15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μαζί με τον Θεοχάρη έπεσαν και οι μάσκες

Ημερομηνία:

Η ιδέα ήταν ότι καρατομώντας τον γενικό γραμματέα εσόδων θα ικανοποιούταν το κοινό αίσθημα. Η συνταρακτική αποτυχία στη φορολογική πολιτική θα αποκτούσε πατέρα και θα σηματοδοτούταν η στροφή σε μια δικαιότερη κατανομή των βαρών με την αναδόμηση του οικονομικού επιτελείου. Η ανάλυση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών για τη ΝΔ δείχνει ότι έχασαν επτά περίπου μονάδες και ο λόγος είναι κυρίως οι οικονομικές δυσκολίες της κοινωνικής τους βάσης που, συνήθως, δεν διαμορφώνει πρόθεση ψήφου με βάση τα έργα και τις ημέρες των Μπαλτάκων. Όσο ο ανασχηματισμός αργούσε, επειδή οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν μπορούσαν να λύσουν την πολιτική εξίσωση, πώς θα δείξουν ότι πήραν το μήνυμα και ταυτόχρονα θα κρατήσουν τις εσωκομματικές ισορροπίες, τόσο το πολιτικό άγχος μεγάλωνε. Ετσι, αποφασίστηκε να ζητηθεί η παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη που έγινε αποδοπιομπαίος τράγος αίροντας τις αμαρτίες της κυβέρνησης για την εκρηκτική φορολογική αδικία.

Προφανώς δεν φταίει ο Θεοχάρης για το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξάνονται κατά ένα δισ. το μήνα ούτε που οι εφοπλιστές δεν έχουν ακόμη πληρώσει την περίφημη έκτακτη εισφορά που με τα πολλά -υποτίθεται ότι- τους επιβλήθηκε. Δεν είναι ευθύνη του Θεοχάρη ο βασανιστικά αργός έλεγχος των εμβασμάτων που έφυγαν στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της κρίσης, πολύ περισσότερο το ότι βεβαιώνονται πρόστιμα που δεν εισπράττονται. Ομως, ο Θεοχάρης ήταν ένας πολύ βολικός “ένοχος” για να χρεωθεί το κηνύγι της “μαρίδας” την ώρα που τα “μεγάλα ψάρια” κινούνται ελεύθερα στη θάλασσα του αδήλωτου πλούτου.

Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα δισταγμό να οδηγήσει στην έξοδο έναν αξιωματούχο μη ανακλητό με πενταετή θητεία, θέση την οποία επέβαλε η Τρόικα ακριβώς για να απεμπλέξει την προσπάθεια είσπραξης φορολογικών εσόδων από τις πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις. Αλλά εδώ είναι Αθήνα και η πολιτική ηγεσία άμα θέλει “τρώει” και τους μη ανακλητούς. Τέτοια διάθεση ανυπακοής απέναντι στους δανειστές το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν δείξει για μέτρα από αυτά που τσάκισαν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και οδήγησαν στην εξαθλίωση χιλιάδες συμπολίτες μας. Αλλά ήρθε η στιγμή που ωρίμασε η επιθυμία τους να συγκρουστούν για να κερδίσουν πολιτικό χρόνο.

Ισως και να μην είχαν εκτιμήσει ότι οι εταίροι θα τους εξέθεταν χωρίς να κρατήσουν τα προσχήματα. Η αντίδραση της Κομισιόν ήταν άμεση, έντονη και εύγλωττη. Ενδεικτική της βαθιάς δυσπιστίας των Βρυξελλών για την πολιτική βούληση του ελληνικού συστήματος εξουσίας να καταπολεμήσει την “διαβόητη ελληνική φοροδιαφυγή” κατά την έκφραση που έχει χρησιμοποιήσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσβλέποντας στη μετακίνησή του στην ασφαλή και πολυτελή θέση του διοικητή της ΤτΕ, κούνησε το δάχτυλο στην Κομισιόν, κάτι που δεν συνηθίζει. Αλλά τώρα είναι η ώρα να λύσει το πρόβλημα του επαγγελματικού του μέλλοντος και επιλέγει, όπως όλα δείχνουν, να γίνει περισσότερο ευχάριστος στον Αντώνη Σαμαρά παρά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει ξεκινήσει. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει ανασχηματισμός με ραντεβού. Κάτι σαν καισαρική. Τον έχουν προαναγγείλει για τη Δευτέρα μια και την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ της ΤτΕ και θα πρέπει να γνωρίζει αν ο Προβόπουλος συνεχίζει ή αντικαθίσταται. Η Βουλή έχει κλείσει, επομένως όσοι μείνουν πικραμένοι δεν θα έχουν πολλές δυνατότητες εκδικηκτικής εκτόνωσης και η κυβέρνηση θα συρθεί μέχρι εκεί που μπορεί. Τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να φτάσει πολύ μακριά.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...