25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Μ. Γλέζος στην Έκθεση Αντιστασιακού Τύπου: "Ξεκίνημα διαφώτισης του ευρωπαϊκού λαού για τις θυσίες του ελληνικού λαού" | βίντεο

Ημερομηνία:

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της Έκθεσης Ανιστασιακού Τύπου της περιόδου 1941 – 1944. Την έκθεση διοργανώνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) με αφορμή την 70η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτώβρη 1944.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης έγιναν στη Στοά του Βιβλίου όπου δόθηκαν και ενδιαφέρουσες ομιλίες. Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μίλησαν οι Μανώλης Γλέζος, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου και ο Γιώργος Δολιανίτης, εκπαιδευτικός, πρώην σχολάρχης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Αριστομένης Συγγελάκης.

Να σημειώσουμε ότι το αρχείο προέρχεται από τη Βιβλιοθήκη Γιώργου Δολιανίτη (Εκπαιδευτικού – Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου).

Σκοπός της έκθεσης είναι να δοθεί το μήνυμα της θυσίας του ελληνικού λαού, της μεγαλειώδους αντίστασης του, των κινητοποιήσεών του που απέτρεψαν  την αποστολή Ελλήνων να πολεμήσουν δίπλα στη Βέρμαχτ στο Ανατολικό μέτωπο.

Όπως είπε και ο Αριστομένης Συγγελάκης, “ο ελληνικός λαός είναι αυτός που αντιστάθηκε και πέτυχε να ματαιώσει την πολιτική επιστράτευση. Μόνο η Ελλάδα δεν έστειλε τα παιδιά της στα κάτεργα του Χίτλερ”.

Και συνέχισε: “Σήμερα, 70 χρόνια μετά, η καινοτομία της εθνικής αντίστασης δείχνει το δρόμο σε όλους που συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη δικαίωση των Ελλήνων, την καταβολή των αποζημιώσεων για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, την επιστροφή του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, των επανορθώσεων για την καταστροφή των υποδομών, και την επιστροφή των κλαπέντων και λεηλατηθέντων αρχαιολογικών θησαυρών του ελληνικού λαού ως μία απόδειξη ότι υπάρχει η βούληση να αποδοθεί δικαιοσύνη, ότι η θυσία των ελλήνων δεν πρέπει να μείνει αδικαίωτη”.

Ενώ ο Μανώλης Γλέζος προσέθεσε ότι:

“Εμείς οι Έλληνες δε γιορτάζουμε ποτέ τη λήξη, εμείς στεκόμαστε στην έναρξη. Είμαστε το μόνο έθνος, ας μην το ξεχνάμε, όπου και οι δύο επέτειοί μας, και η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου, είναι έναρξη αγώνα, δεν είναι τέλος του αγώνα. Μας ενδιαφέρει το ξεκίνημα, η απόφαση να αγωνιστούμε. Αυτό είναι το σημαντικό. Ας λογαριάσουμε λοιπόν κι εμείς αυτή τη μέρα ως ένα ξεκίνημα διαφώτισης του ευρωπαϊκού λαού για τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Κι άλλωστε, είχαμε σε όλη την Ελλάδα κινήματα αυτενέργιας σημαντικά. Είχαμε κινήματα που δεν τα βάζει ο νους του ανθρώπου”.

Δείτε ολόκληρο το 25λεπτο βίντεο από τα εγκαίνια της Έκθεσης Αντιστασιακού Τύπου 1941/1944, με τα σπάνια πρωτότυπα εκθέματα, που οργάνωσε αυτές τις μέρες το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών με ολόκληρες τις ομιλίες Μανώλη Γλέζου, Γιώργου Δολιανίτη, τον χαιρετισμό του Ευάγγελου Μαχαίρα.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vp3eWiwEYDA”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ