16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Κρήτη: Κοριτσάκι 17 μηνών επέζησε 4 μέρες μέσα στο νερό μετά από το ναυάγιο με τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες – Πνίγηκαν οι γονείς της – Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες

Ημερομηνία:

Συγκλονίζει η ιστορία ενός κοριτσιού 17 μηνών που σώθηκε σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Κρήτης, ενώ οι γονείς της πνίγηκαν δίπλα της! Το μωρό επιβίωσε επί τέσσερις μέρες στο νερό και ήταν ανάμεσα στα 6 άτομα του ναυαγίου που διασώθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου.

 

Ο πατέρας της και η μητέρα της πνίγηκαν στη θάλασσα και μία 19χρονη ναυαγός ήταν αυτή που βρήκε το παιδί και του έδωσε ένα σωσίβιο για να κρατηθεί ζωντανό. Το μωρό νοσηλεύεται στην Εντατική Παίδων του ΠΑΓΝΗ και εκπλήσσει με τη θέληση του για ζωή.

«Από τις πληροφορίες που μας έδωσαν σώθηκαν περίπου 20 άτομα από το ναυάγιο οι οποίοι προσπάθησαν να επιβιώσουν μέσα στην θάλασσα. Τελικά τα κατάφεραν μόνο έξι άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν αμέσως στα νοσοκομεία του νησιού. Μέσα σ’ αυτά τα 6 άτομα ήταν και το 17 μηνών κοριτσάκι, το οποίο το έσωσε ουσιαστικά μία 19χρονη κοπέλα. Αυτή η κοπέλα είδε τους γονείς του άτυχου κοριτσιού να πνίγονται από υποθερμία και έδωσε στο παιδί ένα σωσίβιο για να επιβιώσει», ανέφερε ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων, Γιώργος Μπριασούλης.

«Η ιστορία του 17 μηνών κοριτσιού είναι κάτι το απίστευτο. Επιβίωσε για τέσσερις ημέρες και τρεις νύχτες στο νερό. Αυτό και μόνο δείχνει μία τεράστια θέληση για ζωή», επεσήμανε μεταξύ άλλων, η παιδίατρος του ΠΑΓΝΗ, Κ. Παπάζογλου.

«Το άτυχο κοριτσάκι ήρθε σε εμάς με συμπτώματα υποθερμίας, αφυδάτωσης και ηλεκτρολυτικών διαταραχών και αμέσως εισήχθη στην ΜΕΘ Παίδων. Όλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να θεραπεύσουν το κοριτσάκι και νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την πορεία της υγείας του. Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου – ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό – έδωσαν το 100% του για το κορίτσι αυτό. Πρέπει να σας πω, πως οι προβλέψεις για την κατάσταση του παιδιού ήταν δυσοίωνες απ’ αρχής, ωστόσο η εξέλιξή της μας έδειξε ότι το κορίτσι αυτό ξέρει να επιβιώνει», υπογράμμισε ο διοικητής του νοσοκομείου, Νίκος Χαριτάκης.

Αισιόδοξοι είναι οι γιατροί για την εξέλιξη της υγείας του 17 μηνών κοριτσιού καθώς την περασμένη Τετάρτη αποσωληνώθηκε.

«Για αρκετές ημέρες το κοριτσάκι ήταν στον αναπνευστήρα και υποστηριζόταν μηχανικά. Ωστόσο, η κατάστασή της φαίνεται να βελτιώνεται μέρα με την ημέρα. Την περασμένη Τετάρτη αποσωληνώθηκε. Πλέον δεν υποστηρίζεται μηχανικά, σιτίζεται και η αποκατάσταση της υγείας της βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπριασούλης.

Όλη η Ελλάδα θέλει να το υιοθετήσει

Η ιστορία του 17 μηνών κοριτσιού έχει συγκινήσει όλο το Πανελλήνιο με αρκετές οικογένειες να έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να το υιοθετήσουν.

«Είναι εκπληκτικό το ενδιαφέρον που υπάρχει για το κοριτσάκι. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό ποτέ. Τα τηλέφωνα στην ΜΕΘ Παίδων έχουν πάρει «φωτιά» από ανθρώπους που εκφράζονται με αγάπη και συμπάθεια για το παιδί ενώ έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να το υιοθετήσουν. Αυτό το θέμα βέβαια, το χειρίζεται η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας Χανίων και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί εκεί», ανέφερε σχετικά ο κ. Χαριτάκης.

Οι άνθρωποι του νοσοκομείου είναι πολύ τρυφεροί μαζί της και μάλιστα μαθαίνουν λέξεις στα αραβικά για να μπορούν να επικοινωνούν μαζί της.

«Νομίζουμε ότι το παιδί είναι δικό μας. Έτσι του συμπεριφερόμαστε. Προσπαθούμε να του φέρουμε παιχνίδια για να παίξει και όμορφα ρούχα. Είναι ένα παιδί που έχει ανάγκη από μία μανούλα και όλοι μας νιώθουμε ότι είμαστε η μανούλα του και ο πατέρας του», υπογραμμίζει σχετικά η αναισθησιολόγος, Έλσα Γερομαρκάκη.

Το ναυάγιο της Μάλτας

"google ad"

Στα ανοιχτά της Μάλτας μόλις δέκα άνθρωποι επέζησαν. Δύο Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν στην Ιταλία, δύο στη Μάλτα και άλλοι έξι, περιλαμβανομένου του κοριτσιού 17 μηνών από τη Συρία, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κρήτης.

Οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, ηλικίας 27 και 33 ετών, δήλωσαν στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ότι το σκάφος βύθισαν εσκεμμένα οι διακινητές αφότου οι μετανάστες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν σε άλλο, μικρότερο και λιγότερο αξιόπιστο πλοιάριο. Τα λεγόμενά τους επιβεβαίωσαν οι επιζώντες στην Κρήτη.

«Ξέσπασε βίαιος καβγάς. Οι δέκα διακινητές, που φέρεται να είναι Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι, άρχιζαν να φωνάζουν» αναφέρει ο ΙΟΜ επικαλούμενος τις μαρτυρίες από την Ελλάδα.

Οργισμένοι οι διακινητές εμβόλισαν το πλοιάριο που άρχισε να βυθίζεται αμέσως και παρέμειναν στο σημείο μέχρι να είναι βέβαιοι ότι το σκάφος των μεταναστών έχει βυθιστεί πλήρως. Όσους είχαν καταφέρει να πηδήξουν στην ασφάλεια του μικρότερου σκάφος τους πέταξαν στη θάλασσα.

Η ελληνική ακτοφυλακή ανέφερε ότι οι γονείς του μικρού κοριτσιού την έδωσαν μέσα στο νερό σε μία 19χρονη γυναίκα από τη Συρία, η οποία φορούσε σωσίβιο, ενώ εκείνοι συνέχισαν να ψάχνουν για το δεύτερο παιδί τους. Η μικρή και η 19χρονη επέζησαν. Οι γονείς όχι.

Ο ΙΟΜ ανέφερε ότι οι Παλαιστίνιοι διασώθηκαν την περασμένη Πέμπτη, ενώ οι υπόλοιποι δεν περισυνελέγησαν πριν την Παρασκευή, έχοντας μείνει δύο ημέρες στο νερό.

«Ο αυξανόμενος απολογισμός είναι στίγμα στην υπόληψη της ΕΕ και των κρατών-μελών της που πρέπει επειγόντως να ενεργήσουν από κοινού, τώρα, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν τη ζωή τους άλλοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά» δήλωσε ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας αρμόδιος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Με εκατοντάδες χιλιάδες να διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, η προτεραιότητα πρέπει να είναι να σώσουμε ζωές αντί να δημιουργήσουμε ένα απαραβίαστο φρούριο» υπογράμμισε.

Οι Σύροι, Παλαιστίνιοι, Αιγύπτιοι και Σουδανοί μετανάστες είχαν αναχωρήσει από την Νταμιέτα της Αιγύπτου στις 6 Σεπτεμβρίου. Μετανάστες που είχαν φτάσει με τέσσερα λεωφορεία ανέβηκαν στο πλοίο μήκους 15 έως 18 μέτρων. Τριακόσιοι άνθρωποι στοιβάχτηκαν κάτω από το κατάστρωμα και 200 επάνω, ανάμεσά τους έως και 100 παιδιά, ανέφερε ο ΙΟΜ με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων.

«Οι 300 άνθρωποι που βρίσκονταν στο κάτω κατάστρωμα παγιδεύτηκαν και πνίγηκαν αμέσως. Οι επιζώντες λένε ότι παρακολουθούσαν καθώς οι μετανάστες που τους έριξαν στο νερό αγκιστρώνονταν ο ένας επάνω στον άλλον προσπαθώντας να μείνουν ζωντανοί»…

Οι δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στην Ιταλία, δήλωσαν ότι είχαν πληρώσει σε ένα «ταξιδιωτικό γραφείο» στη Γάζα 1.544 ευρώ ο καθένας, με τα χρήματα να προέρχονται από επιδόματα που είχαν λάβει για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.

Πηγή: cretapost.gr με πληροφορίες από agonaskritis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...