15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Βιώσιμη παραγωγή βιοκαύσιμου από μαγειρικά λάδια!

Ημερομηνία:

Την ευκαιρία να ενημερωθούν από ειδικούς επιστήμονες σχετικά με τις μεθόδους και τις τεχνικές μετατροπής του τηγανόλαδου σε βιοκαύσιμο και τα περιβαλλοντικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του, είχαν χθες το πρωί μαθητές του ΕΠΑΛ, του 8ου δημοτικού σχολείου και του Πειραματικού Γυμνασίου.

Η ενημερωτική εκδήλωση έγινε στο ΕΠΑΛ με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τη συνεργασία του δήμου Ρεθύμνου με το Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, με στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης χρησιμοποιημένων οικιακών μαγειρικών ελαίων για την παραγωγή βιοντίζελ.

Στο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου έχει ήδη εγκατασταθεί πιλοτικά μηχάνημα συγκέντρωσης χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού και σε πρώτη φάση το βιοκαύσιμο που θα παράγεται θα χρησιμοποιείται στα καλοριφέρ του σχολείου.
Ο αντιδήμαρχος παιδείας Γιώργος Γεωργαλής τόνισε πως ο δήμος Ρεθύμνου εδώ κι ένα χρόνο έχει ξεκινήσει τη συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, ώστε σιγά –σιγά και πειραματικά να μπουν συσκευές σε σχολεία που να μετατρέπουν τα τηγανόλαδα σε βιοκαύσιμο, γι’ αυτό και πρέπει να ενημερωθούν τα παιδιά για να μαζεύουν τα μαγειρικά έλαια από τα σπίτια τους και να τα πηγαίνουν στο σχολείο για τη μετατροπή τους σε βιοκαύσιμο.

Τη συσκευή με την οποία έγινε η παρουσίαση, την έχει παραχωρήσει η ιδιωτική εταιρεία techzone που έχει αναλάβει για την Ελλάδα τη διάθεση του συστήματος για 6 μήνες. Μιλώντας για το στόχο του προγράμματος ο κ. Γεωργαλής είπε: «Εμείς θα παράγουμε συνέχεια βιοκαύσιμο και το Πολυτεχνείο Κρήτης θα κάνει έρευνα για τα καυσαέρια που θα παράγονται κατά τη διάρκεια της καύσης του βιοκαυσίμου για να αποδείξουμε ότι αυτό είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον από το πετρέλαιο.

Ο τελικός στόχος είναι όταν πάρει άδεια το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη χρήση του βιοκαυσίμου αυτού, να το ”απλώσουμε” σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Τα ίδια τα παιδιά θα φέρνουν από τα σπίτια τους τα τηγανόλαδα, θα μετατρέπονται σε βιοκαύσιμο κι αυτό το βιοκαύσιμο θα χρησιμοποιείται στους καυστήρες των καλοριφέρ».

Για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το Πολυτεχνείο, μίλησε η κα Αφροδίτη Φωτίου, από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. «Συμμετέχουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ονομάζεται RecOil για τη βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ από χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια, στο οποίο συμμετέχουν άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία Δανία, Ιταλία και Πορτογαλία. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος ερευνούμε τις καλές πρακτικές παραγωγής βιοκαυσίμου, από χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια. Επίσης θα «τρέξουμε» ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα βρίσκεται εδώ στο Ρέθυμνο και θα οργανώσουμε όλα του τα στάδια, δηλαδή την ευαισθητοποίηση των παιδιών, των πολιτών, την οργάνωση του προγράμματος και την τελική παραγωγή βιοντίζελ ή τη διάθεση των λαδιών σε εταιρείες που θα αναλάβουν την παραγωγή».

Το σύστημα αυτό έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε σχολεία στην Αγγλία με επιτυχία, τόνισε ο κ. Γιώργος Ψωμάς εκπρόσωπος της εταιρείας techzone. «Παρουσιάσαμε σήμερα το σύστημα fuelpod το οποίο έχει κατασκευάσει η Αγγλική εταιρεία GreenFuels, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει βιοκαύσιμο με το λιγότερο δυνατό κόπο και χωρίς ιδιαίτερη γνώση. Αυτή η σειρά που έχουμε εδώ και την προτείνουμε για το σχολείο, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στην Αγγλία, όπου τα παιδιά μαζεύουν το χρησιμοποιημένο λάδι, πράγμα που με την ίδια λογική μπορούν να κάνουν κι εδώ. Το συγκεκριμένο σύστημα επιλέχθηκε καθώς όλα τα τμήματα που χρειάζεται η διαδικασία συγκεντρώνονται σε μία μονάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή βιοντίζελ από ιδιώτες ο ίδιος επεσήμανε ότι το νομικό πλαίσιο δεν είναι σαφές με την έννοια ότι το βιοντίζελ είναι καύσιμο, άρα πρέπει να μπει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. «Στην Αγγλία πάντως είναι νόμιμο κάθε ιδιώτης να παράγει μέχρι 3.000 λίτρα ετησίως και στην περίπτωση που θέλει να παράγει παραπάνω, πληρώνει φόρο. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί και η μόνη δράση που γνωρίζω στην ελληνική αγορά είναι αυτή που γίνεται σε δήμους», σημείωσε.

Αναφορικά με την παραγωγή που προκύπτει από το συγκεκριμένο μηχάνημα τόνισε: «Υπολογίζουμε ότι μια μηχανή που προτείνουμε βγάζει 100 λίτρα τη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι με καθημερινή παραγωγή βγάζει τρεις τόνους το μήνα. Ωστόσο αν τα παιδιά μαζεύουν αυτό το λάδι από μόνα τους, μπορεί στην ουσία ο χρήστης να πληρώσει μόνο τη μεθανόλη και το ηλεκτρικό ρεύμα τα οποία κοστίζουν 0,23/λίτρο.

Πρακτικά με μια παραγωγή τρεις τόνους το μήνα, έχουμε απόσβεση 3.000 ευρώ».

http://goodnet.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...