15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΥΠΑΤΙΑΣ – ΚΥΡΙΛΛΟΥ (φανταστικός)

Ημερομηνία:

« Υπατία [1] συ, που διδάσκεις στην Αλεξάνδρεια , είσαι σίγουρη πως: Όλες οι ιδέες σου είναι ορθές; Είσαι σίγουρη πως: Η γη δεν είναι ένα ρηχό πιάτο όπου κινούμαστε όλοι εκεί μέσα;. Διδάσκεις πως είναι στρογγυλή και πως υπάρχουν και άλλες πλανητικές υπάρξεις !! Όλα αυτά είναι αιρετικά. Είναι οι διαδόσεις του διαβόλου! Διαστρεβλώνεις τον άνθρωπο , τον κρατάς δέσμιο στα είδωλα..»

«Δεν είναι είδωλα αυτά, αξιοσέβαστε επίσκοπε Κύριλλε [2]. Είναι μνημεία που τα άφησαν για τις επόμενες γενιές οι Έλληνες! Με ρωτάς για τις ιδέες μου.. Δεν είναι ιδέες ,είναι γνώση που κατέχω έπειτα από πολύ μελέτη ..Γνωρίζετε πως διδάσκω μαθηματικά ,αστρονομία και νεοπλατωνική φιλοσοφία.. Όλοι οι μαθητές μου κατέχουν το “Γνώθι σ αυτόν”.. Βλέπουν τα φαινόμενα και ενεργούν μπροστά από αυτά.. Δίνουμε λογικές εξηγήσεις ,εμπεριστατωμένες απόψεις , δεν εθελοτυφλούμε στην αλήθεια..Mμιλάμε για το συμπάν! Μα ναι, το συμπάν υπήρχε και πριν από εμάς και θα υπάρχει και χωρίς εμάς. Δεν επηρεάζει εκείνο την ζωή μας ,εμείς προσπαθούμε να του δώσουμε σκοπό.
Εσείς , αξιοσέβαστε Κύριλλε , θέλετε να μυήσετε τον κόσμο στην άγνοια και στο σκοταδισμό .Ποιο θα ναι το όφελος; Να, τώρα διαδίδετε πως ο μόνος δρόμος για την λύτρωση του ανθρωπίνου γένους, είναι ο χριστιανισμός!
Μα ακόμα και αυτό το δόγμα ,δεν το υποστηρίζετε με επιχειρήματα που να σταθούν επάνω στην λογική του ανθρώπου.. Μου μοιάζετε άνθρωπος, αποφασισμένος να επιδιώξετε τα προσωπικά σας μίση αντί να ερευνήσετε την αληθινή πίστη του Ιησού χριστού. Δείτε τι γίνεται έξω στους δρόμους της Αλεξάνδρειας ,οι δικοί σας καίνε και ρημάζουν όλο τον πολιτισμό της Ελλάδος ,σκοτώνουν κάθε ένα που πιστεύουν πως είναι ειδωλολάτρης..

«Ναι σας βλέπω με την κλασική χλαμύδα των φιλοσόφων ,να διδάσκετε δημοσία στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, στους χριστιανούς και στους εθνικούς…Σας απαλλάσσει αυτό από την αίρεση;.Oχι αγαπητή μου.. Γιατί δεν μιλάτε για το θεό !…Μιλάτε για θεούς! Μιλάτε και υμνείτε το Σωκράτη ,τον πλάτωνα ,τον Διόφαντο, τον Απολλώνιο και ένα σωρό άλλους για να διδάξετε στα πλήθη την γνώση.. Να την διδάξετε συμφωνώ μα να διδάξετε πως ο θεός είναι ένας! …»

«Μα ποιος κατέχει αξιοσέβαστε επίσκοπε την γνώση του θεού.. Εδω καλύτερα είναι να μιλήσουμε για αγνωστικισμό.. Ο άνθρωπος μπορεί να συλλάβει αυτά που βλέπει.. Αυτά τα αόρατα ,τα άγνωστα σε εκείνον ,του είναι αδύνατον να τα κατανοήσει.. Αν όπως λέτε ο θεός είναι ένας ,δικαιολογήστε μου γιατί διώξατε τους Ιουδαίους από εδώ ,τους Νοβατιανούς, τους Αρειανούς ,τους Ναυατιανούς που είναι σχίσματα δικά σας.. Λύστε τι ταραχές ,μα με διάλογο. Εξηγήστε τους και διδάξετε τους τον μονοθεϊσμό σας.. Οχι το δόγμα σας.. Αφήστε τους ελεύθερους να αποφασίσουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν ..Διδάξτε την ομόνοια και την αγάπη όπως ακριβώς σας τα είπε ο Ιησούς Χριστός.. Ενώστε τους πολιτισμούς ,χωρίς να τους καταστρέφεται και φτιάξτε γέφυρες να οικοδομηθεί η γνώση και η λογική.. Μόνο με αυτή δομείτε ο λαός.. Μονο με αυτή κατανοεί..

Διδάσκω στους Μαθητές μου, καθημερινά στην αγωγή και λέγω ετούτο: Αν η αίρεση ,το δόγμα ,η θρησκεία, σας κάνει καλυτέρους ανθρώπους προς το συνάνθρωπο και μέσα σας ακολουθείστε την.. Αν όμως σας κάνει να παρεκκλίνετε από την φύση σας και να παίρνετε την μορφή αγρίου θεριού που θέλει να κατασπαράξει τα πάντα για να τραφεί , τότε αφήστε την..»

«Δεν διδάσκουμε άσκοπα πράγματα ,αγαπητή Υπατία .Είμαστε σίγουροι πως υπάρχει ένας θεος.. Ειμαστε σίγουροι πως η γη είναι επίπεδη.. Είμαστε σίγουροι πως όσοι παρεκκλίνουν από το χριστιανισμό είναι ζιζάνια ,κακοί σπόροι που αν δεν ξεριζωθούν θα μολύνουν και τον καλό σπόρο.. Ο κόσμος ολάκερος οφείλει να μας ακολουθήσει.. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει πολλά ,γιατί παρεκκλίνει της πορείας μας.. Δεν χρειάζεται να ξέρει πολλά γιατί δεν θα ελέγχεται μετά.. Αν δεν ελέγξουμε τον λαό θα οδηγηθούμε στην αναρχία ,στο χάος.. Οφείλω σαν πρώτος Επίσκοπος της Αλεξάνδρειας να διδάξω ετούτα..»

«Και θα καταργήσετε την ικανότητα του ανθρώπου να σκέφτεται; Θα του αφαιρέσετε την ικανότητα να ερευνά; Πρέπει τότε να καταργήσετε όλες τις επιστήμες που βρήκαμε κληρονομιά από τους Έλληνες.. Μαθηματικά ,φιλοσοφία, αστρονομία ,γεωμετρία ,φυσική, ιατρική και βιολογία.. Και να καθιερώσετε μια.. Την χριστιανική επιστήμη! Διδάξτε στου λαούς τους τωρινούς ,τους αυριανούς πως θα προσεγγίσουμε μια αόρατη παρουσία ..Που, αν όπως ισχυριζεστε λέτε πως υπάρχει ,απορώ πως θα προσεγγίσει ο άνθρωπος αυτήν την τελειότητα, με το φόβο διεσπαρμένο μέσα του..

Πετάξτε στα σκουπίδια την νόηση και την ελεύθερη βούληση !

Δεν θα αντέξω να δω τον κόσμο έτσι.. Δεν θα αντέξω να ζήσω στο σκοτάδι.. Κάψτε με και διαδώστε στον λαό που σας ακολουθεί πως είμαι μάγισσα!! Μια μάγισσα που έφερε σε απόδειξη πως η γη κινείται, τα άστρα υπάρχουν ,το συμπάν είναι τεράστιο ,πλανητικές υπάρξεις είναι και άλλες και δίδαξε μια νέα πλατωνική φιλοσοφία στις αίθουσες και στις αγωγές.. Μια φιλοσοφία που διδάσκει την κάθαρση μέσα από ένα ενάρετο βίο…»

« Όχι δεν θα σας κάνω Μάρτυρα αγαπητή μου.. Δεν θα σας θυσιάσω στον βωμό της αιωνιότητας. Θα σας ζητήσω μόνο να αποσυρθείτε από τα κοινά. Εγώ ως εκπρόσωπος του θεού θα συνεχίσω το έργο του ..Οι λαοί κάποτε θα ξέρουν μοναχά τον μονοθεϊσμό..

«Ας είναι ..ο χρόνος θα δείξει Επίσκοπε!!»

1* Η Υπατία (370-416 μ.Χ.) ήταν Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός. Έζησε και δίδαξε στην Αλεξάνδρεια όπου και δολοφονήθηκε από όχλο που αποτελούνται από φανατικούς χριστιανούς. Ο φόνος της Υπατίας περιγράφεται στα γραπτά του χριστιανού ιστορικού του 5ου αιώνα Σωκράτη του Σχολαστικού ως εξής σε μετάφραση: “Όλοι οι άνθρωποι την σεβόταν και την θαύμαζαν για την απλή ταπεινοφροσύνη του μυαλού της. Ωστόσο, πολλοί με πείσμα την ζήλευαν Με λίγα λόγια, ορισμένοι πεισματάρηδες και απερίσκεπτοι κοκορόμυαλοι με υποκινητή και αρχηγό τους τον Πέτρο, έναν οπαδό της Εκκλησίας, παρακολουθούσαν αυτή τη γυναίκα να επιστρέφει σπίτι της γυρνώντας από κάπου. Την κατέβασαν με τη βία από την άμαξά της, την μετέφεραν στην Εκκλησία που ονομαζόταν Caesarium, την γύμνωσαν εντελώς, της έσκισαν το δέρμα και έκοψαν τις σάρκες του σώματός της με κοφτερά κοχύλια μέχρι που ξεψύχησε, διαμέλισαν το σώμα της, έφεραν τα μέλη της σε ένα μέρος που ονομαζόταν Κίναρον και τα έκαψαν.” Αν και η κυρίαρχη άποψη είναι ότι ο Κύριλλος έδωσε την διαταγή για τη θανάτωσή της, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτός έδωσε τη διαταγή ή ήξερε την πρόθεση του όχλου.

2*Ο άγιος Κύριλλος Αλεξάνδρειας (περ. 378 – περ. 444) υπήρξε επίσκοπος Αλεξανδρείας μεταξύ των ετών 412 και 444. Πολυσυζητημένο είναι το θέμα της εμπλοκής του ή όχι στη δολοφονία της νεοπλατωνικής φιλοσόφου Υπατίας και στην υποκίνηση στάσεων και βίαιων εκδηλώσεων: κάποιοι μελετητές τον εμπλέκουν άμεσα στα γεγονότα αυτά ενώ άλλοι ελαχιστοποιούν το ρόλο και την ευθύνη του[1].Ανακυρήχτηκε άγιος από την Εκκλησία μας.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ