17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Λευτέρης Ντουντουνάκης: Αδιαφορία για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στην Κρήτη η Νέα ΚΑΠ

Ημερομηνία:

Στην αδιαφορία, των παραγωγών αλλά και των φορέων και υπηρεσιών του πρωτογενή τομέα, για τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει στην Κρήτη η Νέα ΚΑΠ (2015 – 2020) αναφέρεται σε άρθρο του ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων και Γεν. Γραμματέας Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης, το οποίο δημοσιεύει ο ΑγροΤύπος. Συγκεκριμένα ο κ. Ντουντουνάκης υποστηρίζει τα εξής:

«Επιτέλους τελειώσαμε με τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ως συνήθως όλα τα πολιτικά κόμματα ερμηνεύουν όπως τους βολεύει τα αποτελέσματα και τα μηνύματα τους. Προφανώς αυτές οι εκλογές δεν επιλύουν τα πολλά, χρόνια και δισεπίλυτα προβλήματα της χώρας.
Ιδιαίτερα οξυμένα είναι τα προβλήματα στο πρωτογενή τομέα, ένα τομέα που όλοι λένε ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της χώρας από τη σημερινή πρωτοφανή κρίση. Όλοι συμφωνούν ότι καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη και την επίλυση των προβλημάτων του είναι τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν, δεδομένου ότι τα κονδύλια από εθνικούς πόρους είναι περιορισμένα.

Για αυτό πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν άμεσα από τη κυβέρνηση για τη νέα ΚΑΠ είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα καθορίσουν τις εξελίξεις στο πρωτογενή τομέα της χώρας μας, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και όχι μόνο για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο (2015 – 2020). Αυτό συμβαίνει διότι οι αποφάσεις αφορούν το σχεδιασμό άμεσων ενισχύσεων (πυλώνας 1) ύψους 15,6 δις ευρώ και αναπτυξιακών δράσεων (πυλώνας 2) ύψους 4,2 δις ευρώ, από τις οποίες δράσεις το 30% των χρημάτων εκχωρείται στις Περιφέρειες.

Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ενδιαφέρουν έντονα τους παραγωγούς, διότι αλλάζουν σημαντικά πολλά δεδομένα σε σχέση με το είδος της εκμετάλλευσης και επηρεάζουν σε βάθος τις επενδυτικές επιλογές τους για πολλά χρόνια.

Η αδιαφορία και η παθητικότητα που εμφανίζουν όμως οι περισσότεροι παραγωγοί, αλλά και φορείς και υπηρεσίες του πρωτογενή τομέα, φανερώνει ότι πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί ούτε τη τεράστια αναδιανομή χρήματος που θα συντελεστεί με τις προωθούμενες αλλαγές της ΚΑΠ, ούτε τη μεγάλη απώλεια οικονομικών ενισχύσεων για χιλιάδες παραγωγούς της Κρήτης κατόχους ιστορικών δικαιωμάτων.

H χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ το αργότερο μέχρι τέλος Ιουλίου (έστω μέχρι αρχές Αυγούστου) 2014.

Σήμερα δύο (2) μήνες νωρίτερα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα οι προτάσεις της συγκυβέρνησης για το εθνικό πλαίσιο της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να αρχίσει η σχετική «ζύμωση». Αυτές όμως οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις – στην προετοιμασία του εθνικού φακέλου για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ – πονομεύουν σοβαρά τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους.

Το ΥΠΑΑΤ «διαρρέει» κατά καιρούς διάφορα σενάρια και μετρά τις αντιδράσεις. Αυτό όμως δεν είναι σοβαρή διαβούλευση. Το τελευταίο σενάριο προβλέπει 3 κατηγορίες δικαιωμάτων, δηλαδή περίπου 55 ευρώ το στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, 35 ευρώ το στρέμμα για τις αροτραίες καλλιέργειες και 15 ευρώ το στρέμμα για τους βοσκοτόπους.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης που παίρνουν κατά μέσο όρο 150 ευρώ το στρέμμα, δεν πρέπει να επαναπαύονται στο περιορισμό της Νέας ΚΑΠ ότι κανείς δικαιούχος δεν θα υποστεί απώλειες μεγαλύτερες του 30% των ενισχύσεων που λαμβάνει. Παράλληλα οι παραγωγοί εσπεριδοειδών πρέπει να πιέσουν ώστε να μη συνεχιστεί η καταστροφική πλήρης αποδέσμευση των ενισχύσεων στα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση που ισχύει από 1/1/2010.

Πιστεύουμε ότι το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να επιδιώξει με συνεχή διάλογο με όλα τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς (ΓΕΩΤΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ…) τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Οι όποιες αποφάσεις δεν μπορούν να παρθούν – υπό πίεση χρόνου – μόνο από τους πολιτικούς υπεύθυνους και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έπρεπε να είχε πάρει ήδη και η Περιφέρεια Κρήτης για να μη μειωθούν οι ενισχύσεις για το πρωτογενή τομέα της Κρήτης τη πενταετία 2015 – 2020, αλλά και να «πιάσουν» τόπο αυτή τη φορά αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού.

Τόσο το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης όσο και ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων – εφόσον τους ζητηθεί – ευχαρίστως θα συμμετάσχουν και θα συνδράμουν τέτοιες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης».

Ντουντουνάκης Λευτέρης
Πρόεδρος Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων
Γεν. Γραμματέας Γεωτεχνικού ΕπιμελητηρίουΚρήτης

http://www.agrotypos.gr/

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...