18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Βαρυπέτρο – πρώην περιαστικοι δήμοι & Καλλικρατικός Δήμος Χανίων

Ημερομηνία:

Του Μανόλη Ντουντουνάκη

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο η ανυπαρξία ενδιαφέροντος της σημερινής δημοτικής αρχής για τους πρώην περιαστικους δήμους. Οι πρώην περιαστικοι  δήμοι παρουσιάζουν αρκετά κοινά προβλήματα, με έμφαση:

  1. Ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού & αυθαίρετο καθορισμό των χρήσεων γης.
  2. Εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα.
  3. Η ανάγκη αποκέντρωσης δομών και υπηρεσιών εκτός των ορίων του πρώην Δήμου Χανιών
  4. Σοβαρά προβλήματα σχολικής στέγης σε όλες τις βαθμίδες,
  5. Προβλήματα στην αποκομιδή σκουπιδιών – σημαντικά προβλήματα ή και ανυπαρξία αποχέτευσης – προβληματική ύδρευση.  Τα Δημοτικά τέλη είναι αρκετά υψηλά, σε σχέση με τη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.  
  6. Ανυπαρξία έργων ενταγμένων σε ένα γενικότερο σχεδιασμό. Τα όποια έργα, έγιναν προεκλογικά, χωρίς να αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
  7. Απαράδεκτη κατάσταση των δρόμων, έντονο κυκλοφοριακό, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, παιδικών χαρών & χώρων άθλησης.

Παράλληλα, είναι επιτακτική η ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης σε όλο το Δήμο από το Βαρυπετρο & την Αγιά μέχρι το Ακρωτήρι. Δυστυχώς, οι πρώην, κύρια αγροτικοί, Δήμοι Θερίσου, Κεραμειων & λιγότερο Ελευθ. Βενιζέλου παρουσιάζουν πιο έντονα την εικόνα εγκατάλειψης και μια συνειδητή επιλογή να αποτελέσουν την υποβαθμισμένη περιοχή του Δήμου Χανιών λογω της σχετικά χαμηλής αξίας της γης. Τα κυριότερα κοινά προβλήματα τους είναι:

  • Η μεταφορά όλων των οχλουσών δραστηριοτήτων εκεί, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση των πρώην Δήμου Θερίσου, Κεραμειων & Ελευθερίου Βενιζέλου. Είναι απολύτως αναγκαία η επανεξέταση των αδειών λειτουργίας των επιχειρήσεων εντός της «γης υψηλής παραγωγικότητας», η μη χορήγηση νέων αδειών λειτουργίας σε βιοτεχνίες – βιομηχανίες και η οριστική δρομολόγηση του προβλήματος μέσω της του πολεοδομικού – χωροταξικού σχεδιασμού και της οριοθέτηση νέας βιοτεχνικής ζώνης.
  • Στη πλειονότητα των δρόμων,  το οδόστρωμα, είναι σε άθλια κατάσταση και συχνά από χαλίκι, ενώ τα πεζοδρόμια είναι ανύπαρκτα.
  • Οι κοινόχρηστοι χώροι – χώροι άθλησης – παιδικές χαρές, είναι ελάχιστοι με  υποτύπωδη υποδομή.
  • Η αδράνεια των τοπικών συμβουλίων
  • Στον πρωτογενή τομέα πρέπει  με τη βοήθεια του Δήμου, να γίνουν:
  1. Ανασύσταση, επαναδραστηριοποίηση, των Αγροτικών Συνεταιρισμών, χωρίς κηδεμονίες ή «καπελώματα»,
  2. Ανάπτυξη & διατήρηση του πρωτογενη τομεα στο δήμο,
  3. Αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που βασίζεται στον αγροτικό χώρο  των Χανίων.
  4. Προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου με περιβαλλοντικές ευαισθησίες, πράγμα που θα αποτελέσει παράγοντα σοβαρής ανάπτυξης του γνήσιου αγροτουρισμού & του φυσιολατρικού τουρισμού στο δήμο.

Ειδικότερα,  στην πρώην Κοινότητα Βαρυπέτρου τα κυριότερα προβλήματα της περιοχής, είναι:

  • Το πρόβλημα στο αρχαιολογικό χώρο Καστελο, στην Αγια Κυριακή Βαρυπέτρου με τις αυθαιρεσίες – υπερβολές – παραβιάσεις νόμων από τη πλευρά την Μονής με αδράνεια – ανοχή της νυν δημοτικής αρχής.
  • Η μετατροπή του αναδασμού Βαρυπέτρου από γη υψηλής παραγωγικότητας σε άτυπη ζώνη βιοτεχνικού πάρκου με την ανοχή όλων.
  • Η ανάγκη προστασίας του πρωτογενή τομέα και ισόρροπης ανάπτυξης σε σχέση με το τριτογενή τομέα.
  • Το θεμελιώδες αγαθό του νερού της λίμνης της Αγιας πρέπει κατά προταιρετοτητα να καλύπτει τις ανάγκες του πρωτογενή τομέα.
  • Η μετεγκατάσταση του ελαιουργείου εκτός του οικισμού, κατά τα πρότυπα της ΑΒΕΑ, με τη στήριξη του Δήμου ώστε να γίνει ένα νέο σύγχρονο συνεταιριστικό ελαιουργείο και στο νυν χώρο να αναπτυχθούν κοινωφελείς δράσεις καθώς και η δημιουργία Γυμνάσιου – Λυκείου στο Βαρυπετρο για τις ανάγκες της περιοχής.

Θα επιτρέψουμε , αυτά να συνεχιστούν και με τη νέα δημοτική αρχή;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...