25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, οι πολίτες του κόσμου απαιτούν μέτρα για το κλίμα

Ημερομηνία:

Τα Χανιά συμμετέχουν την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, αύριο Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014, στις 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγοράς. Στις 21 Σεπτεμβρίου οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται στη Νέα Υόρκη σε μια Σύνοδο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Την ίδια στιγμή ένα παγκόσμιο κίνημα γεννιέται απαιτώντας από τους ηγέτες του κόσμου να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, να σταματήσουν να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα, τις εξορύξεις σε στεριά και θάλασσα και να στραφούν άμεσα στις Ήπιες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Με πρωτοβουλία του δικτυακού τόπου Avaaz.org έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής πάνω από 380.000 υπογραφές διαδικτυακά που καλούν τους ηγέτες να σταματήσουν να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, και, ταυτόχρονα οργανώνονται εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Πορείας των Λαών για το Κλίμα.
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι μακρινό που δε μας αφορά. Ήδη η λίμνη της Αγιάς είναι όλο και περισσότερες μέρες στεγνή από νερό, οι μέρες καύσωνα έχουν πολλαπλασιαστεί, τα αποθέματα νερού μειώνονται κι η λειψυδρία κι οι διακοπές νερού κάνουν πλέον την εμφάνισή τους ακόμη και στα Χανιά που θεωρούνταν ότι έχουν νερά. Η εμμονή στα ορυκτά καύσιμα και στις εξορύξεις πετρελαίου απειλεί τόσο την Αρκτική, το Βόρειο Πόλο όσο και την Κρήτη και το Λιβυκό Πέλαγος και το Αιγαίο. Μια πετρελαιοκηλίδα μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο μισό Αιγαίο, όπως επισημαίνει το Εργαστήριο Τοξικών Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Συνέχιση της επιδότησης του πετρελαίου σημαίνει κι άλλοι πόλεμοι, κι άλλη ρύπανση, κι άλλη καταστροφή της υγείας μας, κι άλλο νέφος, όξυνση της κλιματικής αλλαγής με υπερθέρμανση του πλανήτη και ακραία καιρικά φαινόμενα. Φτάνει πια!
Κι ενώ ο ήλιος κι ο άνεμος αφθονούν στην Κρήτη και στη χώρα μας, η κυβέρνηση κι οι Δήμοι επιμένουν να κρατάνε αδειανές τις στέγες των δημοσίων κτηρίων και των σχολείων χωρίς φωτοβολταϊκά, πριμοδοτώντας απροκάλυπτα το εισαγόμενο και ρυπογόνο πετρέλαιο με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο μόνο για το ρεύμα των νησιών και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, φτώχειας κι εξαθλίωσης για το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.
Πρέπει να φωνάξουμε δυνατά για να ακουστούμε από τους ηγέτες του κόσμου, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς: Όχι άλλα χρήματα στο πετρέλαιο, όχι άλλη ρύπανση, σταματήστε την κλιματική αλλαγή, στραφείτε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στηρίζοντας συνεταιρισμούς και δημοτικές πρωτοβουλίες, αξιοποιήστε τις ΑΠΕ σε όλα τα δημόσια κτήρια.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί κάποιος άνθρωπος να μας “κάψει” τον εγκέφαλο;

Ενίοτε αισθάνεσαι πως «καίγονται» εγκεφαλικά κύτταρα σε συναναστροφές. Όντως...

Το Κόσοβο, η Ντόρα, οι Αμερικανοί με τη βάση τους κι ένας ορατός κίνδυνος για την Ελλάδα…

Η έκθεση/εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του...