώνας μας. Ακόμα και μέσω δικαστηρίων με πρόστιμα. Εμείς όμως έχουμε αδιάψευστα στοιχεία για το παράνομο των απολύσεων» ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του εργοστασίου Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Παπαδόπουλος και συνέχισε: «Έχουμε πρωτοφανής υποστήριξη από τον κόσμο στο μποϊκοτάζ, το μεγάλο μας όπλο για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Η CocaColaευελπιστεί στην κόπωση και την οικονομική μας κατάρρευση. Δεν καταλαβαίνουμε από τέτοια. Συνεχίζουμε…».

Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του, υποστήριξε ότι είναι σίγουρος πως η CocaColaμετάνιωσε που τα έβαλε με τους εργαζόμενους και ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων. Μάλιστα, προανήγγειλε κοινές δράσεις στο άμεσο μέλλον…

"google ad"

Λ. Στολτίδης: «Στηρίζουμε τον αγώνα»

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να μάθει και το τελευταίο χωριό στην Ελλάδα τι έκανε η CocaCola. Να μάθουν όλοι για τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και για το γεγονός ότι η πολυεθνική δεν υπολογίζει σε ανθρώπινες ζωές όταν πρόκειται για το κέρδος της. Αυτό ψήφισαν και κάποια κόμματα της Βουλής. Εμείς ενισχύουμε τον αγώνα των εργαζομένων».

Ελ. Φαραντάκη: «Η ανάπτυξη πατάει πάνω σε πτώματα ανέργων»

Από τις πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις, ήταν αυτή της εκπροσώπου των εργαζομένων της Ελεύθερης ΕΡΤ, Ελευθερίας Φαραντάκη, η οποία αρχικά υποστήριξε ότι όλοι οι Έλληνες είδαν το πρόσωπο του τέρατος, της ανεργίας…

«Η ανάπτυξη πατάει πάνω σε πτώματα ανέργων. Όλα γίνονται για να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες και μόνο αυτοί. Έχουμε ένα κοινό αγώνα, είμαστε όλοι αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων της CocaCola. Και από αυτό εδώ το βήμα έχω να κάνω μια πρόταση. Να κάνουμε όλοι μποϊκοτάζ στην CocaCola. Να κάνουμε όλοι μποϊκοτάζ και στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Να βλέπουμε όλοι το κανάλι της Ελεύθερης ΕΡΤ».

Γ. Μανουσαρίδης: «Οι επιχειρηματίες χτυπάνε συνειδήσεις»

Ο Γιάννης Μανουσαρίδης, μέλος της διοίκησης του συνδικάτου επισιτιστικού τουρισμού, αφού εξιστόρησε μία ιστορία εκεί όπου εργάζεται, που είχε άμεση σχέση με το μποϊκοτάζ κατά των προϊόντων της CocaCola, είπε: «Οι επιχειρηματίες χτυπάνε συνειδήσεις. Κάνουν μεταξύ τους μπίζνες με μοναδικό σκοπό το μεγάλο κέρδος, αδιαφορώντας για τον άνθρωπο. Είμαστε μαζί με τους απεργούς της CocaCola, στηρίζουμε τον αγώνα τους».

Π. Τσαμπάζης: «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα»

Εκ μέρους του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Μιχάλης Συμεωνίδης, τόνισε: «Είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα των εργαζομένων της CocaCola και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να δικαιωθούν».

Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε και το εργατοϋπαλληλικό κέντρο, δια στόματος της Νόπης Μουστακίδου.

Γ. Παπαεπαμεινώνδας: «Είναι παράδειγμα που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε»

Ένας κλάδος που χτυπήθηκε πρώτος από την κρίση, είναι αυτό των οικοδόμων. Εκ μέρους του σωματείου εργαζομένων των οικοδόμων, Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, είπε: «Οι εργαζόμενοι της CocaColaπρέπει να είναι παράδειγμα που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε. Ο αγώνας τους δέχεται πιέσεις, αλλά έχω ένα να τους πω: ο αγώνας σας δεν θα πάει χαμένος».

Π. Μυλωνάς: «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα»

Ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, Πέτρος Μυλωνάς, ανέφερε: «Το δίκαιο το κατακτάς με αγώνα και δεν λυγίζεις. Θα κερδίσουμε με αλληλεγγύη. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Η CocaColaόμως με το εμπάργκο, χάνει καθημερινά».

Γ. Φραγγίδης: «Χρόνος, Χρήμα, Χέρια»

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας. Γιάννης Φραγγίδης, μίλησε για το σχέδιο ΧΧΧ, το σχέδιο Extralarge, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε…

«Από την αρχή είπαμε ένα extralargeαγώνα, έναν αγώνα με τρία μεγάλα Χι, Χρόνο, Χρήμα και Χέρια. Τα χέρια πολλαπλασιάστηκαν απ’ όλους τους κλάδους εργαζομένων, σε σχέση με πριν από 11 μήνες που αρχίσαμε τον αγώνα μας. Είναι ένας αγώνας κοινωνικός και το κατάλαβαν όλοι, ακόμα και αυτοί που δουλεύουν. Τα άλλο Χ, ο χρόνος, είναι με το μέρος μας. Το τρίτο Χ, είναι το χρήμα. Ευτυχώς, πάμε καλά, γιατί έχουμε και την οικονομική συνεισφορά από το εξωτερικό, τη Σουηδία, την Κύπρο, από απλούς πολίτες. Αυτό που έχω να πω είναι ότι από τον αγώνα μας θα βγούμε κερδισμένη. Η Coca Cola χάνει καθημερινά συνειδητούς πελάτες…».

Λ. Τζελέπης: «Δίνουμε έντιμο αγώνα»

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, Λάζαρος Τζελέπης, από την πλευρά του αναφέρθηκε στο αντικοινωνικό πρόσωπο της εταιρίας…

«Η πολυεθνική κοιτάει μόνο το δικό της κέρδος. Εμείς δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα, έναν αγώνα έντιμο και το θετικό είναι ότι έχουμε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο και αυτό μας γεμίζει κουράγιο».

Α. Μερκενίδης: “Γίναμε πανελλαδικό κίνημα”

Ο Αριστείδης Μερκενίδης, από την οργανωτική γραμματεία της ομοσπονδίας, υποστήριξε ότι ο αγώνας των εργαζομένων δεν θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθούν. Παράλληλα κατήγγειλε τη διοίκηση της εταιρίας η οποία «όπου πηγαίνουμε μας ακολουθεί. Είμαστε όμως πάντα ένα βήμα μπροστά. Μας αντιγράφουν με τα διαφημιστικά τους. Σχίζουν τις αφισοκολλήσεις μας. Δεν θα τους περάσει. Ντύσαμε με προσωπικά μας έξοδα, τα αυτοκίνητά μας στα χρώματα του μποϊκοτάζ. Είχαμε και ένα λεωφορείο, που κάναμε περιοδεία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Γίναμε πλέον πανελλαδικό κίνημα».

Γ. Νιβολής: «Ζητάνε δικαστικά 250.000 ευρώ από 22 υπαλλήλους»

Ο Γιάννης Νιβολής, αναπληρωτής γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε λεπτομερώς στους δικαστικούς αγώνες που γίνονται, δηλώνοντας αισιόδοξος.

«Υπάρχει το παράδειγμα της Ισπανίας, αυτό που συμβαίνει εδώ, συνέβη και εκεί. Δεν θα κάνουμε πίσω. Είμαστε το μοναδικό κίνημα με μακρόχρονο αγώνα και πολύ λίγες αγωγές. Παλεύουμε 4 αγωγές και πάμε πολύ καλά. Έχουμε τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ σε πολλούς τομείς, στον δικαστικό μας αγώνα. Η CocaColaζητάει δικαστικά 250.000 ευρώ από 22 εργαζομένους, τα οποία υποστηρίζει ότι αν κερδίσει, θα τα προσφέρει σε φιλανθρωπίες. Δεν τα πιστεύουμε αυτά. Ούτε αυτοί για τους οποίους προορίζουν όπως λένε τα λεφτά, θέλουν τη φιλανθρωπία τους» είπε ο Νιβολής και υπογράμμισε ότι στις απολύσεις που έγιναν, δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαβούλευση με τους εργαζομένους…

Ο Γιάννης Νιβολής επίσης υποστήριξε ότι τεχνηέντως η CocaCola με διαφημίσεις, χρησιμοποιώντας γνωστούς ηθοποιούς, αναφέρει ότι το εργοστάσιο Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτό, κάτι που δεν ισχύει…

Μπρούσας: «Είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε»

Ο Δημήτρης Μπρούσας, ανέφερε: «Συγχαίρω τον αγώνα των εργαζομένων της CocaCola. Έγινε ένα κοινωνικό κίνημα απέναντι σε έναν κολοσσό. Είμαστε καταδικασμένοι να κερδίσουμε».

«Η CocaCola έγινε γίγαντας από τους εργαζομένους, τώρα γίνεται νάνος»

Από κει και πέρα, στον λόγο πήραν απεργοί υπάλληλοι, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους από τον 11μηνο αγώνα τους.

Ενδεικτική ήταν η ατάκα του Αλέκου Σαρρή, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες έκαναν την CocaCola γίγαντα, τώρα όλοι εμείς θα την κάνουμε νάνο», ενώ νωρίτερα το μέλος της διοίκησης, Γιώργος Ευθυμιάδης, τόνισε: «Όχι άλλα ψέματα από την CocaCola. Είχε πει για επενδύσεις το 2011 και το 2012 και έκανε απολύσεις. Είχε πει ότι θα αναβαθμίσει τα εργοστάσια και τα έκλεισε. Λένε ψέματα. Εμείς είμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε τον αγώνα μας».

Να σημειωθεί ότι έγιναν αρκετές καταγγελίες σε βάρος της τακτικής που ακολουθούσε και ακολουθεί η CocaCola, με τους εργαζομένους να κάνουν λόγο για φίμωση των ΜΜΕ, με πληρωμένες καταχωρήσεις – διαφημίσεις, όπως και με διάφορες και καθημερινές τρικλοποδιές σε βάρος του αγώνα τους, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για εκφοβισμό και παρακολουθήσεις μελών του αγώνα, με πολυτελή αυτοκίνητα, κυρίως στην Αθήνα…

ΠΟΕΕΠ: Η πολυεθνική «απαιτεί» να φιμωθούν δικαστικά οι εργαζόμενοι

Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΕΠ: “Για ένδεκα (11) συνεχόμενους μήνες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της CocaCola στην Θεσσαλονίκη, δίνουν έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην πολυεθνική εταιρεία με αποκλειστικό αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου και την ακύρωση των απολύσεων.

Από την έναρξη του αγώνα τους οι απεργοί έγιναν αποδέκτες «διαφόρων πιέσεων» της εταιρείας, στη συνέχεια η διεύθυνση της CocaCola προσπάθησε να τους τρομοκρατήσει μηνύοντας τους και ζητώντας 250 χιλιάδες ευρώ για «ηθική βλάβη», ενώ οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, με ανυπόστατα προσχήματα και αιτιολογίες, για να «σιωπήσουν» και να αποδεχθούν το κλείσιμο του εργοστασίου ως τετελεσμένο γεγονός συνεχίζονται, με τελευταία εκείνη με την οποία η πολυεθνική «απαιτεί» να φιμωθούν δικαστικά οι εργαζόμενοι και να πάψουν να ενημερώνουν το κοινό με αφίσες, προκηρύξεις, φέιγ-βολάν, μεγάφωνα και αναρτήσεις στα socialmedia.

Οι αποτυχημένες προσπάθειες της εταιρείας, να ποινικοποιήσει τον έντιμο και δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, αποδεικνύουν ότι το σύνθημα «Ούτε γουλιά CocaCola μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο» με το οποίο καλούν οι απεργοί σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής φέρνει αποτελέσματα και η ενεργός συμπαράσταση των καταναλωτών είναι καθημερινή.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...