17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος» για το αλαλούμ με τη στέγαση των προσφύγων στο Π.Ψυχιατρείο

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος» για το θέμα των προσφύγων που έχουν εγκαταλειφθεί τους τελευταίους 4 μήνες στα Χανιά. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Την Παρασκευή το απόγευμα άνδρες της Ασφάλειας Χανίων ενημέρωσαν τους Σύριους πρόσφυγες ότι πρέπει να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο που διαμένουν, όπως είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη του Εισαγγελέα με την Περιφέρεια και την Αστυνομία που είχε προηγηθεί. Ενώ η αρχική απόφαση της Περιφέρειας ήταν να μείνουν στο ξενοδοχείο για 10 ημέρες, έχουν περάσει 4 μήνες χωρίς να αποζημιώνεται ο ιδιοκτήτης και χωρίς να έχει δοθεί απάντηση από κανέναν υπεύθυνο φορέα για που μπορούν να φιλοξενηθούν.

Στην απόφαση του εισαγγελέα υπήρχε και η πρόταση να μεταφερθούν σε κτίριο του Ψυχιατρείου. Εδώ όμως αρχίζει ο φαύλος κύκλος μιας χαοτικής κατάστασης, αφού η τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου δύο μέρες πριν είχε δημοσιεύσει έκθεση στην οποία περιέγραφε το κτίριο του Ψυχιατρείου ως ακατάλληλο να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες.

Το βράδυ της Παρασκευής κατόπιν συνεννόησης με τον Διοικητή του Νοσοκομείου και το Δ/ντή Τεχνικών υπηρεσιών, μια επιτροπή επισκέφτηκε το κτίριο του Ψυχιατρείου και διαπίστωσε ότι η είναι σε καλή κατάσταση, όμως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης . Είναι όμως αξεπέραστα τα προβλήματα αυτά ώστε να απορριφτεί εξ αρχής κάθε σκέψη μεταφοράς των προσφύγων; Πόσο χρόνο θα χρειαζόταν τα συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΧ για να λύσουν στα βασικά τους σημεία τα παραπάνω προβλήματα ,αφού περίπου 150 μέτρα πιο κάτω λειτουργούν τα κτίρια του Ψυχιατρείου στα οποία στεγάζονται το ΕΚΑΒ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ;

Τεχνικά προβλήματα υπάρχουν, όπως και νομικά. Όμως πάνω απ όλα υπερτερεί ο ηθικός νόμος να θέσεις σε προτεραιότητα τη στέγαση 47 παιδιών και των οικογενειών τους. Με ποια ανθρωπιστική αρχή αποφασίζεις να τα πετάξεις στο δρόμο παγιδευμένος στην αντιφατικότητα ιδιοκτησιών, ΤΑΙΠΕΔ, αρμοδιοτήτων κλπ;

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έλειψε η πολιτική βούληση να λυθεί επί της ουσίας το πρόβλημα. Είναι τελείως παράλογο να υπάρχουν δεκάδες κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, το Δήμο, την Εκκλησία, το Πολυτεχνείο, τα οποία σαπίζουν στη κυριολεξία στο πέρασμα των χρόνων και την ίδια στιγμή οι απόκληροι των πολέμων και της οικονομικής εξαθλίωσης, να εγκαταλείπονται στους δρόμους και στα παγκάκια. Καιρός λοιπόν Δήμος, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επιδιορθώνοντας άμεσα τα προβλήματα λειτουργίας του κτιρίου. Διαφορετικά είναι ρεζίλι και όνειδος για όλη τη κοινωνία. Ας διδαχτούμε από την Αντιγόνη… Ας αντιδράσουμε επιτέλους.

Η ανακοίνωση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων

Να υπενθυμίσουμε ότι στο έγγραφο με θέμα: «Περί ασφαλούς λειτουργίας κτηρίων του Θ.Ψ.Π. Χανίων», ο διευθυντής της Ενιαίας Τεχνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Αγιος Γεώργιος» (7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης) σημειωνόταν σχετικά με την ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων τα εξής:

«Ολα τα κτήρια έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους εδώ και μία δεκαετία περίπου. Ως εκ τούτου όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των κτηρίων και κυρίως οι κεντρικές παροχές (επειδή κανένα κτήριο δεν λειτουργεί ανεξάρτητα), δηλαδή κεντρική παροχή ρεύματος, παροχή νερού, εσωτερικές αποχετεύσεις, εξωτερικές αποχετεύσεις, εσωτερικές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, κεντρική αποχέτευση, χρειάζονται αντικαταστάσεις.

Πρέπει να γίνουν επισκευές και αντικαταστάσεις στα είδη υγιεινής, λόγω μακροχρόνιας αδράνειας στη χρήση τους. Για να γίνουν όλες αυτές οι εργασίες απαιτούν εξωτερικά εξειδικευμένα συνεργεία και υλικά, και βεβαίως δεν επαρκεί ένας όροφος κτηρίου για να στεγάσει 140 ανθρώπους.

* Ολοι σχεδόν οι χώροι είναι γεμάτοι με χρεωμένα υλικά και θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλους ασφαλείς χώρους.

* Ολοι οι χώροι δεν έχουν καθαριστεί εσωτερικά εδώ και μία δεκαετία, οπότε δεν μπορούν να διαβιώσουν άνθρωποι και παιδιά χωρίς γενικό καθαρισμό και απολυμάνσεις.

* Ολες αυτές οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συνεχή συντήρηση, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω φόρτου εργασίας.

* Το βασικότερο όμως πρόβλημα είναι αυτό της ασφάλειας των κτηρίων. Κανένα κτήριο δεν διαθέτει αυτόματα συστήματα πυρανίχνευσης-πυρόσβεσης (όταν διέμεναν ασθενείς υπήρχε 24ωρη βάρδια προσωπικού), τα οποία είναι απόλυτα αναγκαία τη στιγμή που θα στεγαστεί μεγάλος αριθμός ατόμων συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων.

Είναι απόλυτα αναγκαίο να γίνει εγκατάσταση συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας προκειμένου να προστατευτούν, αν γίνει η μεταφορά, οι μετανάστες, διότι το κτήριο μετατρέπεται αυτόματα σε ξενώνα και όχι βέβαια νομότυπα επειδή όλα τα κτήρια είναι αυθαίρετα.

"google ad"

Η υπηρεσία μας πάνω στο θέμα ασφάλειας δεν αναλαμβάνει καμιά ευθύνη».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...