19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Προσωπείον και Προσωπικότητα Αρχιμ. Ιγνατίου, Θεμ. Χατζηνικολάου Θεολόγου – τ. Λυκειάρχου – Ιεροκήρυκος

Ημερομηνία:

Γραφείο ο Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Γεωργιλάς, καθηγητής Θεολογίας

Με πολλή μεγάλη χαρά έλαβα ένα πολύτιμο δώρο για μια ακόμη φορά από τον σεβαστό μου καθηγητή και αγαπητό αδελφόπατέρα Ιγνάτιο. Πολύτιμο δώρο όπως πάντα θεωρώ τα βιβλία του πατρός Ιγνατίου στην άνυδρη και δύσκολη εποχή που διανύουμε. Βιβλία διαχρονικά στο περιεχόμενο τους για όλους κληρικούς και λαϊκούς, νέους και μεγαλύτερους. Τονίζω το νέους και μεγαλύτερους διότι, αγαθή συγκυρία, όταν έλαβα το πόνημα του π. Ιγνατίου το έδωσα σε μαθητές της Γ’ Λυκείου που είχαν αρχίσει μια εργασία στο μάθημα που τους διδάσκω  με θέμα του δια Χριστόν Σαλούς και την υποκρισία. Δώρα για τα παιδιά το βιβλίο. Βρήκαν όπως μου είπαν, στοιχεία που τα παρέθεσαν στην εργασία τους. Διερωτώμαι αν αξιοποιούν οι εκκλησιαστικοί – πνευματικοί και εκπαιδευτικοί παράγοντες της Κρήτης τα πολύτιμα βιβλία του σεβαστού π. Ιγνατίου. Θα μπορούσαν όλες οι βιβλιοθήκες φορέων να έχουν τα βιβλία του π. Ιγνατίου, όπως και οι Ιερές Μητροπόλεις να μεριμνήσουν για την διάδοσή τους στους πιστούς. Εικοσιτέσσερα έργα του από το 1967 μέχρι σήμερα. Όλα μεστά και πλούσια σε μηνύματα από Αγιογραφικά, Αγιοπατερικά, κοινωνιολογικά, φιλοσοφικά, ψυχολογικά θέματα. Εμπειρίες από την καθημερινότητα – επικαιρότητα, από τη ζωή όλων μας. Ο π. Ιγνάτιος αφιερώνει το βιβλίο του στη μνήμη του σεβαστού μας Ποιμενάρχου, αειμνήστου Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, του διδασκάλου του όπως τονίζει. Κείμενα του γέροντα Ειρηναίου κοσμούν εξάλλου και το βιβλίο του π. Ιγνατίου. Μέσα στις 190 σελίδες δεσπόζουν λέξεις Προσωπείον κα προσωπικότητα. Μάσκα, ψεύδος, υποκρισία, προσποίηση από τη μια μεριά, δυστυχώς ασθένεια που μας μαστίζει και από την άλλη αξία, γνησιότητα, καθαρότητα, ειλικρίνεια, στοιχεία ενός υγιή χριστιανού. Μεγαλοϊδεατισμός το πρώτο κεφάλαιο. Δονκιχωτισμός, μεγάλη αρρώστια  όλων των εποχών. Δυστυχώς και στον εκκλησιαστικό χώρο. Ο π. Ιγνάτιος μιλά για την δύσμοιρη χώρα μας. Για τους πολιτικούς μας που μας έφερναν σε αυτά τα χάλια αλλά και για τις ευθύνες μας. Δεν πρέπει να είμαστε μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους άλλους, τονίζει ο συγγραφέας.

Ο υπεράνθρωπος στο δεύτερο κεφάλαιο είτε ως άτομο, είτε ως εκκλησία. Ο Νίτσε σε πρώτο πλάνο. Δυστυχώς και σήμερα οι θιασώτες πολλοί. Ο πατήρ Ιγνάτιος και πάλι πλούσιος στις παραθέσεις του Αγία Γραφή, φιλοσοφία, Αρχαίοι πρόγονοι, γνωστοί συγγραφείς. Ανάλυση βαθειά περί εξουσίας. Στο τρίτο κεφάλαιο ,η ευθύνη των πολιτών. Δεσπόζει ο Αριστοτελικός στοχασμός. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν βαδίζαμε όλοι σ’ αυτά που μας γράφει ο π. Ιγνάτιος! Στο τέταρτο κεφάλαιο “πρόληψη και θεραπεία”, ανύψωση των συνειδήσεων, αναζήτηση γνώσης, Πλάτωνας, Θαλής. Υπέρβαση με άθληση κατά τον Απόστολο Παύλο, πίστις, υπομονή, επιμονή, θέλησις. Ευχαριστούμε πολύ το σεβαστό μας δάσκαλο και ποιμένα π. Ιγνάτιο για το δώρο του μέσα Άγια και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Του ευχόμεθα καλή δύναμη, υγεία και αντοχή ώστε να συνεχίζει ως φάρος να δίνει και σε μας μηνύματα σωτηρίας, αισιοδοξίας και πορείας τέτοιας, ώστε όλοι να είμεθα ή να γίνουμε προσωπικότητες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...