14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΔΕΗ: Ενέκρινε επενδύσεις άνω 200 εκατ. σε αιολικά

Ημερομηνία:

Πράσινο φως για επενδύσεις άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ σε αιολικά πάρκα, τις οποίες θα υλοποιήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της δεύτερης.

Πρόκειται για ένα μεγάλο αιολικό ισχύος 150 μεγαβάτ (MW) στη Ροδόπη και για δύο μικρότερα στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε κατ’ αρχάς το επενδυτικό πρόγραμμα της θυγατρικής της, όπως και το σχέδιο χρηματοδότησης για το μεγάλο αιολικό της Ροδόπης, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 180 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αυτό, ποσοστό 60% της χρηματοδότησης της επένδυσης, δηλαδή 108.000.000 ευρώ, θα προέρχεται από τράπεζα και ειδικότερα μέσω επιστολής πρόθεσης χρηματοδότησης (letterofintent). Το υπόλοιπο 40% (72.000.000 ευρώ) εγκρίθηκε να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τα οποία θα προέλθουν από εισφορά κεφαλαίων από τη ΔΕΗ. Για την κάλυψη της συμμετοχής της ΔΕΗ, θα εξεταστούν οι δυνατότητες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, σύναψης ομολογιακού δανείου κ.λπ.

Ως προς την εισφορά κεφαλαίων από τη ΔΕΗ για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής, αυτή θα εγκριθεί από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του μετόχου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., όταν αυτό απαιτηθεί, και πάντως αφού έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και πριν από την έναρξη κατασκευής των αιολικών πάρκων.

Σε ό,τι αφορά τα μικρότερα αιολικά πάρκα της Κρήτης, το Δ.Σ. της ΔΕΗ ενέκρινε δύο επενδυτικά προγράμματα για δύο αιολικά πάρκα ισχύος 7,5 μεγαβάτ το καθένα στη Σητεία (περιοχή Μονής Τοπλού), προϋπολογισμού 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Για τα δύο αυτά πάρκα εγκρίθηκε να ασκηθεί δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση της δυναμικότητας κατά 3,3 μεγαβάτ, με πρόσθετη κόστος 3,96 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

Σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα για επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, η ΔΕΗ ενημερώνει ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας αποφάσισε την καταρχήν έγκριση υλοποίησης της επένδυσης Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 150 MW, και συνολικού προϋπολογισμού Ευρώ 180εκατ., στη Ροδόπη, προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί από την ΡΑΕ η αξιολόγηση σχετικών αιτήσεων για χορήγηση Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Επίσης, στο πλαίσιο της πρότασης χρηματοδοτικής διάρθρωσης των εν λόγω επενδύσεων που ζητήθηκε από τη ΡΑΕ κατά τη συνήθη προβλεπόμενη διαδικασία, το ΔΣ αποφάσισε την καταρχήν έγκριση του σχεδίου χρηματοδότησης της επένδυσης ως ακολούθως:

– ποσοστό 60% της χρηματοδότησης να προέρχεται από τραπεζική χρηματοδότηση, και

– το υπόλοιπο 40% να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. που θα προέλθουν από εισφορά κεφαλαίων από τη ΔΕΗ Α.Ε. (όπως μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με σύναψη ομολογιακού δανείου κ.λπ.) Η εισφορά κεφαλαίων από τη ΔΕΗ Α.Ε. για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής θα εγκριθεί από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε., όταν αυτό απαιτηθεί, και πάντως αφού έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές αδειοδοτήσεις ή/και εγκρίσεις και πριν την έναρξη κατασκευής των Αιολικών Πάρκων.

Τέλος, το ΔΣ ενέκρινε:

– την επένδυση κατασκευής ενός Αιολικού Πάρκου στην Κρήτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 7,5 MW και συνολικού προϋπολογισμού Ευρώ 9.002.700, πλέον δικαιώματος προαίρεσης μίας ακόμα πρόσθετης Ανεμογεννήτριας έως 3,3 MW προϋπολογισμού Ευρώ 3.960.000, και

"google ad"

– την διενέργεια ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...