19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024
Array

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση στη Κρήτη, στο πόδι όλο το νησί

Ημερομηνία:

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει οι δύο “δίδυμες” σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν την Κρήτη μέσα σε ένα 24ωρο. Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ.Φίλιππος Βαλλιανάτος “εξετάζουμε επισταμένα την σχέση ανάμεσα στους δύο σεισμούς και τις φυσικές διεργασίες που τους συνδέουν”.
Απο την εν γένει σεισμική δραστηριότητα έχει ξεκαθαριστεί πως πρόκειται για δύο ξεχωριστούς σεισμούς με το ίδιο περίπου μέγεθος (5,3 – 5.4 R) και το ίδιο επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης.

Η μόνη διαφορά υπάρχει στο εστιακό βάθος, καθώς ο σεισμός στις 6:25 πμ της 26/1 είχε εστιακό βάθος 14 χιλιομέτρων, ενώ ο σεισμός στις 3:33 πμ της 27/1 είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Να σημειωθεί πως η αρχική επεξεργασία των δεδομένων του σημερινού σεισμού έκανε λόγο για σεισμό 5,2 R σε εσταικό βάθος 13 χιλιομέτρων, όμως η πληρέστερη επεξεργασία των δεδομένων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, οδηγεί σε έναν πιό “ρηχό” σεισμό και με μεγαλύτερη ένταση, κάτι που εξηγεί και το γιατί ο σημερινός σεισμός έγινε πιό αισθητός απο τον χθεσινό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, δεν αποκλείεται , στις 26/1 να συνέβει η “ενεργοποίηση” ενός ρήγματος ενώ έμεινε ανέπαφο ένα άλλο κοντινό ρήγμα, το οποίο τελικά “ενεργοποιήθηκε” σήμερα, μετά απο τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τον πρώτο σεισμό ή για άλλη αιτία.

Πάντως το φαινόμενο παρακολουθείται επισταμένα σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν και στην καλδέρα της Σαντορίνης και σύμφωνα με ειδήμονες, οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν η να φοβούνται αλλά και οι αρμόδιοι της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης δνε πρέπει να εφησυχάζουν.

Δεκάδες μικροσεισμοί

Να σημειωθεί πως μετά τον σεισμό των 5,3 R που συνέβει στις 3:33 πμ και μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί στο ίδιο επίκεντρο περισσότερες απο 30 μικρότερες σεισμικές δονήσεις με μεγέθη απο 2,5 έως 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, οι οποίες συνεχίζονται αν και με πολύ πιό μικρή συχνότητα απότι τις πρώτες ώρες.

Πανικός και μικροτραυματισμοί

Στο Τυμπάκι Ηρακλείου μια 65χρονη γυναίκα  μέσα στον πανικό της, έτρεξε να βγει από το σπίτι της, έπεσε και έσπασε το πόδι της και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών, από όπου νωρίς το πρωί αναμένεται να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για περαιτέρω νοσηλεία.

Στο Ακρωτήρι Χανίων ένας 34χρονος άντρας “τινάχτηκε” από το κρεβάτι του όταν ένιωσε το σεισμό με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί. Η γυναίκα του ειδοποίησε το ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο.

Το ΕΚΑΒ αλλά και η Πυροσβεστική δέχτηκε καταιγισμό από κλήσεις από φοβισμένους ανθρώπους που εξέφραζαν την έντονη ανησυχία τους για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

Ναπολέων Σαραντίδης  – Ελένη Ζουμαδάκη
sarantidis@flashnews.g
r

Φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου
Φίλιππος Βαλλιανάτος Ο ι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως…προειδοποιεί,
Με παραφουσκωμένο κέικ παρομοίασε το ηφαίστειο της Σαντορίνης ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλλιανάτος.
Ο καθηγητής, μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου τόνισε πως οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως…προειδοποιεί, αναφερόμενος στην πρωινή ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στην Κρήτη αλλά και την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης.
«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει … το κέικ της Σαντορίνης» είπε ο κ. Βαλλιανάτος, παρομοιάζοντας το ηφαίστειο με ένα κέικ, το οποίο έχει παραμορφωθεί φουσκώνοντας.
Όπως είπε, οι αρχές έχουν ήδη ειδοποιηθεί, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι και να έχουν εξετάσει σενάρια και τρόπους αντίδρασης, γιατί ακόμη και η πιο «απλή» εκδοχή, το να αρχίσει να βγαίνει τέφρα από το ηφαίστειο, θα έχει συνέπειες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα πολύπλοκο γεωλογικό φαινόμενο εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στη Σαντορίνη. Στην περιοχή έχει καταγραφεί πλούσια σεισμική δραστηριότητα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδεύεται από παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης.
Όπως εξηγούν οι σεισμολόγοι, τους τελευταίους 7 με 8 μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή του ηφαιστείου. Οι πολλαπλές δονήσεις που έχουν καταγραφεί δεν υπερβαίνουν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ, ενώ το τελευταίο διήμερο παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων.
Παράλληλα εντοπίζονται παραμορφώσεις στον στερεό φλοιό της γης, οι οποίες δεν είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού αλλά ανιχνεύονται με GPS. Ακόμη κι αν αυτά επιβεβαιωθούν, όπως επισημαίνουν, η πολυπλοκότητα της φύσης εμποδίζει την εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων: οι μηχανισμοί της δεν λειτουργούν πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, ακόμη κι αν επικρατούν πανομοιότυπες συνθήκες.
Το ηφαίστειο αφυπνίστηκε για πρώτη φορά πριν από 2,5 εκατομμύρια χρόνια και συνέχισε την δραστηριότητα του μέχρι και σήμερα.
Σημειώνεται ότι η τελευταία έκρηξη έγινε το 1950

Σα δε ντρέπεσαι;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...