22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ελλιπής χωροταξία – Απουσία μελετών και έργων στα Τομεακά Προγράμματα Χρηματοδότησης

Ημερομηνία:

Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Γιώργος Αγοραστάκης συνοδευόμενος από υποψήφιους του συνδυασμού της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης, επισκέφτηκαν χθες 16/4/2014 το Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και συζήτησαν με τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Στρογγυλό και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος θέματα σχεδιασμού και έργων για το Νομό Χανίων.

Ο κ. Στρογγυλός παρουσίασε τις θέσεις του ΤΕΕ στα σημαντικότερα ζητήματα του Νομού και ο κ. Αγοραστάκης αναφέρθηκε στον ελλιπή χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς και στην υστέρηση της Περιφέρειας στον προγραμματισμό και την υλοποίηση μεγάλων έργων που εντάσσονται σε τομεακά χρηματοδοτικά προγράμματα. και δήλωσε τα εξής:

«Το ζήτημα της ολοκλήρωσης του χωροταξικού – πολεοδομικού σχεδιασμού στην Περιφέρειά μας, όσο επίπονο και πολύπλοκο μπορεί να είναι, παραμένει ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για μια βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας, σε συνδυασμό και με την τραγική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου και δασολογίου. Η ύπαρξή του βοηθά στον σωστό αναπτυξιακό προσανατολισμό μιας περιοχής, αντιθέτως η έλλειψή του πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί ανασταλτικό ή αρνητικό παράγοντα στην αναπτυξιακή διαδικασία και πρόσφορο έδαφος για αυθαιρεσίες και διαπλοκή.

Δυστυχώς την ώρα που συζητείται η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού της Κρήτης, έχει θεσπιστεί ήδη η αλλαγή του με όρους καθαρά οικονομικούς. Η κεντρική θέση της κυβέρνησης, για την αποπληρωμή του χρέους και από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας έχει περάσει στην χωροταξία. Ήδη έχουν εισαχθεί δύο νέα «νομοθετικά εργαλεία», τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) και τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), με τα οποία υιοθετείται η ιδιωτική χωροταξία και καταργείται κάθε έννοια δημόσιου χωροταξικού σχεδιασμού.

Αλλά και σε ότι αφορά στα κατώτερα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, πολεοδομικές μελέτες κ.α.) δυστυχώς με κύρια ευθύνη των προηγούμενων περιφερειακών διοικήσεων το έλλειμμα στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων είναι μεγάλο. Έχουν εγκριθεί μόλις 3 ΓΠΣ / ΣΧΟΟΑΠ και τα 5 ΓΠΣ / ΣΧΟΟΑΠ (συμπεριλαμβανομένου και του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων) που είναι σε διαδικασία εκπόνησης έχουν «βαλτώσει» κυρίως λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης αλλά και πολιτικών παρεμβάσεων. Επιπλέον Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες & Διαχειριστικά Σχέδια, καθώς και η σύσταση των φορέων διαχείρισης για περιβαλλοντικά ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές ενώ έχουν ολοκληρωθεί το υπουργείο δεν προχωρά στη θεσμοθέτησή τους.

Σε σχέση με τις μελέτες και τα μεγάλα έργα υποδομών της Περιφέρειας είναι εμφανής η υστέρησή τους στο ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά προοιωνίζεται εξίσου προβληματική και στο νέο Προγραμματικό Πλαίσιο 2014-2020 (όπου σημειωτέον τα ποσά είναι περαιτέρω μειωμένα) δεδομένου ότι με ευθύνη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δεν συστάθηκε κανένα αναπτυξιακό σχέδιο στο οποίο να καθορίζονται οι προτεραιότητες για τη διεκδίκηση έργων και δεν υπήρξε κανένας συντονισμός στην προετοιμασία και την ωρίμανση των απαραίτητων μελετών και έργων που πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα».

Επίσκεψη σημερα στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης ΔΕΔΙΣΑ

Κλιμάκιο της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ με επικεφαλής τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Γιώργο Αγοραστάκη θα επισκεφθεί σημερα Πέμπτη 17-4-2014 και ώρα 12.30 το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Απορριμμάτων στο Ακρωτήρι και θα έχει συνάντηση με τη Δ/ση και το προσωπικό. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις αλλαγές που προωθούνται στην διαχείριση των απορριμμάτων και την ιδιωτικοποίηση του τομέα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ