14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

‘Μήλον της Έριδος’ για Κινέζους και Αμερικανούς η Κρήτη – Ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση των Κρητικών

Ημερομηνία:

Παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Κρήτη για οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς λόγους. Η στρατηγική θέση του νησιού έκανε τους Κινέζους να ενδιαφερθούν για το νέο διεθνές αεροδρόμιο, αλλά κυρίως για τη χρήση της βάσης της Σούδας, ενώ η Κρήτη χαρακτηρίζεται απ’ τους αμερικανούς ως το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου και πλέον ζητούν να δημιουργήσουν νέα βάση. Πάντα όμως, κυρίαρχο ρόλο έχει η Σούδα. Τώρα, και με τη διαδικασία καταστροφής των χημικών.
Τα νέα υπερόπλα, τα κατασκοπευτικά και επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους θέλουν να εγκαταστήσουν οι αμερικανοί στην αεροπορική βάση στο Καστέλι.
Σύμφωνα με το Βήμα οι αμερικανοί έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ζητώντας εγκατάσταση των αεροσκαφών για διάστημα έξι ως 12 μηνών στη βάση του Καστελίου και οι διαπραγματεύσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη βόρεια Αφρική οι ΗΠΑ μάλιστα φέρονται διατεθειμένες να δώσουν ισχυρά ανταλλάγματα στην Ελλάδα.
“Οι ΗΠΑ υπέβαλαν αίτημα εγκατάστασης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στην Κρήτη. Τα UAV θα εγκατασταθούν για διάστημα τουλάχιστον 6 ως 12 μηνών. Οι ΗΠΑ επιθυμούν εγκατάσταση των UAV στην αεροπορική βάση Καστελίου Ηρακλείου”, αναφέρει το Βήμα.
Και οι Κινέζοι σε Καστέλι και Σούδα
Το ίδιο ακριβώς χώρο όμως διεκδικούν και οι Κινέζοι.
Για την ακρίβεια πλάι στη σημερινή βάση της 133 πτέρυγας μάχης σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Ηρακλείου και οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές στην περιοχή μετέχοντας τόσο στην κατασκευή όσο και στην εκμετάλλευσή του.
Η επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Κρήτη δεν ήταν διόλου τυχαία, όμως εκτός απ’ το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ρόδο έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον και για τη Σούδα την οποία όπως ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την επισκευή και τον ανεφοδιασμό των πολεμικών τους πλοίων.
Τι θα έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Κώστας Βολουδάκης

Την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι Κρητικοί σε όσα σχέδια απεργάζονται την δίνουν ο μεγάλος συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης αλλά και ο Κρητικός αγωνιστής Κώστας Βολουδάκης:

Όπως ο σοφός Ιδομενέας στον Καπετάν-Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη έλεγε, αν θέλουν οι Κρητικοί να δουν λευτεριά θα πρέπει να ρίχνουν πέτρες στη Σούδα να μολώσει.

Κι ο Ιδεμενέας, όπως ο διάκος κατέβαινε από τον άμβωνα, ανέβηκε αυτός, άπλωσε τα χέρια στο πλήθος, και φώναξε:

«Αδέρφια, ακούστε, Θεού φώτιση, βρήκα πώς να λευτερωθεί η πατρίδα! Να σηκωθούμε όλοι οι Κρητικοί, άντρες, γυναίκες και παιδιά, και να πάμε να ρίξουμε από μιαν πέτρα στη Σούδα. Να μολώσει η άτιμη, να γίνει στεριά, να μην τη ζηλεύουν πια οι δυνατοί του κόσμου• αλλιώς λευτεριά δε θα δούμε. Εμπρός, αδέρφια, ξεσηκωθείτε, κάντε το σταυρό σας, πάρτε από μιαν πέτρα και πάμε!»

Ενδεικτική είναι και η φράση του Κρητικού αγωνιστή Κώστα Βολουδάκη για την ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία που είχε ο κόλπος της Σούδας για τις Δυνάμεις και το πόσο λειτουργούσε ανασταλτικά απέναντι σε κάθε ενωτική προσπάθεια . Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι θα έπρεπε «[…] να σηκόνη ο καθένας ένα χαράκι να το ρίχνη εις την Σούδα να τη φράξουνε …, γιατί αυτή είναι η αιτία τση κακομοιριάς μας […] ». Η φράση αυτή δεν απέχει πολύ από τα όσα αναφέρει ο Καζαντζάκης και αντικατοπτρίζει το κλίμα της εποχής και τα αντιπαρατιθέμενα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων .

Πηγές:

– Β .Ψιλάκης , Ιστορία της Κρήτης , τ. 3ος , Χανιά χ.χ., σ.1200
– Ν. Καζαντζάκη, Ο Καπετάν Μιχάλης, Αθήνα 1964, σ. 177

Σχετικό κείμενο είδησης: Ant1news

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...