14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Από τη λαϊκή παράδοση

Ημερομηνία:

Γράφει ο Κανάκης Γερωνυμάκης1.Οι 99 πατέρες και ο ερημίτης

Ενενήντα εννιά Έλληνες πατέρες από την Αίγυπτο ήλθανε στην Κρήτη για να εγκατασταθούνε εδώ. Περνώντας το Λυβικό προσέγγισαν στην Γαύδο και όταν έφυαν ξεχάσανε εκεί τον Ιωάννη. Στην Κρήτη βγήκανε στο Γιαννησκάρι του Σελίνου και από εκεί συνομίλησαν, μέσω του θεϊκού ασύρματου, με τον Ιωάννη που ήτανε στην Γαύδο: «Πως έγινε και με αφήσατε; Πως θα έρθω εγώ τώρα;» έλεγε αυτός και οι άλλοι του είπανε: «Άπλωσε το ράσο σου στο κύμα και κάθισε απάνω και θα σε φέρει εδώ» έτσι και έγινε. Μαζευτήκανε και οι 99 μα ο Λαός του Σελίνου δεν τους ήθελε και πήγανε σε ένα μεγάλο σπήλιο κοντά στα Πλεμενιανά, στον Τζουρέ όπου έζησαν για ένα διάστημα. Κάποτε συμφώνησαν όλοι, να πεθάνουνε μια μέρα μαζεμένοι ο Ιωάννης μόνο δεν δέχτηκε και οι άλλοι τον καταράστηκαν. Αυτοί πέθαναν πραγματικά μαζεμένοι. Τους πήρε ο Θεός μαζί του, αφού τον παρακάλεσαν, ο Ιωάννης όμως έφυγε και πήγε στο Γουβερνέτο Ροδωπού όπου έζησε για ένα διάστημα, κάποτε όμως τον σκότωσε ένας κυνηγός. Τώρα γιορτάζει εκεί ο Άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης».

Άλλη παραλλαγή λέει ότι οι 98 Άγιοι ήρθανε στο Φραγκοκάστελο και εκεί τους βρήκε ο Ιωάννης.

2.Ο Αζώγυρος

Ο αζώγυρος ( που εδώ τον λέμε «αζώυρο»), ήτανε μεγάλο δέντρο και δεν έβγαζε αυτή την αποκρουστική μυρουδιά. Όταν, όμως, ο Ιούδας επρόδωσε τον Χριστό και αφού το μετάνιωσε και αποφάσισε να αυτοκτονήσει διάλεξε τον αζώγυρο για να κρεμαστεί από το λαιμό. Από τότε έγινε καταραμένο φυτό, αφού ο πιο μεγάλος προδότης, όλων των εποχών διάλεξε αυτόν για να κρεμαστεί. Έτσι από τότε μυρίζει τόσο αποκρουστικά και επί πλέον «εκάτσιασε» . (έγινε θάμνος)

3.Γάλα Αξίας

Τον Γαλαξία εδώ τον ξέρομε και Ιορδάνη, όμως, καλώς τον λένε Γαλαξία μόνο που θα ‘πρεπε να έχει στην μέση δύο «α». Ή καλύτερα να είναι δύο λέξεις και να γιατί:

Όταν η Παναγία εβύζαινε τον Χριστό μια σταγόνα από το Πανάγιο Γάλα έφυγε από το στόμα του θεϊκού Παιδιού μα, αντίθετα από ότι θα ήθελε η φύση.

Το γάλα δεν έπεσε στην Γη, μα τράβηξε προς τον ουρανό. Εσυνέχισε την πορεία του και εσυνέχισε να απλώνεται και τελικά έλαβε την έκταση και το σχήμα που βλέπομε σήμερα, γιατί αυτό ήτανε Γάλα Αξίας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...