23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Μεταχείριση χειρότερη από ζώα σε πρόσφυγες πολέμου στο Κιλκίς καταγγέλλει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ

Ημερομηνία:

 

Την απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη Κιλκίς από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η ελληνική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έκλεισε το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπου κρατούνταν μετανάστες και πρόσφυγες, σε άθλιες συνθήκες, ίδιες με αυτές της Αμυγδαλέζας στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι έγκλειστοι μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ειδομένης (τελευταίο χωριό πριν τα σύνορα Ελλάδας – Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας), όπου οι συνθήκες κράτησής τους είναι ακόμη χειρότερες.

Στοιβαγμένοι στο ύπαιθρο ή σε πολύ μικρά κελιά του αστυνομικού τμήματος, χωρίς προαυλισμό, χωρίς επαρκή σίτιση και καμιά ιατρική φροντίδα, ενώ όλοι σχεδόν είναι άρρωστοι και παρουσιάστηκαν δύο κρούσματα φυματίωσης. Οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες από τη Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που εξαπολύουν ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στις χώρες τους.

Εκατοντάδες άλλοι ζουν κυνηγημένοι στο ύπαιθρο (χωράφια, καλαμιές, ρέματα ακόμα και σε τούνελ που δεν χρησιμοποιείται) στην οριογραμμή των συνόρων χωρίς τροφή και νερό, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με προορισμό άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Πως τοποθετείται η Επιτροπή στην απάνθρωπη αυτή μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών, που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους; Στο αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες, να τους χορηγηθεί άσυλο ή άλλο καθεστώς διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για την αναχώρησή τους σε άλλα κράτη στην Ευρώπη, όπου έχουν συγγενείς;»

Η ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας έρχεται σε συνέχεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, στην περιοχή και το αστυνομικό τμήμα, όπου διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων. Από την επίσκεψη αναδείχθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που εμφανίζουν τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ.

Στο αστυνομικό τμήμα υπήρχαν μετανάστες στοιβαγμένοι στο κελί του τμήματος, σε άθλιες συνθήκες (μικρός χώρος, με πρόβλημα σίτισης, έλλειψη προαυλισμού επειδή δεν υπάρχει αστυνομικό προσωπικό για φύλαξη, καμιά ιατρική επίβλεψη, όλοι σχεδόν είναι άρρωστοι, ενώ είχαν και δύο περιστατικά με φυματίωση).

Την ώρα της επίσκεψης προσήγαγαν Σύριους και Αφγανούς μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά. Όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες θέλουν να προωθηθούν σε άλλες χώρες, όμως εμποδίζονται από την ελληνική αστυνομία, σε εφαρμογή της ευρωενωσιακής νομοθεσίας και των Κανονισμων Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.

Στο ύπαιθρο (χωράφια, καλαμιές, ρέματα ακόμα και σε τούνελ που δεν χρησιμοποιείται) στη γύρω περιοχή ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές εκατοντάδες μετανάστες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να βρουν νερό και φαγητό.

Στοιβάζονται όλοι πάνω ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, με σκοπό να περάσουν στα Σκόπια και από εκεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Προέρχονται κύρια από Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Ιράν , Ιράκ, Συρία, οι περισσότεροι είναι από τις εμπόλεμες περιοχές και λίγοι Αφρικανοί.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απαίτησε να τερματιστεί αμέσως η απάνθρωπη μεταχείρισή των μεταναστών και προσφύγων. Επανέλαβε τις θέσεις και τη στήριξη του Κόμματος στους μετανάστες και τους πρόσφυγές, απαιτώντας:

  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα.
  • Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.
  • Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες.
  • Να νομιμοποιούνται όσοι εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Κατάργηση των Κανονισμών Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ».

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...