20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας 2014 – Δέκα Χρόνια Ποδηλάτρεις – Δέκα χρόνια τα ίδια αιτήματα

Ημερομηνία:

Αυτό τον καιρό οι Ποδηλάτρεις συμπληρώνουμε 10 χρόνια δράσεων στα Χανιά. Τότε ήταν ελάχιστοι όσοι χρησιμοποιούσαν ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης μέσα στα Χανιά. Είναι προφανής πλέον η ραγδαία αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη μας. Αυτός ήταν ένας από τους σκοπούς της συλλογικότητάς μας όταν γεννήθηκε η ιδέα το 2004 στις 22 Σεπτεμβρίου (Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο).

Ένας παράλληλος στόχος ήταν να ενεργοποιηθεί ο Δήμος Χανίων να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλούς κίνησης των πεζών και των ποδηλατών στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, ελάχιστο μέτρο για μια χώρα με τόσα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα.

Όμως με τις διοικήσεις Βιρβιδάκη – Παπαδογιάννη και Σκουλάκη, όπως αποδείχτηκε, καμία ουσιαστική τέτοια κίνηση δεν έγινε. Καταργήθηκαν πεζοδρόμια για να κατασκευαστούν (τρα)πεζόδρομοι που γέμισαν αμέσως με τόσα εμπόδια, τραπεζοκαθίσματα, κινούμενα και σταθμευμένα οχήματα που έσπασαν την πλακόστρωσή τους και τα έκαναν επικίνδυνα για τους πεζούς.

Κατασκευάστηκε ένας επικίνδυνος, αποκομμένος, μη-χρηστικός ποδηλατόδρομος 150 μέτρων στην οδό Πειραιώς. Τοποθετήθηκαν ακατάλληλες κατασκευές στάθμευσης ποδηλάτων σε αρκετά μέρη της πόλης. Στο ίδιο διάστημα σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο μεταμορφώθηκε το κέντρο των πόλεων προς όφελος πεζών και ποδηλατών (χωρίς μάλιστα να υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία πίεσης από πολίτες).

Έτσι, δέκα χρόνια μετά, τα αιτήματά μας για δημιουργία υποδομών ασφαλούς κίνησης ποδηλατών και πεζών στα Χανιά παραμένουν όπως ακριβώς ήταν. Αναμένουμε από την νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για το κυκλοφοριακό της πόλης. Πάγιο και επίκαιρο πλέον αίτημα μας παραμένει η δημιουργία δίκτυου ποδηλατοδρόμων. Για
πρώτες ενέργειες, πάντως προσβλέπουμε σε άμεσες ενέργειες χωρίς ή με μικρό κόστος και ελάχιστη γραφειοκρατία. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας για τις πρώτες άμεσες ενέργειες:

  • Απελευθέρωση πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και πλατειών από οχήματα, τραπεζοκαθίσματα, αυθαίρετες κατασκευές κλπ εμπόδια για την κυκλοφορία των πεζών
  • Φωτισμός, ανεξίτηλος χρωματισμός και σήμανση των διαβάσεων πεζών, των σημείων με ράμπες και των στάσεων λεωφορείων (με προτεραιότητα σε περιοχές σχολείων) και παρεμπόδιση στάθμευσης πριν και επί αυτών (όπως προβλέπει και ο κ.ο.κ.). Προτείνουμε σε πρώτη φάση τοποθέτηση μόνιμων κορυνών και ενημερωτικών πινακίδων προς τους οδηγούς
  • Απελευθέρωση από τα σταθμευμένα οχήματα των οδών στις οποίες προβλέπονται οι ποδηλατικές λωρίδες (σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη) και των οδών από τις οποίες διέρχονται λεωφορεία.
  • Πραγματοποίηση εκδηλώσεων και δράσεων για την βιώσιμη κινητικότητα καθ’ όλη την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας (που ήδη διανύουμε…)

Ας δείξει με αυτές τις οικονομικά φθηνές ενέργειες η νέα δημοτική Αρχή τις προθέσεις και την ειλικρίνειά της όσον αφορά το κυκλοφοριακό στην πόλη. Σε όλη την δεκαετία των δράσεών μας οι δημοτικοί άρχοντες για να δικαιολογήσουν την απραξία τους επικαλούνταν μόνιμα ότι «η τοπική κοινωνία δεν είναι έτοιμη» (π.χ. να αφήσει το αυτοκίνητό). Η πραγματικότητα ήδη διαψεύδει τις προηγούμενες διοικήσεις.

Οι Ποδηλάτρεις παραμένουμε παρόντες στην διεκδίκηση των αιτημάτων των αδύναμων χρηστών των δημόσιων χώρων της πόλης μας. Πόσο μάλλον αυτόν τον καιρό που κλείνουμε δεκαετία και έχουμε εφηβική όρεξη για δράση αλλά και σχεδιασμό των επομένων βημάτων μας.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...