27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Με δασκαλο το αλογο

Ημερομηνία:

Της SelmaBrandl

Οι άνθρωποι ανέκαθεν γοητεύονταν από τα άλογα. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από την ομορφιά, τη χάρη, τη δύναμη και το μεγαλοπρεπές παράστημα των ευγενικών αυτών ζώων που μας συντροφεύουν εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Στις μέρες μας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως απλώς και μόνο το να στεκόμαστε κοντά σε άλογα αλλάζει τη ροή των εγκεφαλικών μας κυμάτων, μειώνει την αρτηριακή μας πίεση και ελαττώνει το στρες. Και μόνο στη θέα ενός αλόγου ηρεμούμε και συγκεντρωνόμαστε στην παρούσα στιγμή. Είναι εντυπωσιακό πώς η ενασχόληση με τα άλογα βελτιώνει την ποιότητα της ζωής όλων μας.

Τα άλογα είναι έντιμα και ειλικρινή. Είναι κοινωνικά ζώα, όπως και οι άνθρωποι, με πολλαπλούς και περίπλοκους τρόπους συμπεριφοράς και επικοινωνίας. Όταν είναι μαζί με τους ανθρώπους, η συμπεριφορά τους καθρεφτίζει τη γλώσσα του σώματος και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Τα άλογα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες μάθησης μέσω της δράσης τους χωρίς κριτική με απεριόριστη βοήθεια στους αναβάτες.

Τα άλογα με μέγεθος που δημιουργεί δέος, έχουν την ικανότητα να οδηγούν τους ανθρώπους στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Ακόμη παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη και αίσθημα ασφάλειας.

Η επίδραση των αλόγων στην ψυχή  είναι σαν  ένα ταξίδι αυτογνωσίας, συνδέεται με την ικανότητά τους να μιλάνε στην ψυχή χωρίς λόγια

Όλοι οι άνθρωποι μπορουν να βρουν στο άλογο ένα σύμμμαχο φίλο για την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους..

Η ιδέα της ιππασίας ως θεραπεία και αναζοωγόνηση της ψυχής  ανάγεται στην αρχαία Ελλάδα. Πρώτος ο Ξενοφώντας αναφέρθηκε στη Θεραπευτική Ιππασία  στο βιβλίο του  ΄΄Περί Ιππικής Τέχνης΄’. Ενώ ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι η  ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση.

Γιατί το άλογο;

Το άλογο είναι ένα σπουδαίο κίνητρο θεραπείας και ένα πολύ σημαντικό μέσο αποκατάστασης. Μέσω της μοναδικής τους τρισδιάστατης  κίνησης τα άλογα δημιουργούν μια μοναδική νευρομυική διέγερση. Μεταφέρουν στο ανθρώπινο σώμα περίπου εκατόν δέκα τρισδιάστατες ρυθμικές ταλαντώσεις το λεπτό, με αποτέλλεσμα ο αναβάτης να γυμνάζεται παθητικά και να εξασκεί την ισορροπία του, ενώ παράλληλα του προκαλεί ευχάρισρτα συναισθήματα.

Η ιππασία εφαρμόζεται από την ηλικία των δύο ετών και δίνει γερές βάσεις ανάπτυξης στους τρεις τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης. Αναπτύσσει το σώμα, την ψυχή και το νου.

Τα παιδιά μαθαίνουν να ιππευούν,να παίζουν, να κάνουν διαλογο, να σκέπτονται συγκροτημένα, αναπτύσουν το αίσθημα της ευθύνης, του σεβασμού και της εμπιστοσύνης προς το άλογο και τον εαυτό τους.

Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η θεραπευτική ιππασία:

Εγκεφαλική παράλυση

"google ad"

Μυική δυστροφία

Σκληρυνση κατα πλάκας

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Τύφλωση

Κώφωση

Δυσκολίες μάθησης

Σύνδρομο down

Νοητική υστέρηση

Διαταραχές αυτιστικού φάσματος

Προβλήματα συμπεριφοράς

Υπερκινητικότητα

Δυσλεξία

Μαθησιακές δυσκολίες

Ψυχικές διταραχές

Πιο συγκεκριμένα τα ωφέλη για όλους είναι:

Βελτίωση του λόγου

Βελτίωση της ισορροπίας

Αύξηση του ευρους κινήσεων

Βελτίωση της στάσης του σώματος

Βελτίωση συντονισμού

Εκπαίδευση λέπτής και αδρής κινητικότητας

Βελτίωση προσοχής – συγκέντρωσης – μνήμης

Κοινωνικοποίηση

Ανάπττυξη – βελτίωση της επικοινωνίας

Καλλιέργεια σεβασμού και αγάπης για τα ζώα και το περιβάλλον

Ανάπτυξη του αισθητικοκινητικού και οτικοακουστικού συστήματος

Βελτίωση καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας και αντοχής

Ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας

Ανάπτυξη της αυτοπειθαρχείας και της υπομονής

Ελάττωση της εσωστρέφειας

Οριοθέτηση

Αυτοπεποίθηση

Η ιππασία συνιστάται για όλους τους ανθρωπους που θέλουν να ασχοληθούν με ένα ευγενές άθλημα  για να γυμναστούν και να βελτιώσουν τον τρόπο και την ποιότητα ζωής τους.

Μην ξεχνάμε ότι ο ιππέας είναι ο ιππότης της παλιάς εποχής, πρέπει λοιπόν να έχει τις αρετές του ιππότη, ευγένεια, μετριοφροσύνη και θάρρος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΧ: Διακοπή νερού στο κέντρο της πόλης των Χανίων

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων ενημερώνει ότι την...

Κρήτη: Μοναξιά, άγχος και θλίψη βιώνουν οι Κρητικοί – Μεγαλύτερο πρόβλημα στην ενδοχώρα

Οι αγχώδεις διαταραχές έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας πάρα...

Ανατροπές στο Airbnb φέρνει το τέλος επιτηδεύματος

Σε αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας...

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...