16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Για την Αγία Σοφία

Ημερομηνία:

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει να καταργηθεί ως μουσείο και να μετατραπεί σε τζαμί για ψηφοθηρικούς λόγους.
Ο Αθηναϊκός τύπος ασχολήθηκε την εβδομάδα αυτή με τη σύναξη των προκαθήμενων των ορθοδόξων εκκλησιών που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 10/3/2014 στην Κωνσταντινούπολη. Ο οικουμενικός πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος επέλεξε να παρέμβει με εμφατικό τρόπο στην συζήτηση που διεξάγεται στην Τουρκία σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο πατριάρχης τόνισε πως η Αγία Σοφία που από το 1935 λειτουργεί ως μουσείο, πρόκειται να μετατραπεί πάλι σε χώρο λατρείας. Θα πρέπει να λειτουργήσει σαν εκκλησία διότι για αυτό χτίσθηκε . Ούτε ένα άρθρο δεν είδα στον τύπο από τους επισκόπους εν Ελλάδι να διαμαρτύρονται και να συμπαραστέκονται στον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ενώ ο κύπριος ευρωβουλευτής της Ορθόδοξης Κυπριακής Εκκλησίας κύριος Τάκης Χατζηγεωργίου κατέθεσε ερώτηση για το θέμα ζητώντας να μάθει κατά πόσο η κομισιόν συμφωνεί ή διαφωνεί με την άποψη πως εάν η Αγία Σοφία πρόκειται να μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό από αυτό πού είναι σήμερα αυτό πρέπει να είναι εκκλησία, προκειμένου να προστατευτεί η πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα.

Στην Κωνσταντινούπολη το σχέδιο προβλέπει  να ξαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία σαν τέμενος την Παρασκευή 30 Μαΐου, μία ημέρα μετά την επέτειο της άλωσης της Πόλης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Έντονη είναι η αντίδραση του οικουμενικού πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου αλλά και ευρωβουλευτών στα σχέδια του τούρκου πρωθυπουργού να μετατρέψει το σύμβολο του χριστιανισμού από μουσείο σε τζαμί πριν τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου. Ο τούρκος  πρωθυπουργός σκοπεύει ταυτόχρονα να επαναλειτουργήσει η θεολογική σχολή της Χάλκης.

Τώρα είναι κρίσιμη ώρα και ο πατριάρχης χρειάζεται συμπαράσταση για να πετύχει την πραγματοποίηση των ενεργειών του για τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο καθότι δεν δινετε στο πατριαρχείο για να λειτουργήσει ως ιερός ναός.

Πρέπει όλος ο χριστιανικός κόσμος να σταθεί στο πλευρό του πατριάρχη κκ Βαρθολομαίου.

Μετά τιμής

Ένας έλληνας χριστιανός ορθόδοξος

Μανώλης Καλλιγέρης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...