16.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Θεμ. Χατζηνικολάου Θεολόγου – τ. Λυκειάρχου – Ιεροκήρυκος «Προσωπείον και Προσωπικότης»

Ημερομηνία:

Ο σεβαστός Γέροντας Ιγνάτιος Χατζηνικολάου ήταν για πολλά χρόνια «το δεξί χέρι» του Μακαριστού Μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη. Πλησίον του εναρμόνισε τις πολλές του γνώσεις και συνεχείς μελέτες με την επισκοπική πείρα και την διαρκή αγωνία υπέρ του ποιμνίου. Ο Ειρηναίος υπήρξε όντως Μεγάλος εκκλησιαστικός άνδρας, κόσμημα της Εκκλησίας της Κρήτης, υπερέβη τα όρια της Μεγαλονήσου και έγινε οικουμενικός διδάσκαλος, με το λόγο του, με το ήθος του, με τις πολλές και γόνιμες πρωτοβουλίες του. Δικαίως ο σ. αφιερώνει το πόνημα στη μνήμη του. Η αφιέρωση τιμά και επανέρχεται στον αξιόλογο συνεχιστή της σκέψης και της αγωνίας του Μακαριστού Ιεράρχου.

Ο π. Ιγνάτιος μας έχει δώσει αρκετά συγγράμματα, όλα προϊόντα της μεγάλης θεολογικής και θύραθεν παιδείας του, αλλά και της αγωνίας του υπέρ του λαού. Υπήρξε σοφός διδάσκαλος και μαθητών και καθηγητών και έχει γίνει αποδέκτης πολλών εκδηλώσεων τιμής και ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του. Ωστόσο, το σπουδαιότερο έργο του Δασκάλου είναι να διδάσκει και μέσω των κειμένων του.

Στο παρόν έργο πλεονάζει η σοφία, θεολογική και κοσμική, αλλά και η αγωνία του σοφού Γέροντα. Η ύλη εκτείνεται σε τέσσερα κεφάλαια. Στο Α’ (σ. 17-60) εστιάζει στον μεγαλοϊδεατισμό ή «μετεωρισμό της ψυχής» και ψυχογραφεί τον άνθρωπο που βιώνει αυτή την αυταπάτη. Η άποψή του τεκμηριώνεται από πλήθος γραφικών χωρίων, ρήσεις αρχαίων σοφών και τη σύγχρονη εμπειρία. Στο Β’ (σ. 61-114) μελετά στοχαστικά τον υπεράνθρωπο – μεγαλοϊδεάτη ως άτομο και ως φορέα εξουσίας. Και εδώ η τεκμηρίωση είναι τέτοια, που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τολμήσει να την αντικρούσει. Το Γ’ (σ. 115-146) καταπιάνεται με την προσωπική μας ευθύνη, έναντι των κοινών, προβάλλοντας την «αιδώ» ως το θεμέλιον της πολιτικής και την εκλογή των αρίστων, όχι των αρεστών, ενόψει και των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Στο Δ’ κεφάλαιο (σ. 147-179) ο Σεβαστός Γέροντας ασχολείται με την πρόληψη και θεραπεία, επικαλούμενος και πάλι την Αγία Γραφή και σοφές ρήσεις,, του κοσμικού χώρου.

Το έργο είναι θαυμάσιο και συνιστάται σε όλους για προσεκτική μελέτη και προβληματισμό. Θερμές οι ευχές στον συγγραφέα για υγεία και αισιοδοξία.

π. Γεώργιος Φραγκιαδάκης, συγγραφέας (Χαϊδάρι)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...