17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η σύσκεψη φορέων και ανένταχτων για πλατύ ενωτικό δημοκρατικό πατριωτικό μέτωπο

Ημερομηνία:

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΠΛΑΤΥ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ  ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΚΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΒΑΣΙΚΗΣ/ΕΘΝΙΚΟΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΚΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΙΣ 23/24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1990Μετά από ανοιχτό κάλεσμα της ΔΗ.ΠΑ.Κ και πρωτεργατών του αντιβασικού και ενάντια στην εξάρτηση αγώνα, πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 2014 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων η πρώτη σχετική σύσκεψη με φορείς και ελεύθερα σκεπτόμενους Χανιώτες από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, εκπρόσωποι του Ε.ΠΑ.Μ Χανίων και της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τον Δήμο, στελέχοι των ΑΝΕΛ, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Κρήτης, κληρικοί φίλοι και συμπαραστάτες  στον δίκαιο αγώνα της ΔΗ.ΠΑ.Κ, γνωστοί για τις δράσεις αλληλεγγύης και τους αγώνες τους όπως ο παπά Αποστόλης (θρυλική μορφή του αντιβασικού κινήματος) και παπά Δημήτρης (με υποδειγματική επίσης ανθρωπιστική δράση και προσφορά ψυχής) και αρκετοί ανένταχτοι συμπολίτες μας και φίλοι μας,  που τίμησαν με την συμμετοχή τους αυτή την προσπάθεια.

Στην αρχή έγινε σύντομη ιστορική αναδρομή από τον πρόεδρο του τότε Συλλόγου των Δασκάλων Μανούσο Σπυριδάκη και συμπληρωματική από τον τότε αντιπρόεδρο Κώστα Ντουντουλάκη, διωχθέντες και δικασθέντες  για τις δράσεις τους, επί  τρεισήμισι μήνες, στην «δίκη των 28».

Η γνωστοποίηση προς νεότερους  της ιστορικής αλήθειας, αφορούσε  την απόφαση του φθινοπώρου 1989 του ΔΣ του εν λόγω Συλλόγου να στείλει κάλεσμα στην επικείμενη Συνέλευση των αντ/πων του Εργατ. Κέντρου για ανασυγκρότηση του, σε παρακμή τότε ευρισκόμενου, αντιβασικού κινήματος εξαιτίας της επικείμενης , νέας επαίσχυντης κυβερνητικής συμφωνίας για διατήρηση ως το 2040 των ξένων βάσεων του θανάτου. Ανεπιθύμητων λόγο της εθνικής υποτέλειας στις αποφάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και της χρήσης τους σε πολεμικές εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος των γύρω φίλων λαών, αλλά και ως εστία ανεξέλεγκτης μόλυνσης και επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων των Χανίων.

Κεντρική νέα ιδέα του τότε καλέσματος ήταν μια πλατιά παλλαϊκή (μακριά από κομματικές σκοπιμότητες) οργάνωση ενός ενωτικού κινήματος με ισότιμη συμμετοχή, όσο γίνεται περισσότερων κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων.

Κάτι που έγινε πραγματικότητα με την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης αντ/πων των Σωματείων του τότε Εργατικού Κέντρου και η επιτροπή που δημιουργήθηκε από δεκάδες τοπικούς φορείς, διοργάνωσε μαζικές αντιβασικές διαδηλώσεις, όπως μια εβδομάδα πριν από τα γεγονότα της Νομαρχίας στις 17 Ιουλίου 1990 έγινε μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία εκατοντάδων αυτοκινήτων, άνω των 1.500 συμπολιτών μας, με συμβολικό αποκλεισμό των αμερικάνικων βάσεων.

Ο πρόσφατος τριήμερος αποκλεισμός των Βάσεων παρόλη την σοβαρότητα του θέματος της υδρόλυσης,  δεν μπόρεσε να έχει αντίστοιχη με την τότε, προετοιμασία και επιτυχία και οι συμμετέχοντες φορείς και κόμματα στο συντονισμό του θα πρέπει να μας απαντήσουν εάν είναι σύμφωνοι με τα φαινόμενα αποκλεισμού και αποπροσανατολισμού που παρουσιάστηκαν.

Ως ΔΗ.ΠΑ.Κ Χανίων μέχρι τώρα, επιδιώξαμε συνεργασίες με όλα τα κόμματα και φορείς που μιλούν κατά της υποτέλειας και της πολιτικής των μνημονίων που λεηλατεί τις ζωές μας και των τόπο μας.

Επιδιώξαμε ενότητα δράσεων και αντίστασης, συμμετείχαμε ενεργά , όσο μας επέτρεψαν οι δυνάμεις μας, σε ότι μας ζητήθηκε και ποτέ δεν διεκδικήσαμε προβολή και αναγνώριση. Όμως, σε αυτή την περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να κοινοποιήσουμε την δυσαρέσκειά μας, από τον τρόπο που υλοποιήθηκε ο τριήμερος αποκλεισμός των βάσεων  για να εκφράσει την έντονη αντίθεση κατοίκων της Κρήτης στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Το μεσημέρι της πρώτης μέρας μάλιστα δεχτήκαμε λεκτική επίθεση και μας ζητήθηκε να κατεβάσουμε το ενυπόγραφο πανό της ΔΗΠΑΚ διότι, σε μια άκρη του είχε το αστέρι σύμβολο του σιωνισμού εξισώνοντας το με τον αγκυλωτό σταυρό των ναζί, που όπως και αυτοί τότε, διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Ένας συμβολισμός που εμφανίζεται σε πολλές διαδηλώσεις ανά τον κόσμο, ενάντια στην θηριωδία που διαπράττει το Ισραήλ πολλά χρόνια τώρα, χωρίς τιμωρία στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Μας δήλωσαν ότι…δεν ήθελαν σημαίες(!!!) χωρίς όπως μας είπαν μέλη του συντονιστικού τις επόμενες μέρες  να υπάρχει τέτοια συμφωνία. Ποιοι είναι αυτοί που απείλησαν να κόψουν το πανό μας επειδή όπως είπαν προσβάλει ένα κράτος και μια σημαία όταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν σέβονται την Ελληνική!!! Ποιούς υπερασπίζονται όταν όλες οι παλαιστινιακές οργανώσεις:

1. Δεν  αναγνωρίζουν το χτισμένο με βία και αίμα μέσα στην δική τους γη «Κράτος» Ισραήλ που , ας θυμηθούμε, η Ελλάδα το αναγνώρισε με τον Σαμαρά υπ. εξ. επί Μητσοτάκη, το 1992 και μόνο…

2. Καταγγέλλουν το κράτος του Ισραήλ ως ρατσιστικό και εγκληματικό απέναντι στον λαό της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

"google ad"

Γιατί άσκησαν επίσης κριτική στα γραφόμενα ενός ακόμα ενυπόγραφου πανό, άλλου πολιτικού φορέα και αν είναι ικανοποιημένοι από την οργάνωση την μαζικότητα του κόσμου αλλά και την ανάδειξη του θέματος από τους εκλεγμένους άρχοντες που παρουσιάστηκαν να κάνουν δηλώσεις στα κανάλια από το σημείο αποκλεισμού.

Εμείς στην ΔΗ.ΠΑ.Κ δεν αποπροσανατολιζόμαστε, γνωρίζουμε ότι, όπως  λέει και το φυλλάδιο για το κάλεσμα της ιστορικής διαδήλωσης της 23/7/1990  που υπέγραφαν όλοι οι τότε φορείς (ΤΟΠ.ΑΥΤΟΔ/ΣΗΣ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΔΙΚΗΓΟΡ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ,ΕΚΑΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΕΒΕ, ΤΕΕ,ΕΠΙΤΡ.ΕΙΡΗΝΗΣ,ΕΚΠΡ/ΠΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ κλπ)

«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ! ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ!»

Αν θέλουμε λοιπόν και σήμερα, ο κάθε λογής αγώνας κατά των χημικών, κατά του ξεπουλήματος , κατά της κοινωνικής εξαθλίωσης κατά των πολέμων της νέας καπιταλιστικής τάξης στην Συρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, αφενός να αγκαλιάζει πλατιά λαϊκά στρώματα και να ασκεί όσο γίνεται πιο αποτελεσματικές πιέσεις σε κυβέρνηση, τρόικα, ελίτ εξουσίας, αφετέρου να έχουμε σωστούς στόχους που δεν αποπροσανατολίζουν, δεν διασπούν, δεν σπέρνουν απογοήτευση, αλλά ενώνουν και οδηγούν σε μιαν άλλη πορεία προς όφελος του λαού μας και της πατρίδας μας, τότε κάθε τέτοιος σημερινός αγώνας, είναι για να πάρει ο ίδιος ο λαός τις τύχες του στα χέρια του, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο με κατάκτηση θεσμών αυθεντικής λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας!

ΚΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

,*ΑΦΕΝΟΣ ΣΑΦΕΣ ΟΡΑΜΑ  ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΩΣ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ, ΠΩΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΌ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΞΩΕΘΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (ΕΕ/ΗΠΑ/ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ/ΝΑΤΟ κλπ)

*ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΠΩΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΟΚΤΑ  ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ ΕΘΝΙΚΟΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΚΟ, ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΌ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΠΛΑΤΙΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ.

Και επίσης σημαίνει ότι: Η διεθνής  βοήθεια και αλληλεγγύη στον αγώνα κάθε λαού έχει νόημα για να μείνει και να μην χάσει την πατρίδα του και ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΦΥΓΉ, στην προωθούμενη από τον απάνθρωπο διεθνοκαπιταλισμό μετανάστευση, στο λαθρεμπόριο ανθρώπων, που εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια δημιουργίας και υποδαύλισης φυλετικών, θρησκευτικών, εθνικών, μειονοτικών κλπ αντιθέσεων.

Τέλος, αποφασίστηκε ομόφωνα να κάνουμε την Τρίτη 29/7/2014 σε κεντρικό μέρος των Χανίων εκδήλωση καταγγελίας της φασιστικής ρατσιστικής γενοκτονίας στην Γάζα, με παράλληλη καταγγελία της ενεργούμενης υδρόλυσης και του ρόλου των βάσεων σε αυτήν και σε βάρος της διεθνούς ειρήνης,  να μοιράζουμε φυλλάδια σε ελληνικά και αγγλικά, προς Έλληνες και ξένους, να απευθυνθούμε και σε άλλους φορείς,  να οργανώσουμε πλατύτερα μέτωπα δράσεων.  Να συμμετάσχουμε στην κίνηση κατά του ξεπουλήματος των ακτών κλπ.

 ΔΗΠΑΚ-Ανένταχτοι Πολίτες των Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...