15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αρνό Μοντεμπούρ, ο αριστερός σοσιαλιστής που έριξε την κυβέρνηση του Ολάντ

Ημερομηνία:

Ολοι το ξέρουν στην κυβέρνηση Ολάντ: Ο Αρνό Μοντεμπούρ δεν έχει την γλώσσα στην τσέπη. Οπαδός του «συναινετικού καπιταλισμού», υμνητής της απο-παγκοσμιοποίησης, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ενσαρκώνει την αριστερή πτέρυγα του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος και είναι ο άνθρωπος που έριξε τις «δεξιές πολιτικές» του πρωθυπουργού Βαλ στα τάρταρα και ανάγκασε την κυβέρνησή του -της οποίας ήταν ο ίδιος υπουργός!- να παραιτηθεί σύσσωμη.
Στο εξής θα είναι δύσκολο για τον Φρανσουά Ολάντ να ξεπεράσει το πολιτικό στίγμα του Μοντεμπούρ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για πρόεδρος στις εσωκομματικές εκλογές του 2011 και βγήκε τρίτος με 17% των ψήφων.

Παρακάτω οι επιθέσεις του «αριστερού» Μοντεμπούρ εναντίον της κυβέρνησης Ολάντ:

Ιούλιος 2012: Πρώτη επίθεση στα αφεντικά της Σιτροέν
Μόλις έχει διοριστεί υπουργός Οικονομικών και κάνει επίθεση στους εργοδότες. Αρχίζει από τα αφεντικά της PSAPeugeotCitroën γιατί η βιομηχανία αυτοκινήτων θέλει να απολύσει 8.000 εργαζομένους. Ο υπουργός εξαπολύει επίθεση εναντίον της εταιρείας και ειδικά εναντίον της οικογένειας Πεζό η οποία έχει το 25% του κεφαλαίου. Το περιβάλλον του προέδρου Ολάντ ενοχλείται, τελικά τον φάκελο αναλαμβάνει προσωπικά ο τότε πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό και οι απολύσεις γίνονται.

Αύγουστος 2012: Επίθεση εναντίον των Οικολόγων

Εναν μήνα αργότερα, προκαλεί τον θυμό των Οικολόγων. Δηλώνει στο ραδιόφωνο ότι «η πυρηνική ενέργεια είναι το μέλλον» και και προκαλεί σάλο στην κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν οι Οικολόγοι και είναι εναντίον των πυρηνικών. Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Νταβίντ Ασουλίν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να κατευνάσει τους Οικολόγους.

Δεκέμβριος 2012: Διαφωνεί με ιδιωτικοποίηση και απειλεί να παραιτηθεί

Επιχειρεί να εθνικοποιήσει την εταιρεία Florange και όταν ο πρωθυπουργός Ερό τον επικρίνει, εκείνος απειλεί να παραιτηθεί. Ο Ολάντ υποχωρεί και διατηρείται στο πόστο του.

Φεβρουάριος 2013: Μαλώνει με το αφεντικό της εταιρείας Titan

Ξεσπάει πόλεμος μεταξύ του Μοντεμπούρ και του αφεντικού του κολοσού Titan, MauriceTaylor, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους εργαζόμενους του εργοστασίου Goodyear της περιοχής Αμιέν της Γαλλίας «δήθεν εργαζόμενοι οι οποίοι δουλεύουν τρεις ώρες την ημέρα». Ο Μοντεμπούρ τον αποκαλεί «εξτρεμιστή».
Μάρτιος 2013: Επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησής του

Ο Μοντεμπούρ εκδίδει βιβλίο με τίτλο «Florange, η τραγωδία της Αριστεράς» και αποκαλύπτει εκεί έναν διάλογο που είχε με τον τότε πρωθυπουργό Ερό.
«Ο Ερό έχει τη νοοτροπία ενός τοπικού βουλευτάκου, εκεί έπρεπε να μείνει, ένας τοπικός βουλευτάκος» είπε για τον πρωθυπουργό  και πρόσθεσε «Εχεις σπάσει τα νεύρα όλου του κόσμου με το αεροδρόμιο στο χωριό σου!». Ο Φρανσουά Ολάντ δεν έκανε ποτέ καμία δημόσια παρατήρηση στον άτακτο υπουργό. Ο νυν πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ όταν ρωτήθηκε τι θα είχε κάνει εκείνος απάντησε «θα τον είχα απολύσει».
Απρίλιος 2013: Επιτίθεται στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησής του

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα LeMonde ο Μοντεμπούρ δηλώνει: «Αυτή η πολιτική λιτότητας θα οδηγήσει σε κατάρρευση. Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι σοβαρός αν σκοτώνει την ανάπτυξη».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ