14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αποκλεισμός εφορίας και εθνικής από τους Χανιωτες αγροτες

Ημερομηνία:

Για δεύτερη ημέρα χθες αγρότες μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Ενότητα» απέκλεισαν την εφορία Χανίων ενώ αγρότες μέλη της «Ενωτικής Ομοσπονδίας» και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου.

Οι αγρότες της «Ενότητας» συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από την Εφορία Χανίων η οποία δεν λειτούργησε. Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιώργο Γωνιωτάκη, «το βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι η απόσυρση από την κυβέρνηση του νόμου για τη φορολόγηση των αγροτών».

Οι αγρότες από την «Ενωτική Ομοσπονδία», παρά τη βροχή συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στη θέση Μεγάλα Χωράφια, κλείνοντας συμβολικά για 10 λεπτά ανά ώρα την εθνική οδό Χανίων- Ρεθύμνου.

«Οι αγρότες θα παραμείνουν στα αγροτικά μπλόκα μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Είναι δίκαια αιτήματα επιβίωσης του αγροτικού πληθυσμού», δήλωσε ο πρόεδρος της «Ενωτικής Ομοσπονδίας», Σοφοκλής Τσουρουνάκης.

Στο σημείο της συγκέντρωσης οι αγρότες, άναψαν φωτιά ενώ έστησαν και κιόσκι προκειμένου να προστατεύονται από τη βροχή και το κρύο.

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή τις διαμαρτυρίες των αγροτών για το νέο φορολογικό νόμο

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Νέα Κρήτη», το οποίο αναφέρεται στα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στα νέα φορολογικά μέτρα (βιβλίο εσόδων – εξόδων, στρεμματικός φόρος, αύξηση ασφαλίστρων από ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, φορολόγηση με 13% του καθαρού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ κ.λ.π.) αντιδρούν οι αγρότες της χώρας οι οποίοι, αν δεν ανασταλεί, για ένα έτος, η εφαρμογή του σχετικού φορολογικού νόμου, θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις (αποκλεισμός εφοριών, αποκλεισμός εθνικής οδού).

Συγκεκριμένα οι αγρότες στο νομό Ηρακλείου έχουν αποφασίσει τον επ’ αόριστο αποκλεισμό της ΔΟΥ Ηρακλείου, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις έχουν αποφασισθεί από τους αγρότες και των άλλων νομών της Κρήτης.

Επειδή η εμμονή της κυβέρνησης για άμεση εφαρμογή του σχετικού νόμου οδηγεί στην εξαθλίωση των αγροτών με τεράστιες πλέον συνέπειες στην οικονομική ζωή του τόπου ενώ συγχρόνως δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

Δήλωση Κωστή Δερμιτζάκη 

 Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου συνεχίζει την επίθεσή της στο εισόδημα αλλά και την ίδια την ύπαρξη των μικρών και μεσαίων αγροτών. Η εισαγωγή των βιβλίων εσόδων – εξόδων και η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ είναι το τελευταίο χτύπημα στη δυνατότητα των αγροτών να παράγουν.

Έχει προηγηθεί

  • η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής με τα χαράτσια και τους έμμεσους φόρους,
  • η απουσία κάθε χρηματοδοτικής υποστήριξης με το ξεπούλημα της Αγροτικής,
  • η έλλειψη κάθε επιστημονικής υποστήριξης με τη διάλυση των οργανισμών και δημόσιων υπηρεσιών,
  • η φορολογική δήμευση με το νέο νόμο για τη φορολόγηση των χωραφιών και των ακινήτων.

Η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται ενάντια σε όποιον ζει και παράγει στη χώρα επεκτείνεται και στους αγρότες διαλύοντας την πρωτογενή παραγωγή και παραδίδοντάς την στους νέους τσιφλικάδες.

"google ad"

Ο αγροτικός χώρος είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς μοχλούς ανάπτυξης, που μπορεί να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος του μικρομεσαίου παραγωγού, την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων και την ανακούφιση του κοινωνικού συνόλου.   Η αντίσταση του αγροτικού κόσμου γίνεται πια για λόγους επιβίωσης. Μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία πρέπει να σταματήσουν την πολιτική των μνημονίων που καταστρέφει την Πατρίδα και τη μετατρέπει συστηματικά σε αποικία χρέους για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας μικρής ομάδας ντόπιων και ξένων τοκογλύφων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένη φορολογική πρόταση που αφορά τα υψηλά αγροτικά εισοδήματα με κλιμακούμενους συντελεστές που θα αποδίδουν φορολογική δικαιοσύνη. Απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου που θα προσεγγίσει την αγροτική δραστηριότητα με συγκεκριμένες πολιτικές κατά κλάδο και περιφέρεια και θα τις εντάξει σε  ένα ευρύτερο όραμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...