18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ιταλοί φοιτητές στα Χανιά για εργαστήριο μελέτης σημείων της πόλης

Ημερομηνία:

Πάνω από τριάντα Ιταλοί φοιτητές αρχιτεκτονικής από το πανεπιστήμιο της Γένοβα βρίσκονται αυτή τη βδομάδα στα Χανιά για ένα εργαστήριο μελέτης της πόλης των Χανίων. Οι φοιτητές υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Franz Prati (google search) του πανεπιστημίου της Γένοβα, μελετούν πέντε σημεία της πόλης με σκοπό την σχεδίαση και παρουσίαση ιδεών και μακετών για την αποκατάσταση και βελτίωση περιοχών με γνώμονα τον σεβασμό στο ιστορικό παρελθόν της πόλης και τις ανάγκες των πολιτών σήμερα για ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα τα σημεία που μελετούνται είναι τα τείχη της παλιάς πόλης, ο ποταμός Κλαδισού στο σημείο εκβολής του και η παραθαλάσσια ζώνη, η παραλία και περιοχή του Κουμ Καπί, η περιοχή των Ταμπακαριών και ολόκληρη η περιοχή των Αγίων Αποστόλων.

Αγώνας της Κρήτης facebook page Gallery



Η όλη ιδέα ξεκίνησε, σύμφωνα με τον καθηγητή Franz Prati όταν ο ίδιος επισκέφτηκε την πόλη των Χανίων πριν από περίπου ένα χρόνο και παρατήρησε τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά της. Επιχειρήθηκε κι επιτεύχθηκε συνεργασία του πανεπιστημίου της Γένοβα μαζί  με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου μετά και από την παρέμβαση της φοιτήτριας του Χαράς Μαρία Λαϊνάκη η οποία σήμερα ζει και εργάζεται στα Χανιά. Οι φοιτητές, οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών τους, έφτασαν στα Χανιά την Δευτέρα 12 Μαΐου την οποία ημέρα αφιέρωσαν στο να περπατήσουν γύρω από τα σημεία και να γνωρίζουν καλύτερα τις περιοχές από κοντά. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες των 2 έως 4 ατόμων και κάθε ομάδα αναπτύσσει την δική της ιδέα γύρω από μία περιοχή ενώ κάθε περιοχή μπορεί να δουλεύεται από παραπάνω από μία ομάδα φοιτητών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Franz Prati τα Χανιά είναι μία πόλη η οποία συνδυάζει ένα πλούσιο ιστορικά αρχιτεκτονικό υπόβαθρο με πληθώρα επιρροών, θραύσματα πολλών και διαφορετικών πολιτισμών και το στοίχημα της όλης προσπάθειας είναι η ανάδειξη των περιοχών αυτών αποφεύγοντας την αποστειρωμένη, τύπου “ντίσνευλαντ” αρχιτεκτονική παρέμβαση που συνηθίζει να χρησιμοποιεί αποκλειστικά συνθετικά και μοντέρνα υλικά και να μην σέβεται τα παραδοσιακά στοιχεία μίας κατασκευής. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και η διατήρηση αυτών σε συνδυασμό με την ιστορία του τόπου και τις ανάγκες των πολιτών σήμερα είναι η χρυσή τομή την οποία οι φοιτητές μαζί με τους καθηγητές που τους συνοδεύουν προσπαθούν να επιτύχουν.

Σημειώνει όμως ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα ειδικά σε ένα περιβάλλον βαριάς οικονομικής κρισής παρ’ όλα αυτά όμως επισημαίνει ότι οι μελέτες πρέπει να γίνονται με σκοπό έναν μακροπρόθεσμο σταθερό προγραμματισμό τους και υλοποίησή τους. Ενθουσιασμένος ειδικά από την περιοχή των Ταμπακαριών υπογράμμισε την σημαντικότητα της περιοχής και τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν με σεβασμό στην ιστορία και την εργατική παράδοση της, αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά κτήρια και τα εργαστήρια, δημιουργώντας χώρους πρόσβασης στους πολίτες, κέντρα τέχνης και μουσικής και άλλες υποδομές οι οποίες θα αποτελούσαν ένα μεσογειακό κέντρο με τεράστιο ενδιαφέρον για πολλές καλλιτεχνικές ομάδες και λαούς της Ευρώπης αλλά και του κόσμου ολόκληρου.

Οι φοιτητές βρίσκονται καθημερινά συζητώντας, ανταλάσσοντας ιδέες και σχεδιάζοντας τις αρχικές μελέτες στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου ενώ το Σάββατο 17 Μαΐου στις 6 το απόγευμα στον συνεδριακό χώρο του Κέντρου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση αυτών των ιδεών και τα πρώτα σχέδια. Κατά την επιστροφή τους στην Γένοβα, οι φοιτητές σε συνεργασία με τους καθηγητές και μεταπτυχιακούς θα αναπτύξουν περαιτέρω κάποιες επιλεγμένες εργασίες, οι οποίες και θα δουλευτούν περαιτέρω, τελειοποιώντας την μελέτη τους, με σκοπό την τελική τους παρουσίαση τον Σεπτέμβριο στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου σχολών αρχιτεκτονικής της Ευρώπης που κάθε χρόνο παραγματοποιείται στα Χανιά και το οποίο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νίκος N.Αγγελάκης
Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ