19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Κηδεύτηκε στον Πλατανιά ο Κώστας Κατσούλης

Ημερομηνία:

Με χειροκροτήματα και το σύνθημα «Κώστα ψυχάρα για πάντα Εθνικάρα», εκατοντάδες πολίτες αποχαιρέτησαν σήμερα τον 46χρονο Κώστα Κατσούλη, ένα ακόμα θύμα της βίας στα ελληνικά γήπεδα.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας – Αποκορώνου Δαμασκηνού, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στον Πλατανιά Χανίων, όπου έγινε και η ταφή του.

Στην αυλή της εκκλησίας υπήρχαν πανό των φίλων του Εθνικού και του Πλατανιά Χανίων, ενώ στεφάνια είχαν αποστείλει η ΕΠΟ, η Σούπερ Λιγκ, οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ, η ομάδα του Ηλυσιακού και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου. Η ΠΑΕ Πλατανιάς και η ΕΠΣ Χανίων ανακοίνωσαν ότι αντί στεφάνου θα καταθέσουν χρηματικά ποσά, σε ιδρύματα.

Στην εξόδιο ακολουθία, την ΕΠΟ εκπροσώπησε ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Βούρβαχης, την ομάδα του Εθνικού ο πρόεδρός της, Αλέξης Αγγελόπουλος και την ΕΠΣ Ηρακλείου ο πρόεδρός της,Νίκος Τζώρτζογλου.

Παραβρέθηκαν, ακόμα, πολυμελής αντιπροσωπεία από την ΠΑΕ Πλατανιά και την ΠΑΕ Χανιά, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης φίλοι του Εθνικού από τον Πειραιά και πλήθος κόσμου.

Με συγκινητικά λόγια «αποχαιρέτησε» τον Κώστα Κατσούλη ο αδελφός του λέγοντας, μεταξύ αλλων: «Ο Κώστας πέθανε με μαρτυρικό τρόπο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που προστάτευσε ανθρώπους».

Γυναίκα, φίλαθλος του Εθνικού που ήταν μεταξύ αυτών που τον συνόδευσαν για τελευταία φορά μέχρι τα Χανιά ζήτησε από την Πολιτεία να λάβει μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το γήπεδο είναι χαρά, δεν είναι θάνατος».

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Βούρβαχης, επεσήμανε ότι η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα είναι υπόθεση όλων: «Όλοι μας εχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε και να περιφρουρούμε το ποδόσφαιρο και να απομακρύνουμε από τα γήπεδα κάθε παραβατική συμπεριφορά».

Ο πρόεδρος του Εθνικού, Αλέξης Αγγελόπουλος,ζήτησε από την πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα. «Η θυσία του Κώστα ήταν άδικη και τραγική. Μέχρι και το θάνατο του υπηρέτησε αυτά τα οποία πίστευε και τις αρχές του. Να βοηθά τον συνάνθρωπο.Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Εθνικό» είπε.

Την ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, ώστε να σταματήσει η βία στα γήπεδα επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου που ζήτησε «την επ΄ αόριστον αναβολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας, μέχρι η πολιτεία και οι αρμόδιοι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξουν αλλα θύματα».

Ποιος ήταν ο Κώστας Κατσούλης

Το 1991, ως σπουδαστής των ΤΕΙ Πάτρας, συμμετείχε ενεργά στον αγώνα ενάντια στους δολοφόνους του Νίκου Τεμπονέρα.

Το 1996, πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των ναζί  της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά και σύμφωνα με πληροφορίες είχε μαχαιρωθεί μαζί με τον αδελφό του από τη Χρυσή Αυγή.

Όπως σημειώνει και το ρεπορτάζ του “Έθνους”, εκτός από Εθνικός, είναι και αγωνιστής. Αριστερός γαρ, διακρίθηκε για την έντονη δράση του, τόσο ως φοιτητής (σ.σ.: είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Πατρών στο Τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων), όσο και μετέπειτα. Στις 25/1/1996 χρυσαυγίτες, που συμμετείχαν στα εγκαίνια των γραφείων τους στο κέντρο του Πειραιά, πέταξαν μπογιές από τον όροφο σε αντιφασίστες της πόλης που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά “φωτογράφισαν” και ορισμένους εξ αυτών. Λίγο αργότερα, ναζιστικά στοιχεία έκαναν έφοδο στο Πασαλιμάνι και ο Κώστας Κατσούλης “γλίτωσε στο τσακ από τα χάρου τα δόντια”. Για να αποφύγει τους χρυσαυγίτες που επιτίθεντο κρατώντας στα χέρια τους ξυράφια, κρύφτηκε κάτω από ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να αποκομίσει ένα… σημάδι – παράσημο αντιφασιστικού αγώνα λίγο πάνω από το ένα βλέφαρο.

"google ad"

“Οι επιθέσεις των ναζιστών συνεχίστηκαν. Και μάλιστα… εμπλουτίστηκαν, καθώς τον κυνηγούσαν με ξυράφια, μαχαίρια, σιδερογροθιές κ.λπ.”, θα πει άτομο του στενού του περιβάλλοντος, που γνωρίζει από πρώτο χέρι πρόσωπα και πράγματα και δεν διστάζει να προσθέσει ότι “του την είχαν στημένη με ύπουλο τρόπο…”.

Δωρίζουν τα όργανα του

Οι δικοί του άνθρωποι, οι οποίοι είναι της άποψης ότι “η στενοχώρια δεν έχει θέση τούτη τη στιγμή, γιατί ο Κώστας ήταν ήρωας”, εξέφρασαν την επιθυμία τους να δωρίσουν ζωτικά όργανα του θύματος μίας ακόμα χουλιγκανικής βίας. Του έκτου θύματος στα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία 28 χρόνια.

“Ο Κώστας, ένας αγαθός γίγαντας ύψους 1μ94. Στο συμβάν, που του στοίχισε τη ζωή, έβαλε το κορμί του για να σώσει μικρά παιδιά. Ωστόσο, αν χρειαζόταν, ακόμα και οπαδό άλλης ομάδας θα προστάτευε. Το μεγαλύτερο κρίμα είναι για τους αυτουργούς, που έχουν μπολιαστεί μ’ αυτή τη νοοτροπία. Πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα 20ετίας”. Τα λόγια των οικείων του άτυχου 46χρονου φίλου του Εθνικού, που εξέπνευσε χθες στις 7.15 το πρωί ύστερα από νοσηλεία δύο εβδομάδων στην εντατική μονάδα του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου, καθώς στη διάρκεια του αγώνα Ηροδότου-Εθνικού Πειραιά είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία ύστερα από συμπλοκές οπαδών, δείχνουν στάση ζωής που δύσκολα συναντά κανείς.

“Οταν πεθαίνει κάποιος αρχίζουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Το θέμα είναι τι γίνεται για να αποτραπούν τα φαινόμενα τυφλής βίας. Οι ανακοινώσεις είναι για να απαλύνονται προς στιγμήν οι τύψεις που βαραίνουν ορισμένους…”, τονίζουν με οργή από το οικογενειακό περιβάλλον του Κατσούλη, βλέποντας τον Κώστα να είναι το έκτο θύμα (προηγήθηκαν οι Μπλιώνας, Φιλόπουλος, Καρνέζης, Παναγιώτου, Ρουσάκης) του χουλιγκανισμού εντός και εκτός γηπέδων.

Πηγή: ΑΠΕ / ΕΘΝΟΣ

Φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Παττακός Πέτρος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...