19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αριστομένης Συγγελάκης: «Η Γερμανία προσπαθεί να ακυρώσει το κίνημα διεκδίκησης γερμανικών οφειλών»

Ημερομηνία:

Ο Αριστομένης Συγγελάκης κατάγεται από τον Αμιρά Βιάννου από οικογένεια με μεγάλο αριθμό θυμάτων στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Από το 2002 αγωνίζεται για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, απευθύνει ομιλίες και αρθρογραφεί, οργανώνει ή συμμετέχει σε κινηματικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας.

Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με Πρόεδρο τον Μανώλη Γλέζο και εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου στη δίκη του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είναι ένας από τους πλέον αρμόδιους για να μας μιλήσει για την πρόσφατη διοργάνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας «ενημερωτικής επίσκεψης» στο Βερολίνο, στην ουσία μίας επιχείρησης πειθούς για τις γερμανικές θέσεις αναφορικά με τις αποζημιώσεις και την υπογραφή ίδρυσης του Γερμανουελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας.

Για τις «ενημερωτικές επισκέψεις» στο Βερολίνο

«Εμείς, ξέρετε, είμαστε ενάντιον της συγκεκριμένης κίνησης», μας είπε ο κ. Συγγελάκης.

«Το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον και το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα για τη Νεολαία, εμείς τα έχουμε χαρακτηρίσει «δούρειους ίππους» των γερμανών στην Ελλάδα. Και θεωρούμε ότι ο στόχος τους είναι να κατευνάσουν τις αντιδράσεις, να ανασχέσουν και να ακυρώσουν το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν είχε απευθύνει πρόσκληση στον κ. Συγγελάκη και ως εκ τούτου δεν είναι σε γνώση του σε ποιους είχε απευθυνθεί κάλεσμα να συμμετάσχουν.

«Πόσοι πήγαν και πόσοι δεν πήγαν δεν το γνωρίζω. Κάποιοι όμως απ’ αυτούς που πήγανε είναι σε μια λογική φιλική προς τους Γερμανούς και τους διαλέξανε επί τούτου».

Ο κ. Συγγελάκης πάντως ξεκαθαρίζει ότι η πλειοψηφία αυτών που βρέθηκαν εκεί δεν είναι αναγκαίο ότι υποστηρίζανε τις γερμανικές θέσεις. Μπορεί να συνέβαινε και το αντίθετο. Τονίζει πάντως ότι τέτοιες προσκλήσεις δεν απευθύνονται τυχαία.

«Φωνάζουνε κάποιους με πρόθεση να τους αλλάξουνε τη γνώμη. Μετά, εξαρτάται από τον καθένα, από τη συγκρότησή του, τι κάνει όταν γυρίζει πίσω. Είναι μία προσπάθεια εκμαυλισμού συνειδήσεων. Ψάχνουν να βρουν υποστηρικτές στην Ελλάδα και ψάχνουν μέσα από τέτοια ταξίδια να δώσουνε γραμμή».

Όμως δε μένουνε εκεί:

«Επιθυμούν να φέρουν και σ’ επαφή με την πρεσβεία στην Αθήνα και το προξενείο στη Θεσσαλονίκη, σωματεία, συλλόγους και φορείς που θα μπορούσανε να βοηθήσουν να γίνουν εκδηλώσεις ελληνογερμανικής φιλίας».

Η σημασία της ματαίωσης της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Ηράκλειο

Ο κ. Συγγελάκης παλιότερα είχε δηλώσει ότι η Γερμανία έχει βάλει στο στόχαστρο την Κρήτη επειδή εδώ έχουν υπάρξει οι εντονότερες αντιδράσεις στο θέμα των επανορθώσεων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην 5η Ελληνογερμανική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο τον Μάρτιο. Η Γερμανία έχει επενδύσει πολλά σε αυτές τις συνελεύσεις και ο κ. Συγγελάκης θεωρεί ότι πρέπει να αποτραπεί:

"google ad"

«Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει πάση θυσία να το αποτρέψουμε. Αν αποτραπεί θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα, ένα συντριπτικό πλήγμα στην στρατηγική της Γερμανίας. Τώρα, προφανώς δεν είναι το μόνο ή με αφορμή και με αυτό μπορεί να έχουν αρχίσει ήδη να απευθύνονται σε ανθρώπους στην Κρήτη».

Σύμφωνα με τον κ. Συγγελάκη, υπάρχουν καταγγελίες για προσέγγιση ανθρώπων στην Κρήτη:

«Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι απευθύνθηκαν στον πρόεδρο ενός τοπικού διαμερίσματος στο νότια του νομού Ρεθύμνου και του είπαν να κάνουν κάποιο έργο εκεί. Και υπάρχουν και άλλες κινήσεις που φημολογούνται, για προσέγγιση ανθρώπων μέσα σε φορείς και σε δημοτικά συμβούλια, και γι’ αυτό το λόγο έχουμε ενημερώσει την κοινή γνώμη και τους δημάρχους για να είναι προετοιμασμένοι».

«Δεν έχουμε ούτε μίσος, ούτε αίσθημα εκδίκησης απέναντι στη Γερμανία»

«Εμείς, και πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό», είπε ο κ. Συγγελάκης, «δεν έχουμε ούτε μίσος, ούτε αίσθημα εκδίκησης απέναντι στη Γερμανία και πολύ περισσότερο προς τον Γερμανικό λαό για τον οποίον αισθανόμαστε αλληλεγγύη. Άλλο εκδίκηση και άλλο διεκδίκησή. Αυτό είναι και το πιστεύω μας. Είμαστε απολύτως βέβαιοι τόσο οι απόγονοι των θυμάτων όσο και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών αλλά και οι Μαρτυρικοί Δήμοι ότι η δικαίωση θα έρθει. Και όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα και για την ίδια τη Γερμανία».

Να σημειώσουμε ότι στον Χορτιάτη στις 1 Σεπτεμβρίου έγινε προσπάθεια υφαρπαγής έγκρισης από τους Μαρτυρικούς Δήμους για τα σχέδια της Γερμανίας σε σχέση με το Ελληνογερμανικό Ταμείο και το Ίδρυμα Νεολαίας. Η απάντησή όμως της πλειοψηφίας των δήμων – με εξαίρεση τον δήμο Καλαβρύτων – ήταν αρνητική. Η στάση των μαρτυρικών δήμων της Κρήτης, Βιάννου, Καντάνου, και Ανωγείων ήταν ενιαία και αρνητική.

Πληροφοριακά να αναφέρουμε επίσης, ότι κατά την υπογραφή της σύμβασης για την ίδρυση του Γερμανοελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας στο Βερολίνο την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δίχως πάντως να πει τίποτα για το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων.

Γ.Α.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι οικοδόμοι των Χανίων στηρίζουν τον Δημήτρη Ανθούση

Τον δημοτικό σύμβουλο Πλατανιά και επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης"  Δημήτρη...

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...