15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη

Ημερομηνία:

Αν η ιστορία δεν μπορεί να γίνει συνείδηση, τότε οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες, οι επαναστάσεις θα έχουν τη μοίρα του Σίσυφου.

Αν η μνήμη προσωπική και συλλογική αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προσωπικής και κοινωνικής συνειδητοποίησης, αν η Λήθη συνιστά αναπηρία της παροντικής συνείδησης και έλλειμμα αυτοκατανόησης.

Τότε:   υπέρβαση του παρόντος, η αλλαγή του παρόντος, κοινωνικού, πολιτικού, πολιτιστικού, προϋ­ποθέτει τη Μνήμη και την αξιοποίησή της.

Οι λαοί μπορούν να πάψουν να είναι συνεργοί, συμμέτοχοι, συναυτουργοί στην αναπαραγωγή της πολιτικής και πολιτιστικής τους υποτέλειας, παθητικά θύματα των πολιτικών και των μέσων μαζικής ύπνω­σης και εκπόρνευσης.

Αν για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει να τον γνω­ρίζεις, τότε η Μνήμη αποτελεί αναντικατάστατη προϋ­πόθεση της Αλλαγής.

Ελβετικά παιχνίδια πολέμου με φόντο το τέλος του Ευρώ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της 30ης  Σεπτεμβρίου στην εφημερίδα της Λωζάνης Matin Dimanche, περί τα μέσα Αύγουστου ο Ελβετικός Στρατός πραγματοποίησε μια περίεργη στρατιωτική άσκηση, βασισμένη σε σενάρια ευρείας οικονομικής κατάρρευσης, βίαιων εξεγέρσεων και μαζικών μεταναστεύσεων εντός της ΕΕ.

Σε ένα εξ αυτών με την ονομασία «Saonia», που αντιστοιχεί στην περιοχή Jura των Δυτικών Άλπεων, οι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζουν επιθέσεις στην Ελβετία για να ανακτήσουν χρήματα που είχαν προφανώς αποσπαστεί από τη Γαλλία. Σε μία άλλη επιχείρηση με την ονομασία «Duplex – Barbara», προβλέπονταν οι πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης μίας τριπλής εισβολής στο Νωσατέλ, τη Λωζάνη και τη Γε­νεύη. Το γκροτέσκο των σεναρίων, όμως, υπερασπίστηκε (!) ο Antoine Vielliard, κυ­βερνήτης της γαλλικής περιοχής από όπου φέρονται να πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις επί ελβετικού εδάφους, ενώ αντιθέτως ο Daniel Berger, διοικητής της Ελβετικής Ταξιαρχίας Τεθωρακισμένων προσπάθησε να υποβαθμίσει την ιδιαιτε­ρότητα της απειλής.

Αυτό, όμως, δεν είναι το πρώτο φανταστικό σενάριο που επεξεργάζεται ο Ελβετι­κός Στρατός, καθώς πέρυσι πραγματοποιήθηκε μια άσκηση με την παραδοχή ότι ένα τεράστιο κύμα προσφύγων εισέρχεται στη χώρα μετά την κατάρρευση του Ευρώ και το επακόλουθο χάος σε ολόκληρη την ήπειρο: η άσκηση ονομαζόταν “Stabilo Due” και στον χάρτη κινδύνου που δημιουργήθηκε το 2010 αποτυπωνόταν η μαζική εισροή προσφύγων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία. Καλούμενος να σχολιάσει το σενάριο, ο Ελβετός Υπουργός Άμυνας Uli Maurer, προειδοποίησε πως αναμένει κλιμάκωση της βίας στην Ευρώπη και πως «δεν  μπορεί να αποκλείσει ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα χρειαστεί η επέμβαση του στρατού»

Εκτός από την Ευρώπη όμως των εξεγέρ­σεων, της αστυνόμευσης, της σκληρής κατανάλωσης και της μετανάστευσης, υπάρχει και η Ευρώπη της πνευματικής αναζήτησης, του φιλοσοφικού στοχασμού, της αναζήτησης του νοήματος για τη ζωή μας που τρέχει στους απάνθρωπους και αγχώδεις σύγχρονους ρυθμούς.

Υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που προβλη­ματίζονται σοβαρά, που απορούν (με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης), που αναζη­τούν την ευαισθησία και την ποιότητα πραγ­μάτων που χάνονται…

Έτσι μέσα στον πυρετό της παγκοσμιοποίη­σης και της ίντριγκας, την ίδια στιγμή όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται στον ε­σώτερο εαυτό, στην εσωτερική πραγματικό­τητα και την υπερβατική αλήθεια… Μοναστήρια που είχαν αδειάσει και απειλού­ταν σοβαρά η βιωσιμότητά τους, τώρα γεμί­ζουν από μοναχούς αλλά και επισκέπτες-προσκυνητές-αναζητητές. Μεγάλες και πανάρχαιες πνευματικές παραδόσεις γίνονται πόλος έλ­ξης, αυθεντικές εσωτερικές σχολές κάνουν προσεκτικά αλλά αισθητά την παρουσία τους και βέβαια πληθώρα βιβλίων όλων των μετα­φυσικών και αυτογνωσιακών τάσεων καλύ­πτουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων, σηματο­δοτώντας με μια αυξανόμενη μαζικότητα την τάση των σύγχρονων Ευρωπαίων, για το «ε­πέκεινα», ή για την αναζήτηση του εαυτού, του χαμένου -μας- εαυτού. Η Ευρώπη αλλά­ζει πρόσωπο λοιπόν, σε όλα τα επίπεδα. Ευχή μας, μακάρι να μην αλλάζει απλώς μάσκες…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ