Γνωστοί καλλιτέχνες για τα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητής
Παντελής Θαλασσινός

Συνθέτης – ερμηνευτής

Η συμμετοχή μου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», όχι μόνο φέτος αλλά και επί σειρά ετών, είναι μια ευκαιρία να επικοινωνήσω τη δουλειά μου με το φυσικό της αποδέκτη, τον απλό, σκεπτόμενο άνθρωπο, το μεροκαματιάρη, τον άνεργο, τον ταπεινωμένο αγωνιστή, που συνεχίζει με υπερηφάνεια να ελπίζει και να ονειρεύεται, που γι’ αυτόν το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι μια γιορτή και μια όαση

 

πολιτικής επιμόρφωσης. Χαιρετίζω την ΚΝΕ που ακούραστα αγωνίζεται και οργανώνει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χώρας.(Ο Π. Θαλασσινός θα παίξει στο Φεστιβάλ την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στην κεντρική σκηνή)


Δημήτρης Μπάσης

Τραγουδιστής

 

40 χρόνια Φεστιβάλ! 40 χρόνια πολιτισμός υψηλής αισθητικής, που σκοπό δεν έχει μόνο να διασκεδάσει, αλλά και να αφυπνίσει. Μέσα από τα πολύ σπουδαία αφιερώματα, που έχει κάνει η ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια στο κοινωνικό τραγούδι, σε μεγάλους συνθέτες και ποιητές, αποδεικνύει ότι πολλές φορές τα τραγούδια βοηθάνε τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί τραγουδώντας, να αισθανθεί τη δύναμή του.

(Ο Δ. Μπάσης συμμετέχει την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη στο αφιέρωμα «Το τραγούδι του ξεριζωμού»).


Γιώργος Μαργαρίτης

Τραγουδιστής

 

Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στην ΚΝΕ που αγαπά το καλό λαϊκό τραγούδι και συμβάλλει εδώ και 40 χρόνια με τα Φεστιβάλ της στον πολιτισμό και στο να βρει ο λαός μας καλύτερες μέρες.

(Ο Γ. Μαργαρίτης ήταν στο Φεστιβάλ στο Αγρίνιο και την ερχόμενη βδομάδα θα είναι και στο Φεστιβάλ στα Γιάννενα).


Τάσος Γκρους

Συνθέτης

 

Είναι ευτυχής συγκυρία η συμμετοχή μου στο 40ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ με την παρουσίαση ενός έργου που δημιουργήσαμε με τον Γιάννη Πανουτσόπουλο και έχει τον τίτλο «ΦΥΛΑΞΟΥ».

Η βασική ιδέα αναφέρεται στην πορεία που είχε μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι ο Ελληνας που βρίσκεται εκτός των τειχών της εξουσίας από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα. Δεν είναι, όμως, ένας απλός κύκλος τραγουδιών αλλά έχει πάρει τη μορφή παράστασης, που θέλει να εκφράσει, μέσα από την εναλλαγή των μύθων και των τραγουδιών, τα βιώματα και τα συναισθήματα των απλών ανθρώπων. Θα ερμηνεύσει η Φωτεινή Βελεσιώτου και θα διαβάσει ο Γιάννης Πανουτσόπουλος. Κλείνοντας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Επιτροπή του Φεστιβάλ της ΚΝΕ που μας έκανε την τιμή να μας προσκαλέσει! Ενα φεστιβάλ που διαχρονικά προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες σε πολιτικό, ιδεολογικό και καλλιτεχνικό επίπεδο στη νεολαία της χώρας μας και όχι μόνο.

(Ο Τ. Γκρους συμμετέχει την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη με το πρόγραμμα «Φυλάξου! Μύθοι και τραγούδια για ζόρικους καιρούς»).

"google ad"


«Μυθωδία dell’ arte»

Μουσικοθεατρική ομάδα

 

Η «Μυθωδία dell’ arte» χαίρεται να στηρίζει φεστιβάλ που προάγουν τον πολιτισμό και μάλιστα έναν πολιτισμό προσιτό σε όλους. Ειδικά τη σημερινή εποχή, όπου ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια και τείνει να απομακρύνεται από τον προοδευτικό του ρόλο. Η «Μυθωδία dell’ arte» είναι μια μουσικοθεατρική ομάδα που συνδυάζει αρμονικά τη μουσική και τον λόγο δημιουργώντας ατμοσφαιρικές παραστάσεις με μύθους και παραμύθια… Η πρώτη παράσταση της ομάδας είναι αφιερωμένη στον Αίσωπο, οι λαϊκοί μύθοι του οποίου εμπνέουν, διδάσκουν και ταυτοχρόνως διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους. Κομμάτι της παράδοσής μας, ο Αίσωπος δεν αποτελεί μόνο προνόμιο των παιδικών μας χρόνων…

(Η «Μυθωδία dell’ arte» παρουσιάζεται την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη στον Παιδότοπο).


KollektivA

Μουσικό συγκρότημα

 

«Τον καιρό των αποφάσεων και η Τέχνη πρέπει να αποφασίζει». Η δική μας τέχνη έχει αποφασίσει να συνταχθεί με την πλευρά των καταπιεζόμενων, των «από κάτω». Εχει αποφασίσει, χωρίς μισόλογα, να εμπνέει το δίκαιο αγώνα τους για την ταξική απελευθέρωση. Είναι χαρά και τιμή μας, λοιπόν, που η καλλιτεχνική μας δημιουργία συμμετέχει στο μεγάλο ταξίδι του 40ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

(Οι KollektivA εμφανίζονται την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη στο μαθητικό στέκι).