17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Μέτρα πρόληψης για την λεπτοσπείρωση

Ημερομηνία:

Οδηγίες σε ότι αφορά τα μέτρα πρόληψης για τη λεπτοσπείρωση δίνει με σχετική της ανακοίνωση η διεύθυνση δημόσιας υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Αναλυτικά:

Η  Λεπτοσπείρωση είναι  μικροβιακή λοίμωξη. Προκαλείται από τον μικροοργανισμό (βακτήριο) που ονομάζεται Λεπτόσπειρα  και παρατηρείται σε ανθρώπους και σε ζώα .

Η Λεπτόσπειρα  βρίσκεται σε πολλά είδη θηλαστικών , άγρια, οικόσιτα και κατοικίδια όπως αρουραίοι, βοοειδή, αιγοπρόβατα , σκύλοι κλπ τα οποία την  αποβάλουν με τα ούρα ή τα γενετικά εκκρίματα , χωρίς κατά κανόνα τα ίδια να έχουν συμπτώματα.

Η μετάδοση γίνεται μέσω άμεσης επαφής με τα μάτια ,την μύτη και  το στόμα, ή τραυματισμένου δέρματος ,όταν ο άνθρωπος έλθει σε επαφή με  ούρα ή ιστούς μολυσμένων ζώων .  Επίσης η μετάδοση  μπορεί να συμβεί  με κολύμπι σε μολυσμένα νερά ,ή ακόμα και με την κατάποση μολυσμένης τροφής  (από ούρα μολυσμένων ζώων ).

Τα συμπτώματα εκδήλωσης της νόσου είναι, πυρετός, ρίγη, πονοκέφαλος, μυαλγία, εμετός ή πιο βαριάς μορφής όπως,  υψηλός πυρετός, ίκτερος, έντονος πόνος στους μύες και την κοιλιά, έντονη διάρροια, εξάνθημα και ίσως έντονα κόκκινα μάτια .

Σε βαριά μορφή και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα , η παραπάνω ασθένεια μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.

Για πρόληψη και αποφυγή μόλυνσης συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

Αποφυγή επαφής οποιουδήποτε σημείου του σώματος με ύποπτα υλικά, άγριου ή κατοικίδιου ζώου, χωρίς  τη χρήση προστατευτικού μέσου (γάντια, υποδήματα κλπ).

Αποφυγή επαφής με οποιοδήποτε ζώο της υπαίθρου, ζωντανό ή νεκρό, χωρίς προστασία.

Αποφυγή άμεσης επαφής οποιουδήποτε σημείου του σώματος , χωρίς προστατευτικά μέσα( γαλότσες και αδιάβλητα μη διαπερατά γάντια)  με ύποπτα νερά  ( λάσπη, λίμνες ,έλη, στάσιμα )

Πολύ καλό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό μετά από κάθε εργασία στην ύπαιθρο, καθώς και χρήση ξεχωριστών ρούχων για τις   εργασίες αυτές.

Πολύ καλό πλύσιμο  όλων των γεωργικών προϊόντων, ιδιαίτερα όσων καταναλώνονται ωμά. Καλό θα είναι το μαγείρεμα ή  η εμβάπτυση των τροφίμων αυτών για μερικά δευτερόλεπτα σε ζεματιστό νερό .

Προσοχή στην αποθήκευση τροφίμων  και νερού , για αποφυγή επιμόλυνσης από τρωκτικά.

"google ad"

Άμεση λήψη  μέτρων αποφυγής της επαφής με τρωκτικά (κλείσιμο ρωγμών – διόδων, φράκτες, απομάκρυνση απορριμμάτων, καθαρισμός κήπων κ.λ.π)

Άμεση απολύμανση και καθαρισμός οποιουδήποτε, έστω και αμελητέου τραυματισμού κατά την διάρκεια εργασιών στο ύπαιθρο.

Επίσης ,με την εμφάνιση θορυβωδών συμπτωμάτων, (που συχνά προσομοιάζουν με γρίπη), όπως:

Πυρετός

Ρίγη

Μυαλγίες

Αδυναμία  –  καταβολή

καλό θα είναι να προβούμε σε  ιατρική εξέταση.

Εμβολιασμός στον άνθρωπο  για την λεπτοσπείρωση δεν υπάρχει. Έτσι, η πρόληψη παραμένει το καλύτερο μέσο για την αποφυγή της μόλυνσης.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι εκείνοι που εργάζονται στην ύπαιθρο, στην αποκομιδή σκουπιδιών, σε σφαγεία, κτηνοτροφικές μονάδες και γεωργικές ασχολίες. Επίσης κατασκηνωτές, παιδιά με δραστηριότητες στην ύπαιθρο ή ερχόμενα σε επαφή με αδέσποτα ζώα  και οι διαμένοντες κοντά σε περιοχές με στάσιμα ύδατα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...