27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

‘’Βάρβαρη’’ επίθεση φιλίας από τους Γερμανούς και επίδειξη ”πατριωτισμού” από τοπική εφημερίδα

Ημερομηνία:

Τη δική της απάντηση έστειλε στην εφημερίδα μας η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» Ελένη Φουντουλάκη για το δημοσίευμά μας με τίτλο «Πληρωμένα «ενημερωτικά» ταξίδια Κρητικών προς Βερολίνο σε μια «επιχείρηση πειθούς» για τις γερμανικές αποζημιώσεις».

Στην απάντησή της η δημοσιογράφος επαληθεύει ότι τα έξοδα για τη συγκεκριμένη αποστολή καλύφθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι σκοπός της συγκεκριμένης «ενημερωτικής» επίσκεψης ήταν η προώθηση των γερμανικών θέσεων σε μία σειρά ζητήματα αναφορικά με τις ελληνογερμανικές σχέσεις και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Μας κατηγορεί, ότι αφήνουμε υπονοούμενα στο δημοσίευμά μας σχετικά με την παρουσίαση της είδησης. Εμείς την καλούμε να προχωρήσει σε μία προσεκτικότερη ανάγνωση του δημοσιεύματος, ώστε να γίνει εμφανές ότι σκοπός δεν ήταν να βάλουμε στο στόχαστρο κάποιον δημοσιογράφο, αλλά την κίνηση και τη στόχευση του Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Επίσης, θεωρήσαμε ότι αποτελεί ζήτημα το πού επιλέχθηκε να σταλούν οι προσκλήσεις, καθώς και ποιοι ανταποκρίθηκαν. Κι αυτό γιατί, τέτοιους είδους προσκλήσεις δε στέλνονται παντού, αλλά με συγκεκριμένη στόχευση.

Ας μας επιτρέψει επίσης να διαφωνήσουμε για το «συνηθισμένο» τέτοιων αποστολών. Όπως περιγράφει και η ίδια στην απάντησή της, τίποτα το συνηθισμένο δεν υπήρχε στην όλη αποστολή. Αποτελούσε μία «εκστρατεία πειθούς» για το δίκαιο των γερμανικών θέσεων όπως είχαμε αναγράψει και στο αρχικό δημοσίευμά μας.

Όπως γράφει και η κ. Φουντουλάκη:

«υπήρξε μια «βάρβαρη» επίθεση φιλίας από Γερμανικής πλευράς με εντατικές και μεθοδικές προσπάθειες (brainwashing δηλαδή πλύση εγκεφάλου) με σκοπό να πειστούμε για την μεταμέλεια των Γερμανών σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα».

Δε θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί της στην επισήμανσή της ότι: «αν θες πραγματικά να αντισταθείς ώστε να αλλάξουν τα πράγματα απευθύνεσαι σε αυτούς που υπογράφουν συμφωνίες και παίρνουν αποφάσεις κι όχι σε αυτούς που ερευνούν και επιχειρούν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα για να ενημερώσουν τον κόσμο».

Άλλωστε, αυτό έχουμε πράξει και εμείς στο παρελθόν. Αρκεί, βεβαίως, η στόχευση να είναι ξεκάθαρη.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Ελένης Φουντουλάκη η οποία εμπεριέχει και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

Κύριε Διευθυντά της εφημερίδας Αγώνας της Κρήτης,

Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο «Πληρωμένα ‘’ενημερωτικά’’ ταξίδια προς Βερολίνο σε μια ‘’επιχείρηση πειθούς’’ για τις Γερμανικές αποζημιώσεις» θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα υπονοούμενα που αφήσατε στο εν λόγω δημοσίευμα και με αφορμή αυτό να ολοκληρώσω την ενημέρωση του Κρητικού αναγνωστικού κοινού σχετικά με την συγκεκριμένη δημοσιογραφική αποστολή στο Βερολίνο.

1ον Φυσικά και τα έξοδα του ταξιδιού (μεταφοράς και διαμονής) χρηματοδοτήθηκαν από τους διοργανωτές, όπως συνηθίζεται να γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών δια μέσω της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα από την οποία έγινε απευθείας η πρόσκληση. Θέμα της ενημερωτικής επίσκεψης των Ελλήνων δημοσιογράφων και μελών του Δικτύου Νέων Μαρτυρικών Τόπων στη Γερμανία ήταν « Ο Πολιτισμός της μνήμης, η ενασχόληση με την ιστορία και η συμφιλίωση» με αφορμή την εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο της Γερμανίας όπου θα γινόταν η υπογραφή Δήλωσης Προθέσεως σχετικά με τη σύσταση ενός Γερμανο-Ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας και της εκκίνησης, εκ μέρους του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, του Ταμείου για το Μέλλον προς την Ελλάδα, παρουσία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Το θέμα αυτό από μόνο του είχε ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και δεν μπορούσε παρά να ευαισθητοποιήσει μια Κρητικιά δημοσιογράφο που προέρχεται από νησί με δεκάδες μαρτυρικές περιοχές από τις θηριωδίες των Ναζιστών κατακτητών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεπώς τα κίνητρα για την εκεί παρουσία μου με σκοπό την διερεύνηση της όλης δράσης για την απευθείας ενημέρωση «εκ των έσω» του Κρητικού κοινού, ήταν κατά κύριο λόγο ηθικά και δημοσιογραφικά.

"google ad"

2ον Σχετικά με την αποστολή στο Βερολίνο και την ενημερωτική επίσκεψη των Ελλήνων δημοσιογράφων και νέων από μαρτυρικούς τόπους, υπήρξε μια «βάρβαρη» επίθεση φιλίας από Γερμανικής πλευράς με εντατικές και μεθοδικές προσπάθειες (brainwashing δηλαδή πλύση εγκεφάλου) με σκοπό να πειστούμε για την μεταμέλεια των Γερμανών σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα. Επί δώδεκα ώρες την ημέρα εντατικό πρόγραμμα ξεναγήσεων σε μνημεία των δολοφονηθέντων Εβραίων της Ευρώπης, περιηγήσεις σε περιοχές του Βερολίνου όπου υπάρχουν εβραϊκά μνημεία, επίσκεψη στο κτήριο της Διάσκεψης του Βάνζεε, διαλέξεις στο Κέντρο Ιουδαϊσμού, ανταλλαγή εμπειριών νέων από το μαρτυρικό χωριό Λέχοβο. Και παράλληλα συναντήσεις με τον Διευθυντή του Γερμανο-Πολωνικού Ιδρύματος Νεολαίας, με τον συντονιστή του ελληνο-γερμανικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης, με εκπροσώπους Γερμανικών media και πολλά άλλα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων υπήρξε επίσκεψη στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και συνομιλία με τον Γερμανό Υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα MICHAEL ROTH.

3ον Όσον αφορά το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του Κατοχικού δανείου κατα την συνάντηση με τον Γερμανό Υφυπουργό MICHAEL ROTH με την συμμετοχή Ελλήνων δημοσιογράφων, ανταποκριτών από αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης και νέων από μαρτυρικά χωριά, η υπογράφουσα απεσταλμένη της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» ήταν η μόνη δημοσιογράφος που με σχετική ερώτηση στον Υφυπουργό έθιξε το θέμα της σύνδεσης του Ταμείου προς την Ελλάδα με τις Γερμανικές αποζημιώσεις και το Κατοχικό δάνειο. Επισημαίνοντας το μέγεθος του αντίκτυπου της Ναζιστικής θηριωδίας ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης όπου μετρά πενήντα περίπου μαρτυρικά χωριά από τα συνολικά ενενήντα τρία στην Ελλάδα. (Αρχική δημοσίευση έγινε έπειτα από απευθείας ανταπόκριση από το Βερολίνο και έχει ήδη δημοσιευτεί στο φύλλο της 11ης Σεπτεμβρίου των Χανιώτικων νέων). Ο Γερμανός Υφυπουργός ακούγοντας την ερώτηση, δεν έκρυψε τον αιφνιδιασμό και τον εκνευρισμό του αρνούμενος κάθε οικονομική υποχρέωση των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με τα ζητήματα υποστηρίζοντας πως έχουν διευθετηθεί με παλαιότερες διακρατικές συμφωνίες, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την πάγια θέση της Γερμανίας.

Συμπεράσματα: Δημιουργείται με χρηματοδότηση της Γερμανίας ένα « Ταμείο του Μέλλοντος για την Ελλάδα» το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαθέτει πόρους και συγκεκριμένα ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως μέχρι το 2017 με στόχο την ευαισθητοποίηση των πληθυσμών των δύο χωρών και την επεξεργασία του κοινού παρελθόντος. Σημαντική ομάδα- στόχο αποτελούν κάτοικοι των μαρτυρικών κοινοτήτων, με ιδιαίτερη προτεραιότητα στις 93 πόλεις και χωριά που σύμφωνα με τους ελληνικούς κανονισμούς ανακηρύχθηκαν σε μαρτυρικές κοινότητες. Ωστόσο εύκολα μπορεί κανείς πλέον να συμπεράνει πως πρόκειται για επικοινωνιακές καθαρά καμπάνιες των Γερμανών με σκοπό την αναβάθμιση της Γερμανικής εικόνας στην Ευρώπη και ταυτόχρονα αποδυνάμωσης των ελληνικών διεκδικήσεων στο μέλλον.

Όσον αφορά το Γερμανο-Ελληνικό Ίδρυμα για την Νεολαία που ήδη υπογράφηκε η δήλωση προθέσεως εκκίνησης του, από Ελληνικής πλευράς και υπό την αιγίδα του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, προωθώντας μεταξύ άλλων την πρακτική άσκηση νέων Ελλήνων σε επιχειρήσεις της Γερμανίας οι οποίοι θα αμείβονται με μισθούς μαθητείας επί τρία χρόνια, αποτελεί ουσιαστικά μια εν δυνάμει αφαίμαξη του εργατικού δυναμικού της χώρας μας.

Η αποστολή στο Βερολίνο, διαπιστώνοντας «εκ των έσω» τις προθέσεις των Γερμανών πολιτικών ήταν μια ευκαιρία ενημέρωσης του Κρητικού λαού έπειτα από κατ ΄ιδίαν έρευνα και εμπειρία, μακρυά από λογοκριμένα κείμενα ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης ή αναπαραγωγή ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών.

Η αποχή και ο στρουθοκαμηλισμός ποτέ δεν αποτέλεσαν λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα. Απεναντίας η δράση μέσα από εμπειρική έρευνα μπορεί πραγματικά να ανακόψει τέτοιου είδους σχέδια. Καταλυτικός παράγοντας σε αυτή την προσπάθεια είναι ενωμένοι όλοι οι Κρήτες που πραγματικά σέβονται τους προγόνους και την Ιστορία τους, ενάντια στην αληθινή απειλή. Οι φαμφάρες για εντυπωσιασμό ή χρηματικό κέρδος και τα συκοφαντικά υπονοούμενα, σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνουν πατριώτες.

Αν θες πραγματικά να αντισταθείς ώστε να αλλάξουν τα πράγματα απευθύνεσαι σε αυτούς που υπογράφουν συμφωνίες και παίρνουν αποφάσεις κι όχι σε αυτούς που ερευνούν και επιχειρούν να αποτυπώσουν την πραγματικότητα για να ενημερώσουν τον κόσμο.

Ελένη Φουντουλάκη,

Δημοσιογράφος ‘’Χανιώτικων νέων’’

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...