15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Δ. Κούρκουλας: Με πλήρη ασφάλεια η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Ημερομηνία:

Τη διαβεβαίωση ότι στο πλοίο όπου θα γίνει η υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας (μεταξύ της Κρήτης, της Μάλτας και της Ιταλίας) έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας και έχει υποστεί όλες τις απαραίτητες μετατροπές, παρείχε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας στη σχετική επερώτηση 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κούρκουλας επικαλέστηκε τις διαβεβαιώσεις των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων και του αρμόδιου Οργανισμού του ΟΗΕ και παρουσίασε σειρά στοιχειών, σύμφωνα με τα οποία το πλοίο έχει δεξαμενές χωρητικότητας 19.000 τόνων, χώρου, όπως είπε, υπεραρκετού για να χωρέσει τους 5.500 τόνους αποβλήτων, που θα παραχθούν από την υδρόλυση των 470 τόνων χημικών όπλων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, το πλοίο έχει φίλτρα άνθρακα για να αποτραπεί η διαφυγή αερίων και έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για την περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ για το θέμα του μονού πυθμένα του πλοίου σημείωσε ότι τα όπλα βρίσκονται μέσα σε κοντέινερ κάνοντας, όπως είπε, το θέμα άνευ ουσίας.
Οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν το θέμα ασφάλειας του πλοίου, καθώς αυτό είναι 39 ετών και έχει ξεπεράσει το όριο απόσυρσης πλοίων του ίδιου μοντέλου, ενώ διερωτήθηκαν γιατί δεν επιλέχθηκε η υδρόλυση στην ξηρά και στο έδαφος χωρών που εμπορεύτηκαν με την κυβέρνηση της Συρίας τα χημικά όπλα ή τις πρώτες ύλες παρασκευής τους. Μάλιστα καταλόγισαν στην κυβέρνηση «ενδοτισμό» και «απροθυμία» να εναντιωθεί στη διαδικασία και να θέσει το ζήτημα στους διεθνείς οργανισμούς.

«Δεν αισθανθήκαμε ότι υπάρχει κυβέρνηση με σπονδυλική στήλη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλής προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών.

Ο κ. Κούρκουλας απέκρουσε τον ισχυρισμό αυτόν, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έκανε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση απ΄όλες τις κυβερνήσεις που αφορά το θέμα, και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επενδύει στον παράλογο φόβο και τρομάζει τον κόσμο χωρίς λόγο» ενώ είπε πως δεν διαθέτει ο χώρος αυτός το μονοπώλιο της ευαισθησίας.

“Δεν ήρθα εδώ για να σας καθησυχάσω, άλλωστε είναι ευθύνη του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ο Οργανισμός με έδρα τη Χάγη είναι σε επαφή με την εθνική αρχή χημικών όπλων” – είπε ο κ.Κούρκουλας. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιάννης Σεϊμένης, επιθεώρησε το πλοίο, επιβεβαιώνοντας ότι ότι ο σχεδιασμός είναι άρτιος. Τα χημικά θα μπουν σε ειδικά δοχεία που θα τοποθετηθούν στο μεσαίο από τα πέντε καταστρώματα του πλοίου που είναι ερμητικά κλειστό, υπό αρνητική πίεση κατά τη διαδικασία αδρανοποίησης, ώστε να μην υπάρξει διαρροή, ενώ όπως είπε ρητά ο κ.Κούρκουλας “τίποτα δε θα πέσει στη θάλασσα ή στον αέρα”.

Ο αρμόδιος υφυπουργός ανέφερε επίσης πως και οι άλλες χώρες δείχνουν εμπιστοσύνη για την προστασία του περιβάλλοντος στον ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η διαδικασία.

Τέλος, καθησυχάζοντας τους φόβους που εκφράστηκαν για τους κινδύνους της επιχείρησης, ο κ. Κούρκουλας επισήμανε ότι υπάρχει αμυντικό τείχος προστασίας (με την κάλυψη από πολεμικά πλοία) σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...