12.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

“Η 8η Εβδομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου συναντά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους” στα Χανιά [βίντεο]

Ημερομηνία:

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου TrèsCourt είναι ένα φεστιβάλ χωρίς σύνορα, με προβολές ταινιών πολύ μικρού μήκους κατά τη διάρκεια 9 ημερών, ταυτόχρονα σε σχεδόν εκατό πόλεις της Γαλλίας και 28 άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στα Χανιά το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό κέντρο Χανίων στις 4,5 και 6 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο και διοργανώνεται μετά από πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Ομάδας Χανίων (ΚΙΝΟΧ), του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Χανίων και του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές αναφέρουν ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα φιλοξενεί και ψηφίζει για το 16ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφουν ταινιών πολύ μικρού μήκους. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φεστιβάλ είναι ότι τρέχει ταυτόχρονα σε 108 διαφορετικές πόλεις και σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πιο αναλυτικά:BottomofForm

«To φεστιβάλ ιδρύθηκε το 1999 στην Γαλλία και όπως λέει και ο τίτλος, σε αυτό διαγωνίζονται ταινίες όχι μεγαλύτερες από 3 λεπτά (χωρίς τους τίτλους), ενώ οι συμμετοχές προέρχονται από όλες τις χώρες του κόσμου, αντιπροσωπεύοντας όλα τα κινηματογραφικά είδη (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, μουσικά βίντεο κ.α.).

Περίπου 50 φιναλίστ ανάμεσα σε πάνω από 2000 συμμετέχουσες, πολύγλωσσες ταινίες, οικονομικές σε προϋπολογισμό, αλλά πλούσιες σε ιδέες, φαντασία, και δημιουργική πνοή προερχόμενη από όλες τις γωνιές του κόσμου.

Με την ολοκλήρωση των προβολών και την λήξη του διαγωνιστικού μέρους το κοινό καλείται να αναδείξει τις νικήτριες ταινίες για την απονομή των διεθνών βραβείων.

Πέρα όμως από το ίδιο το γεγονός, το φεστιβάλ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για την μελλοντική συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο, κυρίως των νέων, που μέσα από τα ίδια τους τα σχολεία μπορούν να δημιουργήσουν με την σειρά τους τις δικές τους μικρές ταινίες».

Δείτε το τρέιλερ του φεστιβάλ:

[youtube id=”DJHh3ycFDzc” width=”620″ height=”360″]

Πέραν αυτού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Γαλλοφωνία, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Institutfrançais, παρουσιάζει για όγδοη συνεχή χρονιά την Εβδομάδα Περιοδεύοντος Γαλλικού Κινηματογράφου: Στα Χανιά θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά από τις 4 έως τις 6 Μαΐου με μια επιλογή από έξι ταινίες με ελληνικούς υποτίτλους που απευθύνονται στους καθηγητές και τους συνεργάτες του Ινστιτούτου. Η προβολή θα είναι δωρεάν.

Όπως αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση οι προβολές αυτές αποτελούν μία ευκαιρία για, «μια προσέγγιση και γνωριμία με το σύγχρονο και δυναμικό Γαλλικό Cinéma για τους ενήλικες αλλά και για τους μαθητές των Χανίων, όπου θα αποτελέσει ένα κίνητρο για δημιουργία. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία μετά την προβολή, να πραγματοποιήσουν χειροτεχνήματα, ζωγραφική, κολλάζ και με αφορμή την ταινία να δημιουργήσουν μέσα από την δική τους ματιά.

"google ad"

Πρόκειται για ακόμα ένα πολιτιστικό γεγονός που φέρνει κοντά την Ελλάδα με τη Γαλλία, χώρες με κοινές πολιτιστικές ρίζες και σύγκλιση σε πολλές σημαντικές περιόδους της ιστορίας».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

•Κυριακή 4 /5/2014
10.30 – 12.00 Προβολή ταινίας για μικρά παιδιά
12.00 – 13.30 Προβολή ταινίας για εφήβους
18.30 Τελετή έναρξης / εγκαίνια/…
19.00 Προβολή ταινιών του Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους
21.30 Ψήφισμα
22.00 Κέρασμα

[youtube id=”V9JqfYWUpvM” width=”620″ height=”360″]

•Δευτέρα 5/5/2014
9.00 – 11.00 Προβολή ταινίας για παιδιά Δημοτικού
11.30 -13.00 Προβολή ταινιών Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους
16.30 – 18.00 Προβολή ταινίας για εφήβους
18.30 – 20.00 Προβολή ταινίας για ενήλικες
20.00 – 22.00 Προβολή ταινίας για ενήλικες
22.00 – 24.00 Προβολή ταινίας για ενήλικες

•Τρίτη 6/5/2014
9.00 – 11.00 Προβολή ταινίας για μικρά παιδιά
11.30 -13.00 Προβολή ταινιών πολύ μικρού μήκους
20.00 – 21.00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους της ΚΙΝΟΧ
21.00 – 23.00 Προβολή ταινιών του Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους.

Από την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ στο youtube, δείτε μικρού μήκους ταινίες εδώ: youtube.com/user/trescourttv

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...