14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Ελλάδα με το ΜΑΙΧ αναλαμβάνει το συντονισμό του Δικτύου για τη Μεσογειακή Διατροφή

Ημερομηνία:

Μετά από διαπραγματευτικές συναντήσεις η Ελλάδα αναλαμβάνει από 1 Μαΐου 2014 έως 30 Απριλίου 2015, το συντονιστικό ρόλο του Δικτύου των επτά χωρών, που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Δίαιτα στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Αγρό Κύπρου (Εμβληματική Κοινότητα) στις 28-29 Απριλίου 2014, και στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αρμόδιων Υπουργείων, φορέων και εμβληματικών κοινοτήτων της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Ελλάδας και Κροατίας αλλά και της Εθνικής Επιτροπής UNESCO, εγκρίθηκε η πρόταση του ΥπΑΑΤ για ανάληψη του συντονισμού του Δικτύου από την Ελλάδα με κέντρο συντονισμού το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Με αφορμή την επιτυχία αυτή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:

Η ανάληψη του συντονιστικού ρόλου της Μεσογειακής Διατροφής από την Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από την αναγνώρισή της ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από την UNESCO αποτελεί μια επιτυχία μακρόχρονων και σκληρών διαπραγματεύσεων του ΥπΑΑΤ. Μια επιτυχία που σηματοδοτεί την έναρξη συντονισμένων δράσεων και πρωτοβουλιών και από τις επτά χώρες, με στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση των αξιών της Μεσογειακής Διατροφής. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια κοινή επιτυχία, καθώς μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας ισχυρής και γόνιμης διακρατικής συνεργασίας”.

….”Τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδό μας, τα κρασιά μας, τα οπωροκηπευτικά μας, τα ψάρια μας, τα τυριά μας κ.ά. που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας των εξαγωγών μας, μπορούν να χρησιμεύσουν ως «καταλύτης» για τη διάχυση της Μεσογειακής Διατροφής και τη διάδοση της πληροφορίας και της γνώσης”.

Η προσπάθεια αυτή της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, ξεκίνησε το 2011, αμέσως μετά την αναγνώριση από την UNESCO, της Μεσογειακής Δίαιτας ως Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνέχεια της υποβολής σχετικού φακέλου υποψηφιότητας από τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο). Ακολούθησε δε διεύρυνση του Δικτύου με τη συμμετοχή της Κροατίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου. Από την πλευρά της Ελλάδας, η Κορώνη της Μεσσηνίας έχει επιλεγεί ως η Εμβληματική της Κοινότητα.

Στην πρόσφατη διακυβερνητική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η ελληνική αντιπροσωπεία εισηγήθηκε την ανάληψη από τη χώρα μας, για πρώτη φορά, του συντονιστικού ρόλου μεταξύ των επτά χωρών. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πρόταση οποία έγινε αποδεκτή, το ΜΑΙΧ, που διαθέτει την αναγκαία επιστημονική και ερευνητική εμπειρογνωμοσύνη, ορίζεται ως το συντονιστικό κέντρο (coordination point), προκειμένου οι επτά χώρες να αναλάβουν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, τόσο για τη διαφύλαξη, όσο και για τη διάδοση των αξιών της Μεσογειακής Διατροφής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Αριστείδης Σταματάκης, Δ/ντής του Εργαστηρίου Εδαφολογίας του ΜΑΙΧ, παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου καθώς και την πρόταση του για το συντονισμό των ενεργειών και την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων με στόχο τη διατήρηση της Μεσογειακής Διατροφής ως Άυλο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω της προβολής όλων των πτυχών του συγκεκριμένου τρόπου ζωής που στηρίζεται σε ένα διατροφικό μοντέλο με ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και την ευζωία και πλαισιώνεται από πολιτιστικά στοιχεία που περικλείονται στις παραδοσιακές μεθόδους και πρακτικές και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά.

Τέλος, οι επτά χώρες συμφώνησαν να οριστεί η 16η Νοεμβρίου ως Εμβληματική Ημέρα Μεσογειακής Δίαιτας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...